Test BIOMa

Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

FUCK YEAH! właśnie chce je kupić... poczytamy i zdecydujemy :)
jeszcze jedno... nie bardzo chce wydać 400zł i wpaść z kasa jak mi buty nie podpasują... jakieś rady gdzie moge to sprawdzić i zobaczyć czy będzie mi sie w tym dobrze biegać? bo przebieżka po sklepie to nie to samo co w terenie...
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

gasper pisze: inne firmy rozwiązały to w banalny sposób dzieląc buty na startowe i treningowe
Podział raczej słaby i nie przystający do wielu butów, sami producenci często go zasypują - choćby Asics DS Trainer, Puma Concinnity, Adizero Tempo, Reebok Attack, Chase, Nike Lunar Elite, Trainer - mnóstwo jest takich przykładów.

Jeśli jakiś człowiek truchta po 8min/km to powinien się zaopatrzyć w but startowy żeby pobiec 10 km po 6 min/km ? Chyba nie.
Właśnie dopiero przy jakiejś prędkości coś się innego dzieje.
5 min/km zupełnie spokojnie możesz truchtać z Bekele i on nie będzie znudzony.

Sorry, muszę się odłączyć od komputera, dopiero jutro wrzucę ten filmik z boku.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
gasper pisze: inne firmy rozwiązały to w banalny sposób dzieląc buty na startowe i treningowe
Podział raczej słaby i nie przystający do wielu butów
ale znacznie lepszy niż sztywne określanie prędkości - w ten sposób szybki biegacz ma tylko jedną pare do wyboru
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Raul7 pisze:FUCK YEAH! właśnie chce je kupić... poczytamy i zdecydujemy :)
jeszcze jedno... nie bardzo chce wydać 400zł i wpaść z kasa jak mi buty nie podpasują... jakieś rady gdzie moge to sprawdzić i zobaczyć czy będzie mi sie w tym dobrze biegać? bo przebieżka po sklepie to nie to samo co w terenie...
Też o nich myślę, ale chyba poza sklep nie wybiegniesz :)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ścieranie się tych gumowych kolorowych elementów na podeszwie pewnie determinuje żywotność tego buta. Sam jestem ciekawy ile wytrzymają, bo narazie biegam po prostu w tej jednej parze.
Jak się zetrą odpowiednio mocno - trzeba będzie but wymienić. Biegam w nich od maja mniej więcej na 50% czasu, od połowy lipca na 100%, tygodniowo z 60 km, dokładnie nie notuję (sorry, powinienem).
To lipa, test traci na mocy. Bo dla nie jednego zainteresowanego to może być kluczowe. Bo jeżeli który nie jest najtańszy nie wytrzyma powyżej 1000km po asfalcie dla biegacza ~75kg to cienizna. Te Twoje w przybliżeniu mają 720km i wyglądają na dosyć zjedzone. A podejrzewam, że nie zasuwasz 100% treningów po asfalcie.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Polatam po sklepie i zobaczymy... a na tą chwile pytanie kolejny... biegam w zróżnicowanym terenie tzn, 30% asfalt, 30% kamyki delikatne (droga kamienista), 30% ścieżki leśne, 10% wszystko inne.. w tym kałuże podczas deszczu (wiadomo nie wszystkie idzie ominąć) i co w taki teren nadają sie?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

wysek pisze:To lipa, test traci na mocy.
Ale co jest lipą, że przebiegłem w nich dopiero 600-700 km? Przecież to jest napisane w tekście.

1000km na pewno wytrzymają, pytanie ile więcej. Rzeczywiście najbardziej wrażliwe elementy to te gumowe "plastry" na spodzie, choć nie są wg mnie tak "zjedzone: jak mówisz, przyjrzyjcie się zdjęciom.
Obok jest BIOM A w którym mało biegałem ale on ma trochę inne plastry, np napis BIOM jest u niego schowany w zagłębieniu a w modelu B był wyeksponowany i szybko się starł, można kliknąć, żeby powiększyć. Ale fakt, że ja nie biegam dużo po asfalcie i pewnie u kogoś kto tak biega starcie byłoby zdecydowanie mocniejsze.

Obrazek
Raul7 pisze:biegam w zróżnicowanym terenie tzn, 30% asfalt, 30% kamyki delikatne (droga kamienista), 30% ścieżki leśne, 10% wszystko inne.. w tym kałuże podczas deszczu (wiadomo nie wszystkie idzie ominąć) i co w taki teren nadają sie?
Ja biegam po takim właśnie terenie, z tą różnicą, że pewnie 20% to asfalt a 40% prawdziwie leśne ścieżki. Mi bardzo do tego terenu pasuje ale jak pisałem pewnie czułbym się pewniej gdyby w środku była tytanowa płytka ;) żebym się nie bał stanąć środkiem stopy na korzeń kiedy po ciemku wracam z lasu (w innych butach w tym miejscu są te wszystkie kosmiczne wzmocnienia).

Jeśli ktoś by się zastanawiał nad wersją materiałową i skórzaną - to wierzę (nie jestem pewien, to tylko wiara) że skórzana jest naprawdę szczególna.

A co do ceny i wytrzymałości. Jeśli dla kogoś trwałość jest podstawowym wyznacznikiem i w każdym bucie biega po 2-3 tys km to lepiej niech tych butów nie kupuje, to jeszcze nie są buty dla niego.
But nie powinien być czymś luksusowym. Jeśli stresem jest dla kogoś wydać kolejne pieniądze na kolejny but żeby go zastąpić bo on tego wymaga - to trzeba celować w tańsze marki. To niestety brutalne prawo rynku.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmmm raczej nie jestem takim który buty zmienia po 2tyś km... Lunary mają lekko ponad 700 i chce je zmienić :) będę w nich biegał co jakiś czas ale przyszła pora na nowy model i właśnie na biomy :) także kupie je.. najwyżej sie wtopie.. trudno sie mówi.. boje sie tylko że po tych kamykach jak biegam to szybko pójdzie podeszwa.. no i ja biegam w jednych butach cały rok więc biomy będą katowane także w ziemie i to im jakoś bardzo nie zaszkodzi?? ale inaczej jak bardzo może to im skrócić żywot?
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A mi się podobają i czuję, że byłyby to dobre buty dla mnie - tylko pewnie nie ma małej, damskiej numeracji, jak zwykle zresztą.
Biegam ze śródstopia, zawsze szukam butów ze minimalną amortyzacją i płaskich, takich bardziej w typie startówek-tenisówek.
I do tego ta skóra i pewien oldskul ;).
Fajne :).
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Raul, ale właśnie dostałeś wyraźne info, że to nie są dla Ciebie najlepsze buty, więc chcesz się w nie "wkopać" i tak?
Bez sensu moim zdaniem. Szczególnie, że wydaje mi się, że szybko eksploatujesz buty. Moje Lunary mają przebieg 1100 i oprócz małych pęknięć, przerwanej siateczki (od 800 km!), drobnych uszkodzeń trzymają się całkiem dobrze, włącznie z amortyzacją - a jestem 20 kg cięższy od Ciebie!
Na Twoim miejscu szukałbym czego tańszego i bardziej wytrzymałego.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
krawat

Nieprzeczytany post

Wszystko pięknie ,ładnie ale nie za takie pieniądze.W Intersporcie na początku były po 649 zł !!!!!!!Teraz "tylko" 450 zł. A Nimbusy są za 430 . Wybór dla mnie jasny-Nimbusy.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ale przecież Biomy i Nimbusy to buty z dwóch biegunów... Nie ma sensu ich porównywać...

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czemu nie idealne? nie rozumiem? jeśli wytrzymają 700km czyli 6miesięcy to jak dla mnie wystarczy... jak rok to super i tyle mi styka... więc czemu sie nie nadają? łopatologicznie prosze :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sorry Raul, nie doczytałem Twojego poprzedniego posta, i stąd pomyłka. Wydawało mi się, że napisałeś, że nie zmieniasz często butów, a Ty napisałeś, że właśnie zmieniasz - my fault :ble: :ble:

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:) lubie nowe rzeczy :)
czyli pakujemy sie w BIOMA dla mnie to chyba B
ODPOWIEDZ