Plan dla średniozaawansowanego początkującego.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witajcie,
biegam już właściwie od sierpnia, z jedną dłuższą przerwą (trwającą do końca listopada do teraz) lecz właściwie bez żadnego planu, kiedy chciałem, wybiegałem, ile chciałem - tyle biegłem.

Zaczyna się nowy sezon, sprzęt (dzięki bieganie.pl :ble:) również już jest bardziej zimowy, to i ja mogę zacząć zasuwać. Chciałbym teraz jednak wybrać jakiś plan - zastanawiałem się nad Szkołą Amerykańską, tyle że II poziom wydaje mi się za łatwy, a III znowu za trudny... Macie może jakieś inne, ciekawe, sprawdzone plany przygotowujące do biegów dłuższych (półmaraton, może kiedyś w późniejszych planach - maraton)?

Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz.
PKO
koliber
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wydaje mi się że, jak zrobisz plan amerykański poziom II od a do z to będzie dobrze
Obrazek
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

wiążesz z ta szkołą jakiś cel startowy? napisz ile aktualnie biegasz, co biegasz, w jakim tempie poszczególne zakresy.. jaki typ biegu specjalistycznego sprawia ci najwięcej trudności, a który wchodzi najłatwiej..? te plany ze szkoły amerykańskiej to dobry ruch na ogólny rozwój biegowy.. co do planów na pólmaraton i maraton..? najpierw spróbuj potrenować tą szkołę amerykańską, żeby można było wyciągnąć dalsze wnioski.. teoretycznie wykonując nawet ten poziom II jest możliwe przebiegnięcie całego maratonu.. :usmiech:
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aktualnie - zero. Czekam na ubrania z biegshopu i będę mógł biegać w takich temperaturach. Przed tą przerwą śmigałem koło 30-40 km tygodniowo. Żadnego startu, oprócz 10 km w lipcu (VIII Bieg Opolski) i 1,6 km w maju (Mila Św. Jacka) nie planuję. Najgorzej idzie mi chyba z podbiegami, to też zależy jakimi - jak jest w miarę płaski, długi to jakoś idzie. Mam cel dalekosiężny, przebiec 21 km, ale tak czy siak nie zostałbym dopuszczony do takiej imprezy, więc raczej traktuję to jako ciekawostkę biegową, jaką mogę zrobić sobie na wiosnę, jak będę czuł się na siłach.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

Myślę, że II poziom będzie w sam raz... Możesz dodawać easy z pierwszego dnia.. Jeśli lubisz biegać np. 5 razy w tygodniu to dorzuć sobie takie easy do dnia czwartego. Zawsze możesz sobie któreś easy wydłużyć w ramach np. niedzielnej wycieczki biegowej.. Tygodniowo wyjdzie 35-45km. Czyli taka objetość jak teraz, ale sporo intensywności..

Na III poziomie wychodzi 50-60 km tygodniowo, w tym odpowiednio dużo intensywności.. Najpierw przetrenuj poziom II..

Co do rzeczy których nie lubisz.. Potrenuj najpierw ten II poziom.. Musisz na sobie posprawdzać jak będzie reagować twój organizm na inne treningi intensywniejsze, specjalistyczne ( "T", "I" .. na III poziomie dochodzą "R") .. Generalnie chodzi o to, żeby ćwiczyć w ramach przygotowań do startu najpierw rzeczy które wychodzą trudniej, a potem te które wychodzą łatwiej.. Podbiegi? W sumie zima to dobry okres na budowanie siły biegowej.. Więc możesz sobie wykonać np. jedną sesja treningową w tygodniu zamiast przebieżek..

Powodzenia! Pozdro!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ