mszary pisze:no właśnie, kompletnie się nie znam na tych butach.
Jakie dobrać? Jak sprawdzić w jakim zakresie moja stopa jest pronująca. Zakładam, że pronująca bo czuję że najpierw stawiam zewnętrzną część pięty i zewnętrzną część śródstopia (nie wiem czy dobrze to opisałem).
Czy Kalenji to dobre buty?
Zawsze mi się wydawało że najlepsze buty do biegania to robi asics - jeśli tak to jakich modeli szukać?
na początek radziłbym ci kupić najtańsze - dlaczego? ponieważ na nich przetestujesz jaką masz stopę.
opiszę ci swój przypadek.
mam stopę normalną (neutral) nie mam platfusa, buty w których chodzę wycieram na podeszwie neutralnie (bez odchyłek ani w jedną ani w drugą stronę) - zatem pierwszy mój zakup to były buty dla neutrali NB692 - stosunkowo tanie i mocne. Po ok. 500km zauważyłem że od środa wyciera się w nich materiał po wewnętrznej stronie buta (ta wyściółka materiałowa) - zignorowałem to i kupiłem następne buty neutral, tym razem NB1063 - full wypas. No i tu się dopiero zaczęło! Po 400km buty były już wykoślawione na pięcie do środka, zresztą jak biegłem to czułem, że pięta "zapada" mi się do wewnątrz!
Dopiero w tej drugiej parze stwierdziłem, że jestem pronatorem, a dokładniej to sklepienie mam normalne, chodzę normalnie lub nawet ciut supinuję, a podczas biegu ewidentnie pięta leci do środka. Zatem była pora na następne buty - wybór padł na Saucony Hurricane - wybór trafiony w 100% żadnych dolegliwości, pięta jest trzymana, a but mocny i "bardzo mi pasujący"

Widzisz zatem, że nikiedy trzeba sporo poeksperymentować samemu zanim dobierze się odpowiednie obuwie