900 czy 1350mg magnezu przed maratonem?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

spid3r pisze:
jacekj pisze:Te 900 czy 1350 mg to "czysty" magnez czy waga tabletki?
...
ale dla sportowca chyba więcej niż te skromne 400mg
...
Opieram się na tym co przeczytałem w tej książce.
Jeśli autorka książki określa 400mg jako maksymalną dawkę bezpieczną to wierząc jej nie należałoby tego przekraczać.
Na przykładzie tego preparatu, o którym pisałem, profilaktycznie zalecają 1-2 tabletki dziennie co daje ok 100mg magnezu na dobę, czyli 1/3 dawki zalecanej dla mężczyzny.

Myślę, że i w tym przypadku lepiej nie eksperymentować na własną rękę na docelowej imprezie.
PKO
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

[quote="spid3r] że jedna tabletka zawiera 300 bądź 450 mg czystego magnezu [który posiadam], bez dodatków

też miałem magnez + B6 [chyba było z 50mg magnezu] ale nie wiele on mi pomagał[/quote]
magnez w tabletkach jest niezdrowy dla zoladka, lepiej w proszku lub w plynie
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@spid3r nie 500 mg tylko gram a to pół kilo, nie ma możliwości przedawkowania wit. C.
300-400 mg, najlepiej na czczo, popić dużą ilością wody i nie jeść nic z 1h, powinno się wchłonąć całkiem dobrze.
Organizm posiada taki mechanizm jeżeli chodzi o wit. C nie przyjmuje do organizmu więcej jak powinien reszta jest wydalana z moczem dotyczy to ukł. trawiennego, inaczej sprawa ma się z iniekcjami.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

spid3r pisze:...
no ok, ale są takie, że jedna tabletka zawiera 300 bądź 450 mg czystego magnezu [który posiadam], bez dodatków

też miałem magnez + B6 [chyba było z 50mg magnezu] ale nie wiele on mi pomagał
Nic więcej nie poradzę, ale jak masz czas przed startem to może spróbuj wcześniej na jakimś dłuższym wybieganiu czy pomaga i nie szkodzi ;)
Kiedyś w Bieganiu były chyba ze dwa artykuły o skurczach i jak dobrze pamiętam to nie można było jednoznacznie wskazać przyczyny tego zjawiska. Podejrzewana utrata sodu z potem nie potwierdziła się jako przyczyna. Musiałbym je przejrzeć jak cię ten temat interesuje.

pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ