Debiut w maratonie - czy nie za szybko?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
wraclawski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.

Jestem początkującym biegaczem, biegam od około 2 miesięcy. Na początku strasznie było ciężko, bolały mnie nogi, łydki... Pewnie dlatego, że ważyłem aż 110 kg (przy 185 cm wzrostu)... Przez ten czas schudłem ponad 10 kg, zdrowiej się odżywiam, więcej chodzę, niż jeżdżę samochodem, itp...

Chciałbym wystartować w z maratonie w Poznaniu, ale tylko z jednym celem, mianowicie, ukończenia go. W Poznaniu limit wynosi 6 h. Zależy mi, aby się w tym limicie zmieścić i tyle.

Jeśli chodzi o moje bieganie i przygotowanie do tego bardzo dużego wysiłku, to co tydzień robię sobie długie wybiegania (około 20 km, które pokonuję w 2:30 h, ostatnio 2:20 h). Poza tym w tygodniu 3 razy po 10 km - około 1:10 h, 2 razy po 5 km. Dwa dni w tygodniu - odpoczynek. Wczoraj robiłem test Coopera - wyszło mi 2600 m. Ostatnio próbowałem biegać metodą Galloweya, ale przyjemniej i wygodniej biegnie mi się bez przerwy... Jeśli chodzi o te długie wybiegania, to trochę bolą mnie następnego ranka nogi - ale to chyba normalne, po dłuższym wysiłku...

Co byście mi doradzili? Biec w Poznaniu, czy się wstrzymać? Wpłaciłem już startowe (trochę się napaliłem, pośpieszyłem), więc chciałbym wystartować. Taki jak wyżej zależy mi tylko na UKOŃCZENIU maratonu. Najbardziej boję się o zdrowie, nogi... żeby nie skończyło się jakąś poważną kontuzją (po której, nie będę mógł biegać i znowu mi brzuch urośnie).

Z góry dziękuję za każdą radę, bardziej doświadczonych kolegów :)

PS. To jest mój pierwszy post, sorry, że trochę przydługawy :)
PKO
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W sześć godzin to przecież można nawet przejść te 42 kilometry. Jesli tylko na ukończeniu Ci zależy to nic złego nie powinno się stać, tylko buty dobre, żeby jakichś pęcherzy nie narobić sobie.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Gdybyś nie zapłacił to bym napisał, żebyś sobie darował a tak to .... leć! Jakoś to pewnie przebiegniesz a czy to była słuszna decyzja ocenisz jak staniesz na mecie. Pozdro i powodzenia.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

jest jeszcze trochę czasu, im więcej zrzucisz kg tym łatwiej będzie dotrzeć do mety :-) dorzuć do aktywności jeszcze jakieś pompki brzuszki, basen itd,

powodzenia :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powinienem Ci napisać: Odpuść sobie człowieku bo nie wiesz na co się porywasz. Popracuj porządnie przez następne pół roku i zapisz się do Krakowa albo Dębna.

Ale ponieważ decyzję już podjąłeś to:
Zacznij bieg wolno. Znacznie wolniej niż chciałbyś. I tak po 30. km będziesz cierpiał. Pamiętaj, że marsz, marszo-bieg to nie jest wielki dyshonor. Wiele osób w ten sposób ukończyło maraton. Pij po trochu na każdym bufecie. Nie zapomnij o czapce i plastrach. Potraktuj to jako przygodę. Trzymam za Ciebie kciuki. Ja też biegnę w Poznaniu.

p.s. Włącz do diety magnez, żeby Cię skurcze nie złapały na trasie.
:) Tomek
wraclawski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chyba rzeczywiście macie racje... dam sobie spokój w tym roku z maratonem. Mniejsza o te 75 zł startowego, mam nadzieje, że je dobrze wydadzą w poznaniu :)

Wezmę sobie tylko na pamiątkę koszulkę z pakietu startowego... Jak nie będzie mi się chciało wyjść pobiegać, to sobie na nią popatrzę... i jednak wyjdę.

Za rok mam nadzieję, będę szczuplejszy i lżejszy dla moich stawów.

Dziękuję za odpowiedzi i rady.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Uważam, że to dobra decyzja.
To znaczy będzie dobra jeżeli teraz poszukasz sobie jakiegoś planu dla początkujących maratończyków i konsekwentnie go zrealizujesz. Zerknij tutaj: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=129
Jeżeli przerobisz porządnie ten plan to możesz trochę spokojniej podchodzić do Twojego wyzwania.
Życzę Ci konsekwencji w realizacji tego marzenia. Bo bieganie podczas zbliżającej się zimy (podobno stulecia) nie będzie łatwe.

Mi się udało.
Do końca życia nie zapomnę słów organizatora wręczającego medal mi na mecie maratonu. Mimo, że przybiegłem na samym końcu stawki z czasem 5:22:44, z pełnym przekonaniem w głosie powiedział do mnie: "Gratulacje! Jesteś wielki!"
joanna1012
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 58:30

Nieprzeczytany post

Ja się przygotowywałam z tym planem co td0 wrzucił
i naprawdę mogę go polecić - praktycznie bez żadnej przygody biegowej (ale nie byłam typem walenia z przed telewizora tylko aerobik i basen) w ciągu pół roku przygotowała sie do maratonu we Wrocławiu
plan jest bardzo realistyczny powiesiłam go sobie na tablicy z wyliczeniem daty - żeby się na tego 12.09 przygotowywać
w ciągu pół roku wypadły mi może 4 biegania (z tych w tygodniu) bo długie robiłam bez względu na wszystko (np. wstawałam o 4:30 na wakacjach żeby zrobić 22km zanim temperatura osiągnie 35 stopni )
i ostatnie dwa tygodnie bardzo lajtowo bo minie kolano zaczęło boleć - na szczęście był to jakiś przykurcz a nie groźna kontuzja
Na starcie stanęłam i dobiegłam do końca :) czego i tobie życzę!!!!

No i przez te pół roku testowałam sobie sprzęt, suplementację, ile muszę pić żeby mi się biegło komfortowo - miałam czas poznać swój organizm i jego reakcje na dłuższy wysiłek :) no i po maratonie mogłam powiedzieć że było super i luzik, nie miałam żadnej ściany i zastanawiam się co dalej kiedy następny maraton - ani razu nie miałam myśli żeby zejść z trasy :) jak po 2,5 miesiąca biegłam półmaraton to taka myśl świtała mi w głowie prawie cały czas - chyba było za wcześnie i choć ukończyłam to była to walka a nie przyjemność.
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

joanna1012 pisze:Ja się przygotowywałam z tym planem co td0 wrzucił
Ja też przerobiłem ten plan.
Zacząłem 14.04.2009. Skończyłem na Maratonie Warszawskim 27.09.2009.
2 treningi mi na początku wypadły (zdobywałem wtedy :) siłę na nartach zjazdowych). 6 treningów przesunęło mi się o jeden dzień. Długie wybiegania były świętością. Nie opuściłem żadnego.

A w trakcie maratonu i tak było ciężko. Zwłaszcza po 30. km.

Po pierwszym maratonie miałem miesiąc przerwy. Odrzucało mnie na myśl o bieganiu.
Dziś mam na koncie 4 maratony i myślę jak tu się poprawić w następnych maratonach.
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj
Plan polecam, moja walka z tym planem w wątku: http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=10973 . Polecam, zimą nie będzie łatwo, ale na pewno ukończysz w niezłym czasie.
Pozdrawiam
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

Ja sam się zastanawiam czy pobiec ale to przez to że po sobotnim bieganiu 11km w niedzielę miałem spuchnięte kolano.
Zeszło mi to we wtorek i dziś spróbuję pobiegać. Ale waham się czy wystartować w maratonie.
Długie wybieganie już miałem 30km i po nim trochę dochodziłem, w między czasie były 2 półmaratony i wybiegania po ok 21-22 km.
Pewnie do mety pobiegnę tylko boję się czy nie nabawię się większej kontuzji.
W poniedziałek byłem pewien że nie powinienem startować ale dziś gdy czuję się super to chciałbym pobiec.
Czy ktoś miał coś podobnego - kontuzja 2 tyg przed startem i mimo tego wystartował?
Po co ja biegam?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ