W jakim wieku można najpóźniej zacząć biegać sprint?
- mzmms
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
hej,
Ani w internecie ani tu nie znalazłem sensownej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie,czyli w jakim wieku można najpóźniej zacząć biegać myśląc o zawodowej karierze w sprincie. Tytuł wątku brzmi jakbym pytał o to kiedy w ogóle można zacząć a to głupie bo tak dla siebie czy maratonów można ofc zawsze. Ale mając większe ambicje kiedy jest ta bariera? Czy znacie jakiś sportowców którzy osiągneli coś zaczynając później ( chodzi mi oczywiście o sprinterów). "Później" to znaczy... no właśnie - ile? 14, 15 czy 16 lat to już za późno?
Mam nadzieje, że zacznie sie ciekawa dyskujsa.
Ani w internecie ani tu nie znalazłem sensownej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie,czyli w jakim wieku można najpóźniej zacząć biegać myśląc o zawodowej karierze w sprincie. Tytuł wątku brzmi jakbym pytał o to kiedy w ogóle można zacząć a to głupie bo tak dla siebie czy maratonów można ofc zawsze. Ale mając większe ambicje kiedy jest ta bariera? Czy znacie jakiś sportowców którzy osiągneli coś zaczynając później ( chodzi mi oczywiście o sprinterów). "Później" to znaczy... no właśnie - ile? 14, 15 czy 16 lat to już za późno?
Mam nadzieje, że zacznie sie ciekawa dyskujsa.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Mzms - przesuwam Twoje pytanie do Treningu bo to nie jest temat do mimo wszystko Zacznij Biegać.
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 34:33
Hmmm... Ja znam, Michael Johnson zaczął biegać w wieku 18 lat :D A to co osiągnął chyba nie trzeba pisać, bo każdy wie, ale napiszę : 19,32 na 200m (dawny rekord świata, 3 wynik w historii, dwa pierwsze należą do Bolta), 43,18 ma 400m (aktualny rekord świata), 4 złote medale olimpijskie, 8 złotych medali mistrzostw świata. Wyniki mówią same za siebie, ale jeszcze trzeba mieć predyspozycje szybkościowe, jeżeli je masz to możesz zacząć późno, a i tak daleko zajdziesz.
Pozdrawiam :D
Pozdrawiam :D
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:30
Ktos kto bywa na mityngach w małopolsce możezauważyć pewnego Pana, który biega sprinty. Otóż ten Pan ma około 50-60 lat, startuje razem z innymi(głównie chyba na 100m) i biega jak na swój wiek wyśmienicie.
Piszę to nie żaby urazić kogoś(ze względu na wiek), ale żeby pokazać, że w każdym wieku można zacząć biegać.
Pozdro
Piszę to nie żaby urazić kogoś(ze względu na wiek), ale żeby pokazać, że w każdym wieku można zacząć biegać.
Pozdro
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
- mzmms
- Rozgrzewający Się
Możliwe, że tak jest ale ten pan raczej nie wystartuje na olimpiadzie a ja zastanawiałem się w jakim wieku jeszcze są szanse na zaczęcie trenowania z myślą o profesjonalnej karierze. A dokładnie mam na myśli wiek 15 lat, czyli mój.kamilos pisze:ten Pan ma około 50-60 lat, startuje razem z innymi(głównie chyba na 100m) i biega jak na swój wiek wyśmienicie.
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 34:33
No to ci chłopie napisałem jak Johnson zaczynał. Ale mam prośbę, napisz mi swoje życiówki na dystansach które biegałeś (krótkich) - 60,100,200,400 : D
- mzmms
- Rozgrzewający Się
musiałbym je dopiero zmierzyć, nigdy wcześniej tego nie mierzyłem. Zrobię to w przyszłym tygodniu po powrocie do domu. Ale nie będzie to dokładne bo jeśli już to zwykłym stoperem. Jeśli wiesz gdzie w Krakowie można by to zrobić i w ogóle gdzie jest jakaś porządna bieżnia to byłbym wdzięczny.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:30
No nie mów mi, że nie wiesz gdzie w Krk jest dobra bieżnia. Mieszkam pod Krakowem, jest na AWF(na A. Jana Pawła) i na Wawelu(nie tym pospolitym
)

ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
Jeśli noe masz predyspozycji szybkościowych to nie ma mowy o dobrym bieganiu sprintów i nawet wyśmienity trening nic nie pomoże. W biegach długich dużo można nadrobić właśnie treningiem w sprintach niewiele.
R.S.