witam wszystkich biegających ...
odkąd podjąłem decyzje o spróbowaniu ukończenia maratonu szukałem czegoś, co pomoże mi rejestrować wyniki, gdyż na profesjonalny pulsometr z GPS na razie pozwolić sobie nie mogę ... znalazłem sobie aplikację do Nokii -
www.sports-tracker.com ...
mój zestaw to nokia 5530 + zewnętrzny moduł GPS (nie nokia)
początkowo śledziłem wyniki i zawsze na mapie pokazywał się "odskok" od głównej trasy biegu, ale brałem to na karb działania systemu lokalizacyjnego
w czwartek pobiegłem 2x30 min w I zakresie i wyszło mi tempo 5:58min/km na trasie 10,13 km - nie wiem jak to oceniać po 5 tyg trenowania
wczoraj zrobiłem bieg godzinny - wyszło 13,84 km, tempo - 4:20 min/km ... niezły skok pomyślałem, ale aż tak tętno mi nie skoczyło ... wieczorem zrobiłem analizę trasy i co się okazało ... takie odskoki od trasy, że na 300m wywalił ponad 1 km ... no to się ucieszyłem z progresu wyników ...
dziś zrobiłem inaczej - wsiadłem na rower z licznikiem (ustawienia na długość po obwodzie koła, a nie wg tabeli) do kierownicy moduł GPS, w kieszeń telefon i w drogę - trasa jak wczoraj ...
co się okazało - długość trasy wg licznika - 9,60 km, wg programu 9,50 km - więc różnica tylko 100m co na 10 km daje 1% .
nadal nie wiem dlaczego wczoraj mi wywaliło coś takiego ... może pulsometr zakłóca, albo radio w słuchawkach ... choć ja stawiam na to, że miałem moduł GPS schowany w kieszonkę bluzki na plechach (taka kolarska), na to jeszcze dwie warstwy ubrania - może to przez to słabł odbiór .. jak dziś moduł na kierownicy - idealnie jak jechałem ..
acha - po przeliczeniu dystansu rzeczywistego biegu z wczoraj wyszło mi 6:30min/km .. jak do tego się odnieść po 5 tyg trenowania do maratonu ... trzeba coś zmieniać czy iść zgodnie z planem - dodam że biegam w zakresie tętna 135-150
pozdrawiam
Robert