Izotoniki stworzono po to, by bezpośrednio przenikały do krwiobiegu. O tym, czy coś jest izotonikiem, czy nie jest, decyduje osmolalność. Wynosi ona wtedy tyle samo, co stężenie płynów ustrojowych w organizmie człowieka. Dzięki temu wchłaniają się bardzo szybko.
Ze znanych mi producentów, tylko Isostar podaje osmolalność na opakowaniu. Biorąc jednak pod uwagę, że inni stosują bardzo zbliżone proporcje składu, to śmiem twierdzić, że mają te wartości zbliżone.
Oczywiście mowa o tym, że stosujemy je w ilości zgodnej z instrukcją obsługi. Dotyczy to proszków do samodzielnego rozpuszczenia.
Mniej proszku - hipotonik, więcej - hipertonik. Każdy jest używany w sporcie. Zależy jaki jest nasz cel.
Mam także Isostar PowerTabs. Na opakowaniu jest napisane, że to izotonik. A to g... prawda. W celu przygotowania 0.5L napoju, rozpuścić 2 tabletki. Razem to 24 gramy. "Zwykłego" proszkowego izotonika potrzeba ok. 37 gramów. Różnica to cukry. Nikt mi nie powie, że napój z tak mocno mniejszą zawartością ma właściwą osmolalność. Nie ma ch... yba

możliwości. Praw fizyki pan nie zmienisz.
W takim roztworze to będzie tylko hipotonik. Jego zadaniem jest szybkie nawodnienie organizmu. Bez dostarczenia energii. Jednocześnie to szybkie nawodnienie mogłoby skutkować nasileniem wydalania moczu. Mogłoby, ale nie u biegaczy. W inny sposób tracimy wodę
Na poprzedniej stronie spid3r podał nazwę jednego producenta. Nie znalazłem tańszego, chyba że jakieś promocje. Mi smakuje. Kupiłem o smaku pomarańczowym. 3kg opakowanie w folii, z rączką, jest wielkie jak worek z proszkiem do prania
Używałem kiedyś Isostara, potem jakiś inny (gdzieś tam w domu jest puszka), wyparty przez tańszy IsoFaster z TrecNutrition, wyparty przez Hota.
Co do napojów sprzedawanych w płynie, nie mam i nie wiem jaki mają skład ilościowy.
Po co przepłacać, ktoś zapyta. Można przecież łyżkę miodu i szczyptę soli. A jaka jest osmolalność tego roztworu, hę? To izotonik, czy jeszcze hipotonik? A może już hipertonik? W zasadzie od innej proporcji nie umiera się, ale po co się męczyć?
Samemu przygotować z pojedynczych składników? Powodzenia.
Jeszcze raz na koniec - tylko izotonik dostarcza w najszybszy sposób energię i minerały.
Wybór należy do Ciebie. Tak, do Ciebie też