Makarony makarony makarony - przepisy na obiad biegacza
- Gromson
- Wyga
Makaron pene z rybą w sosie śmietanowo kokosowym obiad na 3 osoby.
Wstawiam wodę na makaron lekko solę i dodaje łyżkę oliwy.
400-500 gram pokrojonego w 2-3cm kawałeczki filetu z tilapii albo łososia ew mieszanki obydwu przyprawiamy solą i przyprawą do ryb.
Ja dodaje jeszcze do ryby ze 2 garści krewetek koktajlowych ale nie każdy to lubi.
Wstawiam na gaz patelnie z oliwą i 2ma posiekanymi ząbkami czosnku po 30 sek wrzucam rybę z krewetkami.
Rybka sobie dochodzi a ja wstawiam makaron lubella pene pełne ziarno i gotuje go al dente 9min.
Gdy rybka dojdzie dodaje do niej 1 opakowanie 200ml śmietany 12% + puszeczkę mleczka kokosowego 170ml i na wolnym ogniu czekam aż się to wszystko troszkę pogotuje. Odcedzony makaron wsypuje do sporej miski szklanej i wylewam na niego cały ten towar z patelni. Mieszam delikatnie od spodu łyżką cedzakową i gotowe. Na talerzu można sobie posypać startym parmezanem.
Smacznego.
Wstawiam wodę na makaron lekko solę i dodaje łyżkę oliwy.
400-500 gram pokrojonego w 2-3cm kawałeczki filetu z tilapii albo łososia ew mieszanki obydwu przyprawiamy solą i przyprawą do ryb.
Ja dodaje jeszcze do ryby ze 2 garści krewetek koktajlowych ale nie każdy to lubi.
Wstawiam na gaz patelnie z oliwą i 2ma posiekanymi ząbkami czosnku po 30 sek wrzucam rybę z krewetkami.
Rybka sobie dochodzi a ja wstawiam makaron lubella pene pełne ziarno i gotuje go al dente 9min.
Gdy rybka dojdzie dodaje do niej 1 opakowanie 200ml śmietany 12% + puszeczkę mleczka kokosowego 170ml i na wolnym ogniu czekam aż się to wszystko troszkę pogotuje. Odcedzony makaron wsypuje do sporej miski szklanej i wylewam na niego cały ten towar z patelni. Mieszam delikatnie od spodu łyżką cedzakową i gotowe. Na talerzu można sobie posypać startym parmezanem.
Smacznego.
- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
no brzmi smacznie 

Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ktoś pytał o makaron z fasolą, zatem ja robie tak:
Podsmazyć nieco mieloną wieprzowinę. Do tego puszka krojonych pomidorów.
Jak się nieco poddusi to dodać cukier, bazylię, sporo pieprzu, ostrą paprykę lub coś co popali w paszczę, 2-3 ząbki czosnku. (soli w kuchni używam sporadycznie, ale jak ktoś ma potrzebę, proszę się nie krępować)
Do tego puszka czerwonej odcedzonej fasoli i czarne oliwki.
Podusić nieco i na makaron, po czym posypać serem. Ja preferuję łagodne i tłuste sery.
W sezonie czasem dodaję też krojoną w kostkę cukinię.
Podsmazyć nieco mieloną wieprzowinę. Do tego puszka krojonych pomidorów.
Jak się nieco poddusi to dodać cukier, bazylię, sporo pieprzu, ostrą paprykę lub coś co popali w paszczę, 2-3 ząbki czosnku. (soli w kuchni używam sporadycznie, ale jak ktoś ma potrzebę, proszę się nie krępować)
Do tego puszka czerwonej odcedzonej fasoli i czarne oliwki.
Podusić nieco i na makaron, po czym posypać serem. Ja preferuję łagodne i tłuste sery.
W sezonie czasem dodaję też krojoną w kostkę cukinię.
-
- Rozgrzewający Się
Spaghetti aglio e olio:
- ugotować spaghetti al dente
- na oliwie z oliwek przyrumienić pokrojony czosnek (ilość w zależności od preferencji)
- wrzucić na patelnię ugotowany makaron tak, aby cały pokrył się oliwą z czosnkiem
- wyłożyć makaron na talerz, posypać parmezanem i ziołami (do wyboru, np. bazylią)
Makaron "chłopski"
- ugotować porcję makaronu
- na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, pokrojone w kostkę
- w szklance rozbełtać 2-3 jajka z przyprawami: solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem
- zetrzeć nieco żółtego sera
- na patelnię z cebulą i czosnkiem wrzucić makaron, zamieszać
- wlać rozbełtane jajka, mieszać, aż zrobi się rodzaj "jajecznicy" z makaronem
- dodać do wyboru: groszek z puszki, pokrojonego pomidora, jakąś wędlinę (np. chudą szynkę z indyka)
- gdy jajka odpowiednio się zetną (ja lubię mocno ścięte, nie takie gluty) posypać potrawę serem żółtym, zamieszać, ser ma się rozpuścić
- przełożyć na talerz, można posypać natką pietruszki lub innymi ziołami
- ugotować spaghetti al dente
- na oliwie z oliwek przyrumienić pokrojony czosnek (ilość w zależności od preferencji)
- wrzucić na patelnię ugotowany makaron tak, aby cały pokrył się oliwą z czosnkiem
- wyłożyć makaron na talerz, posypać parmezanem i ziołami (do wyboru, np. bazylią)
Makaron "chłopski"
- ugotować porcję makaronu
- na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, pokrojone w kostkę
- w szklance rozbełtać 2-3 jajka z przyprawami: solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem
- zetrzeć nieco żółtego sera
- na patelnię z cebulą i czosnkiem wrzucić makaron, zamieszać
- wlać rozbełtane jajka, mieszać, aż zrobi się rodzaj "jajecznicy" z makaronem
- dodać do wyboru: groszek z puszki, pokrojonego pomidora, jakąś wędlinę (np. chudą szynkę z indyka)
- gdy jajka odpowiednio się zetną (ja lubię mocno ścięte, nie takie gluty) posypać potrawę serem żółtym, zamieszać, ser ma się rozpuścić
- przełożyć na talerz, można posypać natką pietruszki lub innymi ziołami
-
- Rozgrzewający Się
To może ja jeszcze dodam jedną z wersji makaronu, którą czasami, przygotowuję a której nie widziałem na tym forum.
Z serkiem mascarpone.
Sos robimy tak jak standardowy sos pomidorowy, tzn. na podsmażonym czosnku przez 15 minut gotuję pokrojone pomidory i / lub pomidory z puszki. Ja do obu tych opcji dodaję jeszcze koncentratu pomidorowego dla lepszego smaka. Przyprawiam wg uznania, tj. sól, pieprz, oregano / bazylia / zioła prowansalskie. Na koniec dodaję dwie łyżki stołowe serka mascarpone (oczywiście to też wg uznania). Można jeszcze kombinować do tego pierś z kurczaka lub jakieś warzywka typu papryka, papryka ostra, cukinia.
Pozdrawiam
Z serkiem mascarpone.
Sos robimy tak jak standardowy sos pomidorowy, tzn. na podsmażonym czosnku przez 15 minut gotuję pokrojone pomidory i / lub pomidory z puszki. Ja do obu tych opcji dodaję jeszcze koncentratu pomidorowego dla lepszego smaka. Przyprawiam wg uznania, tj. sól, pieprz, oregano / bazylia / zioła prowansalskie. Na koniec dodaję dwie łyżki stołowe serka mascarpone (oczywiście to też wg uznania). Można jeszcze kombinować do tego pierś z kurczaka lub jakieś warzywka typu papryka, papryka ostra, cukinia.
Pozdrawiam
- slaw100
- Rozgrzewający Się
tezoo napisał o pesto...
Pesto to dobry i tani sposób ne szybkie danie.
Na pesto zachorowałem jakiś rok temu. Do dzisiaj jest moim ulubionym daniem z makaronem.
Polecam słoiczek pesto z Tesco - cena 5 zł, na 2 razy dla jednej osoby. Koniecznie ze spaghetti!.
Spaghetti, ok pół paczki gotujemy, jak kto lubi, proponuje 7min. W tym czasie na odrobinie masła/oliwy podgrzewamy pół słoiczka pesto. Makaron odcedzamy, wrzucamy na pesto. Dobrze mieszamy i gotowe!.
1 obiad ok 5zł.
warto spróbować samo pesto według przepisu. Potem można udoskonalać.
Ja wrzucam czasem do dania paczkę oliwek za 3 zł.
Masakra, przez ten temat zaraz lecę po pesto, zgłodniałem przez wasze przepisy!
Pozdrawiam i dzięki za przepis z kurczakiem i śmietaną. pozdr
Pesto to dobry i tani sposób ne szybkie danie.
Na pesto zachorowałem jakiś rok temu. Do dzisiaj jest moim ulubionym daniem z makaronem.
Polecam słoiczek pesto z Tesco - cena 5 zł, na 2 razy dla jednej osoby. Koniecznie ze spaghetti!.
Spaghetti, ok pół paczki gotujemy, jak kto lubi, proponuje 7min. W tym czasie na odrobinie masła/oliwy podgrzewamy pół słoiczka pesto. Makaron odcedzamy, wrzucamy na pesto. Dobrze mieszamy i gotowe!.
1 obiad ok 5zł.

warto spróbować samo pesto według przepisu. Potem można udoskonalać.
Ja wrzucam czasem do dania paczkę oliwek za 3 zł.
Masakra, przez ten temat zaraz lecę po pesto, zgłodniałem przez wasze przepisy!
Pozdrawiam i dzięki za przepis z kurczakiem i śmietaną. pozdr
-
- Zaprawiony W Bojach
Dziś zrobiłem. Świetne!slaw100 pisze: Na pesto zachorowałem jakiś rok temu. Do dzisiaj jest moim ulubionym daniem z makaronem.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Zaprawiony W Bojach
He..he.. no to ładnieBogil pisze:Cholera to ja cały czas zimne pesto dodawałem i może temu jestem nie zachwyconyslaw100 pisze: podgrzewamy pół słoiczka pesto.

Myślę, że dobrze jest całość wymieszać i jeszcze z minutkę podusić na patelni. Zastanawiam się tylko czym najlepiej to popijać? Jakiś pomysł?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Zaprawiony W Bojach
Po bretońskujass1978 pisze: I jeszcze mi się przypomniało, że strasznie lubię czerwoną fasolę z puszki i zupełnie nie mam pojęcia jak by zrobić makaron z taką fasolą. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- topcat
- Stary Wyga
kieliszek wytrawnego czerwonego wina (marka i rocznik wg gustu)jumper pisze: Zastanawiam się tylko czym najlepiej to popijać? Jakiś pomysł?
A co biegającym też wolno - zgodnie z zasadą wszystko dla ludzi tylko z umiarem
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
jumper pisze:He..he.. no to ładnieBogil pisze:Cholera to ja cały czas zimne pesto dodawałem i może temu jestem nie zachwyconyslaw100 pisze: podgrzewamy pół słoiczka pesto.![]()
Myślę, że dobrze jest całość wymieszać i jeszcze z minutkę podusić na patelni. Zastanawiam się tylko czym najlepiej to popijać? Jakiś pomysł?
jak to czym ????
piwem
TATA MIKOŁAJA i OLI
Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest
http://www.TTSzczecin.pl
Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest
http://www.TTSzczecin.pl
- slaw100
- Rozgrzewający Się
fajnie, że smakuje 
tak! piwko pasuje do pesto
Ewentualnie mocna zielona herbata z dużą ilością miodu i cytryny.
Ostatnio odkryłem wstążki Lubelli. Pasują do pesto, sos osadza się równomiernie na licznych zakamarkach makaronu.
Oczywiście zawsze trzeba utrzymać wysoką temperaturę dania, najlepiej wrzucić makaron do rozgrzanego na patelni pesto i zamieszać. Można dodać startego sera i parę oliwek.
Pozdrawiam

tak! piwko pasuje do pesto

Ostatnio odkryłem wstążki Lubelli. Pasują do pesto, sos osadza się równomiernie na licznych zakamarkach makaronu.
Oczywiście zawsze trzeba utrzymać wysoką temperaturę dania, najlepiej wrzucić makaron do rozgrzanego na patelni pesto i zamieszać. Można dodać startego sera i parę oliwek.

Pozdrawiam