polaczenie - bieganie i silownia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wix
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Chcialabym poprosic Was o porady w kwestii planu/rozpiski treningowej.
Biegam (dlugodystansowo), zapisalam sie na silownie, na ktorej bywam 3-4 razy w tygodniu. Jesli chodzi o trening silowy, jestem zupelnie 'zielona', a nie chcialabym robic czegos, co jest bezsensowne albo moze mi wrecz zaszkodzic.
Moje pytania:
- jakie jest Wasze zdanie na temat laczenia treningu biegowego i treningu na silowni w jeden dzien?
- czy nizej zaproponowana rozpiska treningowa wyglada dobrze? jesli nie, co tu poprawic?

Napisze jeszcze, bo moze to istotne ;) - moim celem jest zwiekszenie wytrzymalosci; cwicze na silowni, zeby poprawic ogolna rzezbe ciala, dodac sobie troche sily i masy miesniowej. Moje BMI jest bardzo niskie ;) dlatego tez nie obrazilabym sie wcale, gdybym dobudowala sobie troche miesni.

I jeszcze jedna sprawa. Zwazylam sie na silowni na wadze, ktora pokazuje % tluszczu, wody i miesni w organizmie. Moje wyniki: tluszcz 16.1%, woda 65.6%, miesnie 44.3%.

Oto wspomniany wyzej plan rozplanowania treningow:
PONIEDZIALEK - BIEG dlugi (1.5h - tzw. rozbieganie) - potem niestety nie mam juz na nic czasu, bo jestem do 20 na uczelni.

WTOREK - przerwa

SRODA - silownia (jest tez opcja uczestniczenia w zajeciach fitnessu. jeszcze z niej nie korzystalam)

CZWARTEK - BIEG (ok. 1h), silownia - NIE ZAWSZE, bo czasem nie zdaze przed treningiem (o czym nizej)

PIATEK - BIEG (ok. 45 min albo cos urozmaiconego, np. wbieganie po schodach ;)), silownia

SOBOTA - BIEG (zazwyczaj rytmy)

NIEDZIELA - silownia (tutaj mam czas np. na dlugi trening obwodowy, poprzedzony treningiem cardio - interwaly na rowerze treningowym)

Oprocz biegania i cwiczenia na silowni, trenuje tez agility. To taki sport z psem, ktory polega - w duzym skrocie - na bieganiu i kierowaniu psem po torze. Treningi mam we wtorki, czwartki, soboty i niedziele wieczorami.

Moje pytanie jest nastepujace: jakie partie miesni cwiczyc w dane dni, zeby po 1 osiagnac cele, po 2 nie przetrenowac sie? Kompletnie nie ogarniam, jak to wszystko rozlozyc, zeby np. nie dowalic za mocno miesniom nog.
PKO
bobkriz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wix pisze:Witam!
Zwazylam sie na silowni na wadze, ktora pokazuje % tluszczu, wody i miesni w organizmie. Moje wyniki: tluszcz 16.1%, woda 65.6%, miesnie 44.3%.
Czyli razem masz w organizmie 126% procent tłuszczu, wody i mięśni, a to juz poważna sprawa :hahaha:

Ja też łączę siłownię z bieganiem, ale staram się robić to w inne dni. Po bieganiu raczej już nie mam sił na porządny trening siłowy.
Wojtiii
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44:28

Nieprzeczytany post

Ja z doswiadczenia wiem ze silownia i bieganie nie laczy sie najlepiej. Oczywiscie zalezy co chcesz osiagnac, ale biegajac duzo raczej masy miesniowej nie zbudujesz. Moze ktos zna jakis dobry sposob na laczenie jednego z drugim, bo ja niestety nie. Cwiczenie i bieganie danego dnia raczej nie jest dobrym pomyslem, bo to juz duzy wysilek. Juz lepiej to robic w osobne dni aby organizm mial troche czasu na regeneracje.

Bobkriz nie wiem ile biegasz, ale ja odkad zaczalem biegac dlugie dystanse to cala moja super rzezbe ciezko wypracowana juz stracilem. Ok zostalo cos jeszcze ale to nie to samo pomimo ciaglych cwiczen silowych. Najlepiej wyglada brzuch ale reszta to juz porazka.

Wix odpowiadajac na pytanie polecam robic jakis trening obwodowy, lub cwiczenia wzmacniajace nogi czy plecy, ktore pomoga ci przy bieganiu. Poniewaz duzo biegasz ja bym sie na tym raczej skoncentrowal, a silownie traktowal jako dodatek jak masz na nia sile ale z umiarem. Jak chcesz nabrac masy miesniowej to musisz przestac tyle biegac :).
wix
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli razem masz w organizmie 126% procent tłuszczu, wody i mięśni, a to juz poważna sprawa :hahaha:

Ja też łączę siłownię z bieganiem, ale staram się robić to w inne dni. Po bieganiu raczej już nie mam sił na porządny trening siłowy.
Wagi tego typu pokazuja takie wyniki - przeciez woda w organizmie jest dosc.. nietrwala ;)

Wojtiii
dzieki za odpowiedz :)
generalnie bardziej zalezy mi na zbudowaniu wytrzymalosci i byciu biegaczem, niz przypakowaniu i byciu pakerem ;) ;) ;)
Awatar użytkownika
huberts
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jestem przekonany, że przy sporcie na jakimś tak poziomie (nie kompletna amatorszczyzna) potrzebna jest siłownia. Tak byłem uczony. Osobiście po każdym treningu spędzam czas w siłowni (biegam 800 m). Nie są to może jakieś super kulturystyczne ćwiczenia. Po prostu w dni wybiegań/zakresów, tj. pon., śr., pt., robię nogi (aktualnie 4x3 przysiady+ 4x5 dynamiczne ćwiartki + 4x20 wyskoki ze sztangą 1/2 masy ciała; rwanio-docisk, zarzut dla wzmocnienia grzbietu i brzuszki) w wt., czw., sob., robię nie treningach szybkość i tempo po takim treningu robię brzuch i jakąś ławę. Dla mnie bieganie i siłownia jest całkowicie dobre, przede wszystkim mięśnie potrzebują bodźców.
Bieganie to coś więcej niż pasja, to styl życia, miłość oddanie.

KUPIĘ MOTOCYKL WSK, WFM, JUNAK, Z DOKUMENTAMI, NAJDALEJ 150 KM OD POLKOWIC, KONTAKT:

GG: 4373383
TEL: 697110266
Witek_Runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59

Nieprzeczytany post

a ja bym powiedział jeszcze że siłe i ćwiczenia szybkościowe należy robić przed bieganiem a nie po bieganiu :oczko: jakoś od niecałych dwóch tygodniu robie jedno i drugie i w obu dyscyplinach mam progres
Rotmeister
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak wyżej. Jeśli chcesz zbudować masę mięśniową to przy takim cyklu max. jeden trening biegowy w tygodniu (w dany dzień zrekompensuj sobie stracone kal posiłkiem potreningowym, aby w bilansie nie było dziury). Generalnie połączyć jakoś można, znajomek (właściciel siłowni Arnie w Sz-nie, btw. - kto zna ten wie co to za ananas :hejhej: ) chociaż ma posturę Herkulesa i do diety włącza sporo wspomagaczy "zza wschodniej miedzy" to biega po 3-4 razy w tygodniu przełajowo. :hej:

Co innego jak się rzeźbisz czy redukujesz, ale to już kwestia indywidualna.

Więc generalnie - można.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ