Czy opłaca się dopiero rozpoczynać bieganie na zimę?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Emocja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

coś czuję, że zacznę od nowa.
właśnie zimą, a co!
:)
Śmigacz.
:]
PKO
boodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sacz pisze:Za dużo tych stron i znaleźć się w tym wszystkim nie mogę... :niewiem:
A może idź pobiegać :taktak:
ar2r
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kageyoshi pisze:Zastanawiam się czy to jest sens? Bo wiadomo, na początku jest więcej marszu niż samego biegu, to chyba łatwo zachorować jak się nie wyrobiło kondychy jeszcze. Więc czy to dobry pomysł zaczynać teraz biegać, czy może dopiero od wiosny?
Ma sens zaczynanie w zimę. Ja zacząłem plan 10 tygodniowy dokładnie rok temu (od czwartego tygodnia- też jest dużo chodzenia)
Najfajniejszy jest skok "formy" jak puszczą śniegi, mrozy i co tam jeszcze, kiedy śnieg zamieni się w twarde i nie śliskie podłoże. Wynik w kilometrach idzie drastycznie w górę. Warto :)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W zimę wchodzi się klinowo przez jesień, spadek tmp. jest wtedy klinowy nieagresywny i organizm fajnie adoptuje, wtedy nie powinniśmy na nic zachorować i będzie ok...W innym przypadku to tak jak byś skoczył bez przygotowania na bombę do wody która ma 0*C, życzę powodzenia...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

No to już po ptokach, bo gadanie gadaniem i mamy -15 i teraz lepiej nie zaczynaj. A przyznam, ze rano w parku było bosko :usmiech:
alexel
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

opłaca się!!!! jak zaczniesz zimą i przetrwasz to każda inna pogoda to będzie pikuś , ja zaczęłąm tak biegać rok temu i dotrwałam do kolejnej zimy z sukcesami "wagowymi":)))
Awatar użytkownika
Emocja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziś chwilkę pobiegałam i stwierdzam, że się opłaca.
:)

zmotywował mnie Twój post, ar2r.
dzięki!
Śmigacz.
:]
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu chodzi tylko o spadek z 25/30 na -10/-15 i tylko tyle, lepiej wchodzić klinowo niż agresywniej bo można sobie załatwić zatoki, gardło, przewiać np. nieprzyzwyczajone oko itp. może to śmieszne ale prawdziwe, nie wszystkich to oczywiście czeka...

pozdro
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Powiedzmy sobie szczerze, zima to nie jest pora najlepsza na bieganie. Największy w mojej ocenie problem zimą... to jest znalezienie trasy po której da się biegać. Taka trasa raz musi mieć przynajmniej 3-5 km i być w miarę odśnieżona... i tu jest pies pogrzebany. Bieganie po odśnieżonych (jeśli w ogóle tej zimy takie są) chodnikach nie załatwia sprawy szczególnie w dzień, bo trzeba omijać pieszych... omijać niestety bokiem po nieodgarniętym śniegu, brodząc po pół łydki w śniegu. Jednym słowem beznadzieja. Moim zdaniem temperatura i sprzęt jest ważny ale drugoplanowy, chociaż kupno ubrania na zimę (termo coś tam, dobra kurtka itp.) i odpowiednich butów to już spory wydatek, gdy tym czasem wiosną wystarczą spodenki i koszulka + jakieś buty nadające się do biegania.
Jak ktoś chce więc zacząć biegać, nich czeka powrotu bocianów... :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najlepszy jest las, park i nie musi być odśnieżony, poza tym w lesie tak nie hula wiatr, zawsze są jakieś ślady traktora, samochodu, sań, sanek, wydeptane przez ludzi itp. jest gdzie biegnąć i trening robi się więcej siłowy...Zawsze biegałem w letnich i nigdy nie było mi zimno i nie miałem przemoczonych butów, przemakały tylko wiosną przy roztopach, w mrozy nie...

pozdro
Tylko_Spokojnie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hejka :)

Szukam jakiejś siłowni gdzie można pobiegać w okolicach Katowic. Chodzi o to, żeby było dużo bieżni, bo strasznie irytujące okupowanie biezni przez 1h czy więcej, gdy inni nontoper się dobijają, żeby potruchtać.
Żeby nie było, że tylko offtopuje to wypowiem się także w temacie.

Zima jest o wiele bardziej wymagająca od innych pór roku. Szczerze powiedziawszy w zwykłym dresie, bawełnie która chłonie pot jak gąbka, to można szybko się załatwić. Poza tym sama temperatura dla kogoś 'nie wybieganego' z nie przyzwyczajonymi płucami też może okazać 'zabójcza'.
Sam teraz zaczynam po baaardzo długiej przerwie w bieganiu. I mimo, że mam ciuchy, jakieś tam doświadczenie, to wolę zacząć sobie na siłowni, dlatego jeśli ktoś może polecić jakąś z dużą ilością bieżni i w miarę przystępnej cenie za karnet, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam T_S
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ