W jakim wieku można najpóźniej zacząć biegać sprint?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.

A w jakim wieku Ty zacząłeś biegać ?

15 lub mniej
11
28%
16 - 20
9
23%
21 - 25
12
30%
26 - 30
3
8%
31 wzwyż
5
13%

Liczba głosów: 40
Awatar użytkownika
mzmms
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hej,

Ani w internecie ani tu nie znalazłem sensownej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie,czyli w jakim wieku można najpóźniej zacząć biegać myśląc o zawodowej karierze w sprincie. Tytuł wątku brzmi jakbym pytał o to kiedy w ogóle można zacząć a to głupie bo tak dla siebie czy maratonów można ofc zawsze. Ale mając większe ambicje kiedy jest ta bariera? Czy znacie jakiś sportowców którzy osiągneli coś zaczynając później ( chodzi mi oczywiście o sprinterów). "Później" to znaczy... no właśnie - ile? 14, 15 czy 16 lat to już za późno?

Mam nadzieje, że zacznie sie ciekawa dyskujsa.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mzms - przesuwam Twoje pytanie do Treningu bo to nie jest temat do mimo wszystko Zacznij Biegać.
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 34:33

Nieprzeczytany post

Hmmm... Ja znam, Michael Johnson zaczął biegać w wieku 18 lat :D A to co osiągnął chyba nie trzeba pisać, bo każdy wie, ale napiszę : 19,32 na 200m (dawny rekord świata, 3 wynik w historii, dwa pierwsze należą do Bolta), 43,18 ma 400m (aktualny rekord świata), 4 złote medale olimpijskie, 8 złotych medali mistrzostw świata. Wyniki mówią same za siebie, ale jeszcze trzeba mieć predyspozycje szybkościowe, jeżeli je masz to możesz zacząć późno, a i tak daleko zajdziesz.

Pozdrawiam :D
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Ktos kto bywa na mityngach w małopolsce możezauważyć pewnego Pana, który biega sprinty. Otóż ten Pan ma około 50-60 lat, startuje razem z innymi(głównie chyba na 100m) i biega jak na swój wiek wyśmienicie.

Piszę to nie żaby urazić kogoś(ze względu na wiek), ale żeby pokazać, że w każdym wieku można zacząć biegać.

Pozdro
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Awatar użytkownika
mzmms
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kamilos pisze:ten Pan ma około 50-60 lat, startuje razem z innymi(głównie chyba na 100m) i biega jak na swój wiek wyśmienicie.
Możliwe, że tak jest ale ten pan raczej nie wystartuje na olimpiadzie a ja zastanawiałem się w jakim wieku jeszcze są szanse na zaczęcie trenowania z myślą o profesjonalnej karierze. A dokładnie mam na myśli wiek 15 lat, czyli mój.
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 34:33

Nieprzeczytany post

No to ci chłopie napisałem jak Johnson zaczynał. Ale mam prośbę, napisz mi swoje życiówki na dystansach które biegałeś (krótkich) - 60,100,200,400 : D
Awatar użytkownika
mzmms
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

musiałbym je dopiero zmierzyć, nigdy wcześniej tego nie mierzyłem. Zrobię to w przyszłym tygodniu po powrocie do domu. Ale nie będzie to dokładne bo jeśli już to zwykłym stoperem. Jeśli wiesz gdzie w Krakowie można by to zrobić i w ogóle gdzie jest jakaś porządna bieżnia to byłbym wdzięczny.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

No nie mów mi, że nie wiesz gdzie w Krk jest dobra bieżnia. Mieszkam pod Krakowem, jest na AWF(na A. Jana Pawła) i na Wawelu(nie tym pospolitym :hahaha: )
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Ko?nik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

15 lat to bardzo spoko wiek, znam wielu, którzy właśnie około takiego wieku zaczynali. Śmigaj do klubu jeśli to lubisz i zapisuj się od września.
Awatar użytkownika
mzmms
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a który klub w Krakowie lepszy? AZS czy wawel?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A skąd wiesz że jesteś dobrym sprinterem, a nie na przykład średniodystansowcem. Biegałeś kiedyś na jakiś dystans? A skąd dokładnie jesteś?
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
mzmms
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z Krakowa z okolic ruczaju.
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Jeśli noe masz predyspozycji szybkościowych to nie ma mowy o dobrym bieganiu sprintów i nawet wyśmienity trening nic nie pomoże. W biegach długich dużo można nadrobić właśnie treningiem w sprintach niewiele.
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ