Bieg

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
ReXaR
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po wielu latach lenistwa postanowiłem rozpocząć moją zabawę z bieganiem.
Może od początku. Do roku 2004 z moją sprawnością fizyczną nie było najgorzej (aikido, rowerek, pływanie) ale od 2004 roku miałem problemy ze zdrowiem i się trochę zapuściłem :). Miałem przeciętego Achillesa i zerwane wiązadło ACL prawego kolana co uniemożliwiało mi uprawianie sportu. Lekarze poskładali mnie do kupy i pozwolili mi pomału zaczynać przywracać sprawność nodze.
Zacząłem biegać od ostatniego poranku poniedziałkowego. Wiadomo brak kondycji dał się we znaki już po kilku minutach. Trochę marszu, uspokojenie oddechu i dalej bieg. Tak około 30 minut na pierwszy raz. Drugie wyjście miało miejsce w środę, następne w czwartek i piątek. Codziennie ten sam dystans już bez zadyszki ale z potwornymi bólami okolic kości goleniowej. Ból uniemożliwia dalszy bieg. Kawałek marszu ból odpuszcza i mogę znowu trochę przebiec. I tak w kółeczko.
I tu pojawia się moje pytanie. Czy to normalne? Czy te bóle powinny pomału same ustępować? Czy można im pomóc jakąś maścią rozgrzewającą/chłodzącą?
Prawdę powiedziawszy mimo bólu te 4 wyjścia sprawiły mi ogromną frajdę i poczuciem odzyskiwania pomału kontroli nad własnym ciałem. Na tartgecie mam po okresie rozbiegania się i odzyskania kondycji powrót na matę od 1 października. Mam dwa miesiące.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo dużo podobnych tematów pojawia się regularnie na forum. Możesz jeszcze napisać kilka szczegółów gdzie dokładnie Cię boli, ale jeżeli to jest mniej więcej w 1/3 - 1/2 odległości pomiędzy kostką a kolanem, od wewnętrznej strony, to są to shin splints, o których znajdziesz dużo informacji. Jeżeli boli wyraźnie z przodu, to być może jest to co innego, ale tu już nie pomogę bo się nie znam :ble:

Przyczyn bólu może być mnóstwo i musiałbyś napisać szczegółowe info o sobie, w czym biegasz, ile itd. itp.

W każdym razie maści przeciwzapalne i przeciwbólowe w stylu Ketopromu dobrze działają, do tego chłodzenie bolących miejsca lodem (zawiniętym w ręcznik) bądź paczką mrożonek - ja najczęściej korzystam z bukietu warzyw :hej: chociaż ponoć marchewka z groszkiem jest jeszcze lepsza :hej: :hej: :hej:
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ