Od 104 kg do maratonu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Dlaczego trening do 10km nie porządkuje biegania? Bo 10 km dla początkującego to nie jest wyzwanie. Co innego 10 km w czasie 30 minut ale żeby to zrozumieć musimy mieć już jakąś świadomość.
A jaką świadomość biegową ma początkujący biegacz? Czy orientuje się co to znaczy biegać w tempie 3 min/km?
Nie.
Dlatego naturalnym celem który jest dla każdego początkującego zrozumiały - jest Przebiec maraton, nie ważne w jakim czasie.
Jak już ten maraton przebiegnie - to się zaczyna zastanawiać - co dalej - może coś krótszego? A może mogę poprawić wynik? Jak to zrobić? Itp itd.
mam inne zdanie... mam częsty kontakt z początkującymi i tylko jeden nie dał sie przekonać, że maraton na początku biegania to zły pomysł - reszta biega do dziś a on nie; co do świadomości biegowej to łatwo ją nabyć i nie trzeba do tego biegać maratonu bo po jego przebiegnięciu nadal nie wiadomo co to tempo 3min/km za to na treningi zaczynamy zabierać plecaki z wodą i prowiantem ...bo na treningi zaczynamy patrzeć pod kątem następnego maratonu
najczęściej zaczynają biegać osoby bez przeszłości sportowej, oderwane od biurka - u takich osób maraton to najczęściej kontuzje, nadwyrężenia itp. - wystarczy popatrzeć na zdjęcia z maratonu - w grupach biegnących na 3-4h ludzie wyglądają normalnie ;) a im wolniejsza grupa tym można zobaczyć więcej osób z różnymi bandażami na kolanach, ściągaczami itp itd
chcesz przebiec maraton? - prosze bardzo - ale jeśli chcesz biegać i sie rozwijać to 10 km czy półmaraton na początek nie jest powodem do wstydu - na maraton przyjdzie czas !
New Balance but biegowy
qjonik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gasper pisze: chcesz przebiec maraton? - prosze bardzo - ale jeśli chcesz biegać i sie rozwijać to 10 km czy półmaraton na początek nie jest powodem do wstydu - na maraton przyjdzie czas !
To chyba sprawa indywidualna- każdy w jakiś sposób sam ocenia swoje możliwości pewnie czasem błędnie :)
Ja od początku chciałem przebiec maraton- i to był mój główny cel (dług wydawał się nierealny..) Po drodze były Biegi Powstania itp na 10km, oraz przygotowania do półmaratonu. Chciałem po prostu przebiec maraton, możliwie najszybciej ale czas nie był dla mnie ważny.
Obrazek
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gasper zgadzam się w 100% , mnie także odradzono maraton na początku i nie żałuje
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A czy powiedzonko, że "biegacz to taki człowiek, który zamienił wizyty u kardiologa na wizyty u ortopedy" nie dotyczy tych, co maratonik bez gruntownego przygotowania rypią? :bum: :lalala:
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ciawaraz pisze:Gasper zgadzam się w 100% , mnie także odradzono maraton na początku i nie żałuje
Ale to jest w ogóle jakieś pokręcone myślenie.:)
Przecież to nie ma mowy o jakimś żałowaniu czy nie żałowaniu. Wybrałeś trochę inną drogę - zresztą rok przygotowań to też nie tak długo.
Gasper mówisz o tych biegnących z tyłu, że źle wyglądają.
Ja Ci dam przykład znajomej, 50kilkuletniej kobiety.
Przyszła do nas kiedyś wiosną na sbbp z założeniem przebiegnięcie maratonu jesienią.
Nie najchudsza, nie jakoś bardzo sprawna. Maraton był dla niej wyzwaniem. Do czego niby miałem ją przekonywać, żeby popracowała nad życiówką na 5, 10k? Jest mnóstwo ludzi których życiówki nie interesują ale sam fakt wykonania jakiegoś powszechnie uznawanego za trudny wysiłek ja dopingował. I ja to rozumiem bo to dla niej miało sens. Pobiegła maraton w czasie chyba około 5h20.
Ale jak przychodził do nas młody, sprawny chłopak który po krótkim okresie biegania łatwo łamał 40 min na dychę to mu maraton odradzałem bo to dla niego nie miało sensu.
Więc są różne powody, cele, każdy ma swoja drogę.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rok Adam jest od teraz jest to czas na wyrabianie prędkości , wytrzymalosci ,biegnac nawec jutro maraton nie muszę się obawiać o kontuzje bo wiem ze moje nogi to zniosą spokojnie nie muszę zabierać ze sobą zeli batonikow ani innych rzeczy bidonow przy pasie itp wiem ze taki dystans nie stanowi dla mnie problemu bo wybiegania robię nie wiele krótsze , doradzajac komuś marato na początku co wiesz o nim? O jego stawach o jego zdrowiu o jego wydolnosci , to tak jak by posłać osobę która słabo pływa odrazu na głęboka wodę utonac może nie utonie bo coś tam pływa ale ryzyko jest zbyt duże!
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
Gerard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że żeby zrozumieć "magię maratonu" należy być już nieco dojrzałym człowiekiem, z "bagażem" doświadczenia, wstać po kilku latach zza biurka itp. Może wtedy też Ciawaraz pojmie, że przebiegnięcie maratonu to nie jest rzecz osiągalna dla każdego.
-----------------------------------------------------
Pozdrawiam,
Gerard
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Gasper mówisz o tych biegnących z tyłu, że źle wyglądają.
no może nie źle ale u tych z tyłu rzucają sie w oczy ściągacze itp.

Adam Klein pisze: Ja Ci dam przykład znajomej, 50kilkuletniej kobiety.
Przyszła do nas kiedyś wiosną na sbbp z założeniem przebiegnięcie maratonu jesienią.
Nie najchudsza, nie jakoś bardzo sprawna. Maraton był dla niej wyzwaniem. Do czego niby miałem ją przekonywać, żeby popracowała nad życiówką na 5, 10k?
dlaczego nie namawiałeś jej na setke w Kaliszu? :) a do krótszych dystansów sama by sie przekonała po kilku tygodniach gdybyś od początku jej to sugerował :)

do mnie też przyszedł kolega z myślą o przebiegnięciu maratonu - zabrałem go na GP Poznania w przełajach na 5km i sam wyszedł z inicjatywą, że maraton przebiegnie, ale nie w tym roku :) i nic mu nie odradzałem :)
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z Adamem całkowicie. Każdy ma swoje cele i swoją drogę.

Czytając wypowiedzi Ciawaraza odnoszę wrażenie, że nie rozumie o czym czyta. Albo, że w jakimś konkretnym celu manipuluje wypowiedziami przedmówców.

Nie zauważyłem, żeby Adam namawiał kogokolwiek do przebiegnięcia maratonu bez przygotowań co zarzuca mu Ciawaraz.
Pół roku moim skromnym zdaniem to wystarczający czas dla większości ludzi na przygotowania do przebiegnięcia maratonu.

Takie manipulacje wypowiedziami, odnoszenie się do wybranych tylko fragmentów wypowiedzi powtarza się u Ciawaraza bardzo często.

Nie chcę komentować stylu, ortografii, interpunkcji,... kolegi z Chicago, ale to też daje trochę do myślenia.

Zadziwia mnie również patos jaki niektórzy wypowiadający się w tym temacie próbują nadać maratonowi. Trochę kojarzy mi się ze starą panną pilnującą swojej cnoty dla tego jedynego wybrańca, który wcale się nie pojawia. Czasy się zmieniają. Ludzie niestety beszczeszczą wszystkie wartości. Piją, palą, używają dopalaczy ;), robią sobie tatuaże, biegają maratony bez przygotowania, grają w piłkę po 20 latach siedzenia za biurkiem. To ich ciało i ich zdrowie. Niech robią co chcą (pod warunkiem, że nie łamią prawa)!
Ludzie! Biegajcie! Maratony też! Nie jest to luksus zastrzeżony tylko dla biegających <4:16 min/km! Przygotujcie się do maratonu, bo w przeciwnym razie będziecie cierpieć, ale nie bójcie się tego dystansu. A cierpieć i tak będziecie, ale trochę mniej.

Wyrazy szacunku dla osób biegających 400 m i dla osób biegających 100 m również, ... jak i dla koszykarzy, siatkarzy, narciarzy, brydżystów, ping-pongistów, laskarzy, skoczków, ... za to że Wam się chciało coś zrobić w czasie gdy pozostała większość wciskała klawisze na pilocie telewizora.

p.s. Ciawaraz! Gratuluję wyników! Trenuj dalej.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2010, 17:25 przez td0, łącznie zmieniany 1 raz.
:) Tomek
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maraton jest osiagalny dla kazdego!! Tylko trzeba sie do niego przygotowac rok truchtania to nie jest przygotowanie,zwłaszcza jak ostanie pare ładnych lat się siedzialo za biurkiem lub z pilotem przed tv
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Td0 za ortografie przeraszam interpunkcje także wszystkie wypowiedz pisze z telefonu podczas bycia w pracy wiec pośpiech i brak normalnej klawiatury trochę mnie usprawiedliwiają :) nie manipuluje żadnymi wypowiedziami jak byś zauważył to jestem atakowany przez rożne osoby , niektórym nawet jest mnie żal ( mam na myśli qbe) i to on raczej przyjął ton rozmowy zaczepliwy i prowokacyjny. Odmiennie do mnie myślą osoby które albo są truchtajace albo zrobiły maraton w czasie zbliżonym do limitu bardziej doświadczeni biegacze albo się nie wypowiadają albo uważają ze także dla osoby truchtajacej maraton to za szybko
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

TdO czasy się zmieniają przez to ze ludzie nie szanują pewnych wartości to ze ktoś coś robi zle nie znaczy ze ja muszę iść ta droga ! To ze ktoś biegnie maraton kompletnie nie gotowy nie oznacza ze i ja tak zrobię . Jesli ktoś doświadczony który treenuje ponad 10 lat bieganie mówi mi maraton dla ciebie to za szybko to ja mu wierze , bo jest bardziej wybiegany i przerabial Juz to wszystko przed czym ja stoję . Jesli będziemy dalej jako społeczeństwo iść ta droga lekcewarzenia i olewania autorytetów , wartości to co nam pozostanie? Zepsuty świat który sami sobie stworzyliśmy .
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

gasper pisze: dlaczego nie namawiałeś jej na setke w Kaliszu? :) a do krótszych dystansów sama by sie przekonała po kilku tygodniach gdybyś od początku jej to sugerował :)
Ja jej do niczego nie namawiałem. Nie mam natury namawiacza innych na swój, jedyny słuszny punkt widzenia. Trzeba brać pod uwagę wszystkie kwestie, nie tylko sportowe.
qjonik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ciawaraz, to że ktoś robi inaczej niż ty nie znaczy jeszcze że robi źle. Ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz że wszyscy co się z tobą nie zgadzają przebiegli maraton w dolnym limicie.. Ale dla ciebie ten limit to pewnie 3 h, a wszyscy powyżej 4h są niegodni Maratonu. Ręce opadają.
Obrazek
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jak pisał gasper 3,4 h na maratonie To są czasu , które żeby pobiec trzeba się solidnie przygotować i nie być na etapie truchtania biegnac maraton , Juz chyba wszystko zostało powiedziane w tym temacie po 100 kroc , każdy zrobi jak uważa , ja uważam tak i ze to jest najzdrowiej Ktoś inny myśli inaczej ok jego sprawa jego nogi jego maratoN
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ODPOWIEDZ