Problemy z sercem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
grzech232
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
od jakiegoś czasu zaobserwowałem u mnie zaburzenia pracy serca, a mianowicie:
-w stanie spoczynku puls skacze mi nie tyle o 1-2 jak przedtem, tylko nawet do 10 (podczas długotrwałego wysiłku jest OK)
-podczas spoczynku, kiedy np. wejdę po schodach, czy wstanę z podłogi, czuję mocne bicie serca
Problem pojawił się tuż po tym, jak zacząłem biegać. Wcześniej żadnych problemów z sercem nie miałem. Przyczyną może być to, że biegałem przy 95-100% możliwości (puls: 195-200) przez dłuższy okres (równo godzina). Po 3-4 takich treningach dałem na luz i teraz dbam o to, by mój puls utrzymywał się w granicach 180-185. Ograniczyłem też biegi z 3 do 2 treningów tygodniowo.
Czy powinienem całkowicie przerwać bieganie, aż puls mi się unormuje (czego bardzo bym nie chciał, bo oznaczałoby to utratę ciężko nabytej kondycji), czy może pozostać przy tych dwóch treningach w przedziale 180-185, by serce przyzwyczaiło się do wysiłku?
PKO
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się ze jesteś osoba która biega od niedawna w takim przypadku patrzenie na tętno nie ma większego sensu( był o tym artykuł gdzieś w tym serwisie) staraj się aby twoje wybiegania odbywały się w tempie dla ciebie komfortowym(abyś mógł podczas biegu spokojnie rozmawiać) z biegiem czasu i przrbuegnietych km puls będzie spadał i to znacznie
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mówisz, że biegałeś w zakresie 95-100% HRmax przez godzinę? Może ja się nie znam, ale coś mi tu nie gra.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

grzech232 pisze:biegałem przy 95-100% możliwości (puls: 195-200)

..... 180-185.
Godzinę na 95-100? Coś tu nie pasuje.
Skąd w ogóle pomysły aby biegać z taką intensywnością?
Ktoś Ci to polecił czy sam wymyśliłeś?
grzech232
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sam wymyśliłem. Biegam rzeczywiscie od niedawna. Co do treningu przy takiej intensywności, to po 10 minutach czułem, że zdycham na stojąco, ale dobiegłem do godziny. Tak mam nie tylko w bieganiu - mam niezmordowana siłę woli i nie wiem kiedy przestać, przez co często przesadzam. Pytanie tylko, czy kontynuować treningi i przyzwyczajać serce do wysiłku, czy spasować na jakiś czas?
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiscie ze przestan z takin bieganiem Bo krzywde sobie zrobisz poszukaj planow w dziwne treningi I dobierz cos dla siebie ,a tak nawiasem mowiac 195-200 przez Godzine jest to mozliwe? Chyba Nie!!
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Strasznie wysokie to tętno. Ja także biegam od niedawna ale biegnąc spokojnym tempem (6-7 minut/km) tętno mam na poziomie 130-150. A uważam, że moja wydolność jest słaba. Może próbowałeś biegać za szybko? Przychodzi mi jeszcze do głowy myśl, że takie wysokie tętno jest objawem jakichś problemów kardiologicznych. Według mnie nie powinieneś biegać z takim tętnem i zalecam konsultacje z lekarzem. Ja zrobiłem sobie zestaw badań w przychodni sportowej (także EKG po wysiłku) - pewnie nie jest to gwarancja, że bez żadnego ryzyka mogę biegać ale liczę, że gdyby istniały jakieś ewidentne przeciwwskazania to podczas tych badań zostałoby to stwierdzone.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

do 160 jest ok, może skoczyć pod górkę...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
grzech232
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli może zamiast robić sobie przerwę, powinienem trenować na niższej intensywności, np. truchtem przy 150-160?
Dawniej miałem przez dłuższy okres czasu wysiłek w podobnym przedziale i nie odnotowałem żadnych skutków ubocznych, tak jak teraz z pracą serca.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ