Tętno 93% na półmaratonie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja swoje hr max wyznaczylem na treingu nie mogłem na prostej aż tak rozpędzić serca ale jak dorzucilrm podbieg pod koniec dość długi serce wreszcie weszło na tętno ponad 190 na treningach nigdy nie mam tetna powyżej 180 na zawodach tez koło 180 nigdy nie miałem wyższej wartości Nie wiem z czego to wynika mam widocznie jakiś opór aby pójść mocniej na zawodach ;)
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
PKO
brunet
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za wszelkie uwagi. Szczególnie cenne linki od "mimika" dziś zrobię wszelkie możliwe testy i zobaczę co wyjdzie. Na tej podstawie ustalę tętno treningowe.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

brunet pisze:Dziękuję bardzo za wszelkie uwagi. Szczególnie cenne linki od "mimika" dziś zrobię wszelkie możliwe testy i zobaczę co wyjdzie. Na tej podstawie ustalę tętno treningowe.

spoko, spróbuj zrobić test który podał ci Adam.. tętno jak najbardziej przyda ci się do kontrolowania treningów easy, żeby za bardzo nie wyjeżdżać i robić spokojnie je zgodnie z planem..
tak poza tym nie ma co się tasować tym tętnem.. ilość uderzeń to jedna rzecz, druga to ilość wyrzucanego przez lewa komorę krwi, potem dochodzi do tego jak są ukrwione mięśnie etc.. poza tym te HRR to nie jest rzecz stała, potrafi się zmienić np. na drugi dzień, albo nawet w tym samym dniu.. nie da się tego tak ściśle kontrolować.. dobrze mówię? (niech mnie ktoś bardziej kompetentny poprawi, albo dopisze swoje pięć groszy ;) )

ważniejsze jeśli realizujesz trening jest tempo... do niego wszystko dostosowujesz.. poczytaj trochę o szkole amerykańskiej i Danielsie.. http://bieganie.pl/?cat=15&id=139&show=1 .. opisy cząstek treningowych http://bieganie.pl/?cat=19&id=1454&show=1 .. kalkulator jak dobierać tempa.. http://www.mcmillanrunning.com/mcmillan ... ulator.htm

pozdro!
brunet
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na razie bez żadnych testów, a na podstawie przeczytanych artykułów wynika mi, że moje HR max to ok 200, a nie 187 jak dotąd liczyłem, ale jeszcze to zweryfikuje empirycznie.
Jak pod to podstawiam kalkulatory, to pasuje to do mojego tempa biegu półmaratonu i tworzy się logiczna całość.

Ech a ja myślałem, że mam sobie po prostu pobiegać, a to nie takie proste i oczywiste jak się wydawało.
Odnośnie treningu dostałem jeszcze kilka uwag od Marka Jaroszewskiego, którego spotkałem kupując nowe buty.

Biorąc pod uwagę to, że będę teraz mocniej trenował i do tego miesiąc zapasu, to 4:13 liczone wg kalkulatora jest w zasięgu ręki, o ile wytrzymam greckie górki.
brunet
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Możecie mi mówić maratończyk i to prawdziwy bo na trasie z Maratonu do Aten :)

Dla tych, którzy uważają, że nie można przygotować się w 2,5 miesiąca niespodzianka, bo mi to zajęło dokładnie tyle.

Czas 4:27

Trasa, wg starych wyjadaczy bardzo trudna, praktycznie 3/4 trasy pod górkę.

Biegłem cały czas, nawet chwilki nie szedłem. Zero ściany, więc nie wiem co to za uczucie, biegłem i tyle.
Uczucie na mecie nie do opisania, stadion antyczny, wiwatujący ludzie, atmosfera po prostu piękna. Totalne szczęście na mecie :) Czas mógłby być lepszy, ale na 39 km pękł mi odcisk, więc był problem z bólem przy każdym kroku.Finisz na mecie pobiegłem w tempie takim, że chyba wyprzedziłbym niejednego sprintera na 200 metrów :)

To był mój pierwszy i najprawdopodobniej ostatni maraton, cieszę się niezmiernie że tego dokonałem :)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brunet pisze:Dla mnie samego brzmi to nierealnie, ale takie tętno miałem dziś. Biegłem półmaraton na warszawskim. Przygotowuje się do Aten za miesiąc i miał to być trening, ale i swego rodzaju test co jestem w stanie zrobić.
Na rozbieganiu tydzień temu na dystansie 21 km miałem czas 2:37, biegłem na tetnie max 150, HR max mam 187.

Ten półmaraton pobiegłem z grupką na 4 godziny. Wyszedłem z założenia, że jak dam radę utrzymać tempo to biegnę, a jak nie to pobiegne swoim. Dobiegłem w równe 2 godziny.

I tu szok, bo miałem tętno 173, a maksymalne nawet 179 i to praktycznie od 2 kilometra. Pulsometr mam polara, kodowany, więc raczej pokazywał dobrze, bo czułem po oddechu, że to mocno szybciej jak biegałem dotąd. Przyznaje, że stosowałem doping, bo biegłem za dziewczyną w kusej spódniczce... : )

I teraz pytanie, mam odstawić pulsometr, bo głupoty pokazuje i biegać szybciej? Mam jeszcze miesiąc treningów.
Biegam wg tego planu http://bieganie.pl/?cat=19&id=1277&show=1 tylko po tym jak dwa tygodnie temu zrobilem wybieganie na 24 km i zajelo mi to 3:20 to stwierdzilem ze to bez sensu i bede wybiegania robil max 2,5h (proszę o ewentualną weryfikację).
Mój staż treningowy jest baaardzo krótki, bo biegam dopiero od 1,5 miesiąca, ale moja motywacja jest ogromna.

Prośba do osób doświadczonych. Czy mam się trzymać tego planu i biegać z tętnem 150, czy coś zmieniać, jeśli tak to w jakim zakresie.
Ten start w Atenach jest dla mnie bardzo ważny i chce się jak najlepiej przygotować.
masz kolego hr max. dużo wiekszy niż ci sie wydaje nie da sie biec przez 2 godziny na tętnie stanowiącym 93 % hr max i ot cała filozofia.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ