Komentarz do artykułu Nokia Sports Tracker

Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Klimo pisze:wlasnie dzisiaj przebieglem maraton poznanski z moja nokia 6220 clasic (pomijajac jakosc biegu, ktora okazala sie tragiczna i koncowy wynik 3:40:53 poprzedzilem, marszem, truchtem i postojami na rozciaganie skurczy zarowno w dwojce jak i trojglowym lydki), w kazdym razie Sports-Tracker pieknie zmierzyl 42,27km (z opcja auto lap co kilometr bez recznego naciskania itd.), czyli 80m za duzo tylko :-)

polecam zarowno program, jak i sam telefon, bo od poczatku moje obserwacje wskazywaly, ze wlasnie ten model mierzy naprawde dobrze.

mam ten sam i to samo zdanie :)
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
PKO
Awatar użytkownika
luckie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57:50

Nieprzeczytany post

Witam, dla wszystkich ktorzy nie lubią biegac z telefonem w ręku - Nokia ma w ofercie futerał sportowy / opaske na rękę - kompatybilny z wieloma modelami Nokii :
http://www.nokia.pl/produkty/akcesoria/ ... kia-cp-402

Mozna kupic tez na Allegro (nieco taniej niz ze strony Nokii).
OskarV
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy plik po zakończonym biegu można jeszcze zedytować, ale w taki sposób, by usunąć np. pewne odcinki tego biegu. Sytuacja jest następująca przebiegłem wczoraj 3,40km po uploadzie patrzę, że na mapie jakaś dziwna trasa i odcinek 5,40, a 2 pierwsze odcinki są z zerowym czasem, czyli tak jakbym 2km przebiegł w 0 sekund. Zmieniłem dystans całkowity, jednak nie mogę usunąć tych dwóch pierwszych odcinków. Istnieje możliwość dalszej edycji, czy tak już niestety musi zostać?
<<< TrUsT No-OnE >>>
Awatar użytkownika
tregon
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:21
Życiówka w maratonie: 3:54:30

Nieprzeczytany post

witam wszystkich biegających ...

odkąd podjąłem decyzje o spróbowaniu ukończenia maratonu szukałem czegoś, co pomoże mi rejestrować wyniki, gdyż na profesjonalny pulsometr z GPS na razie pozwolić sobie nie mogę ... znalazłem sobie aplikację do Nokii - www.sports-tracker.com ...

mój zestaw to nokia 5530 + zewnętrzny moduł GPS (nie nokia)

początkowo śledziłem wyniki i zawsze na mapie pokazywał się "odskok" od głównej trasy biegu, ale brałem to na karb działania systemu lokalizacyjnego

w czwartek pobiegłem 2x30 min w I zakresie i wyszło mi tempo 5:58min/km na trasie 10,13 km - nie wiem jak to oceniać po 5 tyg trenowania

wczoraj zrobiłem bieg godzinny - wyszło 13,84 km, tempo - 4:20 min/km ... niezły skok pomyślałem, ale aż tak tętno mi nie skoczyło ... wieczorem zrobiłem analizę trasy i co się okazało ... takie odskoki od trasy, że na 300m wywalił ponad 1 km ... no to się ucieszyłem z progresu wyników ...

dziś zrobiłem inaczej - wsiadłem na rower z licznikiem (ustawienia na długość po obwodzie koła, a nie wg tabeli) do kierownicy moduł GPS, w kieszeń telefon i w drogę - trasa jak wczoraj ...

co się okazało - długość trasy wg licznika - 9,60 km, wg programu 9,50 km - więc różnica tylko 100m co na 10 km daje 1% .

nadal nie wiem dlaczego wczoraj mi wywaliło coś takiego ... może pulsometr zakłóca, albo radio w słuchawkach ... choć ja stawiam na to, że miałem moduł GPS schowany w kieszonkę bluzki na plechach (taka kolarska), na to jeszcze dwie warstwy ubrania - może to przez to słabł odbiór .. jak dziś moduł na kierownicy - idealnie jak jechałem ..

acha - po przeliczeniu dystansu rzeczywistego biegu z wczoraj wyszło mi 6:30min/km .. jak do tego się odnieść po 5 tyg trenowania do maratonu ... trzeba coś zmieniać czy iść zgodnie z planem - dodam że biegam w zakresie tętna 135-150

pozdrawiam

Robert
mój blog biegowy

komentarze do bloga

nigdy nie jest a późno, aby postawić pierwszy krok do przodu ...

10 km -> 09.09.2012 r. - Lublin - 48:21
półmaraton -> 18.08.2012 r. - Krasnystaw - 1:52:05
maraton -> 08.06.2013r. - Lublin - 3:54:30
Awatar użytkownika
tregon
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:21
Życiówka w maratonie: 3:54:30

Nieprzeczytany post

dziś zrobiłem kolejny test ... biegłem z modułem GPS w dłoni, żeby nie było, że coś zakłóca .. efekty ...

niestety nic się nie zmieniło .. na trasie zmierzonej rowerem w dzień i telefonem - powinno być 7,1 km, pokazało 9,0 km ... czasami moduł gubił sygnał ... podejrzewam, że o tej godzinie co ja biegam, tj. 22.00-23.00 albo są słabe satelity albo jest jeden lub dwa, a tego nie da się sprawdzić .... w sobotę pobiegnę rano i zobaczymy ...

miejmy nadzieję że to jest tylko to ...

a czas po przeliczeniu - nadal 6:33 min/km w I zakresie
mój blog biegowy

komentarze do bloga

nigdy nie jest a późno, aby postawić pierwszy krok do przodu ...

10 km -> 09.09.2012 r. - Lublin - 48:21
półmaraton -> 18.08.2012 r. - Krasnystaw - 1:52:05
maraton -> 08.06.2013r. - Lublin - 3:54:30
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

bardzo trudno powiedziec cos konkretnego: moze plynny ruch na rowerze bez zadnych podskokow biegowych sprawia, ze ten gps pokazuje dobrze, a moze chodzi o zachmurzenie lub inne nietypowe zakłócenia w odbiorze sygnału - w kazdym razie jak juz pisalismy w tym watku wiele razy: bardzo duzo zalezy od dobrego telefonu oraz dobrego gpsu, musisz miec jedno i drugie, zeby wyniki byly miarodajne, a przynajmniej z typowym odchyleniem, ktory mozesz zawsze uwzgledniac w analizie treningu. poza tym nie chce sie wymadrzac, ale jak zrobisz z 10-20 treningow z pomiarami, to sam bedziesz coraz bardziej w stanie ocenic jak szybko tak naprawde biegles i czy urzedzenie pomiarowe Cie nie oszukuje
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W czasie Biegu Niepodległości między drapaczami ST zgłupiał totalnie (a właściwie gps w mojej starusienkiej N95), zobaczcie sami:
http://www.sports-tracker.com/#/workout ... f356dujgdf

Masakra, 9ty kilometr przebyłem 1:34 :D Dobrze, że biegłem z zającem bo pewnie bym zszedł na zawal, gdybym patrzył na wskazania z ST. Chyba pora przesiąść się na Garmina 60 z FP.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ni z gruchy ni z pietruchy powiem że nowy sports tracker to niewypał pod kilkoma względami a najbardziej pod tym że nie ma grup, to jaki z tego pożytek samotnie siedzieć na nim i z nikim się nie powymieniać doświadczeniami, tamten nokia sports tracker był bardziej integracyjny i jakoś bardziej przejrzysty, brakuje mi go, a ten Flash to już przesada totalna, tak mi przyrywa ta strona że hej.....szajs totalitaris

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

F@e, masz rację. Z ciekawości zajrzałem dzisiaj na Endomondo, bo mi jakiś spam na maila przysłali i widzę, że oni trochę bardziej do człowieka wychodzą. Nie rozkminiłem jeszcze co tam wymodzili za nowinki, ale widzę np, że jest kalendarz imprez, podobny jak np w run-log - jak ktoś już imprezę utworzy, to można się dołączyć ze swoim czasem. Zaimportowałem tam swoje ostatnie workouty (import z GPX). Utworzyłem kiedyś grupę bieganie.pl, więc można się przyłączyć.
Awatar użytkownika
janior
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53:45

Nieprzeczytany post

Mnie również jakoś niezbyt pasi dlatego przesiadłem się na sportypal, lekki, szybki upload i przynajmniej u mnie fixa łapie szybciej niż sport tracker.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I żeby było całkiem śmiesznie - ST zawyża u mnie dystans (i tym samym prędkość), a odpalony w tym samym czasie endomondo nalicza dystans zdecydowanie dokładniej. Szkoda tylko, że wersja endomondo na mój telefon jest ograniczona do bólu ;/
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Można używać na raz ST i Endomondo? Aż sprawdzę podczas kolejnego treningu.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Można, z tym, że u mnie trzeba najpierw odpalić ST a potem Endomondo i już go nie wyłączać, bo wyjście z aplikacji powoduje jej zamknięcie a nie działanie w tle jak w ST (możliwe, że to kwestia wersji endo na mój telefon)
Awatar użytkownika
Nom
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie zawyża. Nie jestem pewien z czego to tak naprawdę wynika, ale tak jest.

Ostatnio biegłem w Atenach maraton. Nawet po dokładnym przeanalizowaniu i wzięciu poprawki na to, że przed startem wcześniej włączyłem ST i zanim przyszła kolej na moją grupę (a niestety byłem w ostatniej, bo nie miałem wcześniej czasu) dystans na mecie był kosmicznie przekroczony. Po moich osobistych korektach i przeanalizowaniu trasy i tak zawyżył mi o jakieś 2-3km! Koszmar :bum: Włączyłem swojego timexa dokładnie przekraczając linię startu i on czas pokazał dokładnie. Zawsze biegam z zegarkiem i on jest wyznacznikiem czasu, ale w kieszonce mam jeszcze E71 i to mi mierzy całą resztę. Byłem niesamowicie zaskoczony, że pokazał mi czas brutto niemal co do sekundy, a ST poległ na całej linii.
Mogę tylko potwierdzić to co wcześniej pisałem, że ten flashowy interfejs to szajs jak dla mnie. NST był bardzo przejrzysty, ale cóż... znak czasu, joł i cool.
Zainstaluję teraz te Endomondo i Sportypal, zobaczę co one wykażą. Dziwne to o tyle, że głównym czynnikiem, który determinuje każdy program jest sam gps w komórce. Możecie podpowiedzieć co tam wpisać do tej "korekty" ? jest coś takiego, jakoś nie zastanawiałem się o ile mógłbym wprowadzić korektę, być może to coś zmieni. Nie wiem jaka to jest jednostka.

Enjoy.
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mi ST ostatni maraton (Dębno) wyliczył zdaje się na ponad 46km :bum: Moim zdaniem to jednak nie wina programu, a modułu GPS.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ