5.11.2010r Korfantów
Przyjechałem do Korfantowa z pozytywnym nastawieniem a już po chwili mina mi zrzedła...

Okazało że jest paru mocnych rywali! Dwóch Węgrów, Ukrainiec, Radek Kłeczek i Marcin Błazński. No to czołowe miejsca niestety zajęte... Na starcie jakoś wyjątkowo się wyluzowałem.

No i o godzinie 12 wystartowaliśmy. Trasa miała liczyć 4km (2 pętle po 2km) a według większości zawodników miała około 4,8km. Początek był wyjątkowo spokojny i biegliśmy w dużej grupie. Nikt pewnie nie chciał prowadzić bo wichura była straszliwa. Po jakimś kilometrze Błaziu przyśpieszył i stawka się rozerwała. Pierwsza piątka odjechała a ja biegłem na szóstej pozycji. Za mną trzymało się chyba ze trzech juniorów. Stwierdziłem że jak od 4-tego do 8-mego miejsca płacą stówkę to nie będę wypruwał z siebie flaków i pobiegnę zachowawczo. W czubie byli sami mocni zawodnicy więc moje szanse były marne. Na drugim kole widziałem przed sobą Ukraińca który też chyba odpuścił a za sobą kumpla ze Zdzieszowic Michała Filipiaka. Można powiedzieć ze drugie kolo to była pełna kontrola. Na metę wbiegłem w zasadzie na luzie bez jakiegoś większego zmęczenia. Kolejność na mecie wyglądała następująco: dwaj pierwsi byli Węgrzy, potem Kłeczek , Błaziński , Ukrainiec , ja , Filipiak a ósemkę zamknął miejscowy zawodnik Piotrowski Piotr.
Podsumowując:
OWB1 2km + 30' spr + 2x100m i 1x60m R
Około 4,8km
4km tr
Oficjalne wyniki:
1. László Tóth 1987 Benedeh-Team Hungary 14:34
2. Barnabaś Bene 1986 Benedeh-Team Hungary 14:34
3. Kłeczek Radosław 1985 Gogolin 14:35
4. Błaziński Marcin 1988 „Start” Dobrodzień 14:42
5. Yashchuk Vitaliy 1986 Koyel Ukraina 15:49
6. Sobas Jacek 1985 AZS KU Politechnika Opolska 16:00
7. Filipiak Michał 1991 LUKS „Centrum” Zdzieszowice 16:05