Komora wysokościowa :)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

No więc tak:
Oglądałem wczoraj na Canal+ program o starydach w sporcie i tam było porównanie co jest legalne a poprawia wyniki i co nie legalnie jak EPO...
No i jeden kolarz pokazywał że SAM zrobił sobie komore wysokościową ustawioną na 4000tyś metrów...
Wykonanie? banalnie proste :)
Wystarczy wieeeeelka rura (mówił że skołował sobie z budowy), płaska płyta żeby przedzielić w wzdłuż rure na pół... potem położyć na tej płycie materac i kołdre z poduchą no i na koniec obie strony rury zastawione są płytami z plexi każda z małym otworkiem... mówił ze tam jest 4000tyś metrów ale nie ma monitora..

Więc tak, widze że moge sam sobie coś takiego zrobić!

Tylko pytanie! JAK OBLICZYĆ WYSOKOŚĆ POD KTÓRĄ JEST ZROBIONA KOMORA???

i drugie! CZY TO AŻ TAKIE EFEKTY DAJE??

i trzecie! CZY ZAMIAST BETONOWEJ RURY MOŻE BYĆ Z INNEGO MATERIAŁU??
PKO
lynks
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:50
Życiówka w maratonie: 03:33:41

Nieprzeczytany post

i trzecie! CZY ZAMIAST BETONOWEJ RURY MOŻE BYĆ Z INNEGO MATERIAŁU??
Można ale przy takich dużych średnicach beton to najtańszy materiał.

Co do reszty to nie mam zielonego pojęcia :hej:
Nie boję się gdy ciemno jest, bo mam latarkę i GPS
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niekoniecznie... rura z ŻELAZA też może być i nie wiem czy byłby to wiele większy koszt...
lynks
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:50
Życiówka w maratonie: 03:33:41

Nieprzeczytany post

Najtańsza rura stalowa w średnicy 1000 mm o jakiej słyszałem kosztowała około 2 PLN za kilogram. Pomijając fakt że do takiej komory potrzebowałbyś większej średnicy (chyba że planujesz robić tam tylko pompki) koszt takiej rury przy l=2,5m wynosi grubo ponad 2000 PLN.

Na trzy kręgi betonowe z lokalnej wytwórni fi 1500 wydałbyś około 600 -700 PLN

Jeżeli szukać czegoś pomiędzy to można by adaptować jakąś studzienkę z tworzywa ale to też nie są tanie rzeczy jak mawia Ferdynand Kiepski.

Gdybym ja miał coś takiego tworzyć zrobiłbym sobie coś w deseń lepianko/schronu w ziemi ;) folia, kłębek drutu, kombinerki i łopata :) Zwykły uszczelniony namiot też byłby nie głupim rozwiązaniem dodatkowo robiłby za łaźnie turecką lub saunę :D
Nie boję się gdy ciemno jest, bo mam latarkę i GPS
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O tej 'ziemiance' też myślałem... Raczej Tata mi powiedział że coś takiego można stworzyć... tylko jak obliczyć tą cholerną wysokość
Dawid...
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Raul7 - pewnie to juz znasz na pamięc xD ale moze nie .....
http://bieganie.pl/?cat=32&id=704&show=1

W ten sposób pewnego razu moze sie juz nie obudzic (Co2) - bo pewnie to u niego działa tak ze on zużywa tlen , dziurki powoduja jego zmniejszony napływ wiec niby jest tak jak na tych 3000metrach ale ma wiecej Co2 u to raczej jest niezdrowe. Choc ja sie tam nie znam( chyba ze dziurka byłaby na spodzie - Co2 jest cieższe ) :ojoj: ....

Mysle ze pasowało by miec jakąs pompke która by wyciagała powietrze ( i oczywiscie wpuszczając swieze ) czyniac je rozrzedzonym a nie przepełnionym dwutlenkiem węgla :spoczko:
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Znam :) na pamięć nie ale z 4x przeczytałem :) teraz piąty :)
a co do tych dziurek to było w górnej części płyty na oko 10centów od 'sufitu'...
zobaczymy, raczej spróbuje to zrobić tylko nie wiem jak obliczyć te 4tyś... czy 3 tyś...
Ale jest możliwość jeszcze inna że nie wykonam tego w rurze tylko w prostokątnym szczelnym pudle.. tyle że JAK OBLICZYĆ TĄ WYSOKOŚĆ ;)
(tego w programie nie powiedzieli)
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

A może karton na głowę z uszczelnieniami? ;D
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Raul7 pisze:No więc tak:
Oglądałem wczoraj na Canal+ program o starydach w sporcie i tam było porównanie co jest legalne a poprawia wyniki i co nie legalnie jak EPO...
film był super - biorą wszyscy - od kulturystów po muzyków nie pomijając zwierząt :)
a co do komory - powietrze można wypuszczać co jakiś czas i wpuszczać świeżego - a dokładniej to po otwarciu zaworu powietrze samo świeże przyjdzie - ja jednak nie ryzykowałbym spania w tym - jak sie coś zatnie to można sie nie obudzić :(
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

ale Raul7 ,Krynica nie jest aż tak wysoko, dasz radę na takich wysokościach ;) :hej:
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
Raul7 pisze:No więc tak:
film był super - biorą wszyscy - od kulturystów po muzyków nie pomijając zwierząt :)
a co do komory - powietrze można wypuszczać co jakiś czas i wpuszczać świeżego - a dokładniej to po otwarciu zaworu powietrze samo świeże przyjdzie - ja jednak nie ryzykowałbym spania w tym - jak sie coś zatnie to można sie nie obudzić :(

No ta krowa z samych mięśni i to 2x większych niz powinno być to było coś! robiła wrażenie... i najlepszy gość... to coś normalnego kiedyś wszyscy będą brać mi na tej podstawie będzie tworzona przyszłość sportu!
evoix
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeżeli nawet udałoby Ci się stworzyć taką komorę, to musiałbyś oddychać przez nią przez kilka dni żeby dało efekt... Narciarze jeżdżą na sporą wysokość (powyżej 2500m n.p.m.) i siedzą tam przez co najmniej tydzień, aby m.in. podskoczyła im hemoglobina, co później na niższych wysokościach daje niesamowite efekty. Przekonałem się o tym sam na zawodach.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Raul, nie uwzględniasz dwóch rzeczy, które pojawiają się przy tego typu eksperymentach. Zjawisko hipoksji związane jest z obniżeniem ciśnienia parcjalnego tlenu. Komora, o której piszesz zwiększa poziom tolerancji na podwyższony CO2. Zwiększenie tolerancji na obniżony poziom O2 też zachodzi ale nie jest to proces wiodący.

Tu masz ciekawe artykuły dotyczące treningu nurkowego.
http://freediving.com.pl/treningi/tomek ... tatyki.php
http://freediving.com.pl/treningi/tomek ... zrobic.php

Jakiś czas temu zajmowałem się tym i robiłem sobie też badania krwi po takich treningach. Znajdziesz na forum.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ