Za wysokie obroty serca.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Robert W.
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:59:01
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

garden888 pisze:
Lokalizacja: Kobyłka W miCoach jest coś takiego jak assessment, Test Twoich możliwości, po przeprowadzeniu którego masz wyznaczone swoje indywidualne strefy. Moje tempo 75 % HRMAX to dziś około 6'40'', a miCoach podwyższył mi swoje domyślne strefy o dobrych kilkanaście punktów. I czuję że takie powinny być, choć nie zawsze treningi są łatwe. I chyba przy następnym assessmencie zrobię go bardziej na luzie.
Witam. Od Dawna biegasz z miCoach? Jak oceniasz jego przydatność w swoich treningach. Treningi wybierasz jako gotowy szblon, czy też tworzysz je pod swoje możliwości i oczekiwania?
Biegam z nim od niecałych dwóch miesięcy. Na początku trochę dziwne wydawały mi się jego treningi (krótkie, dużo wolnego biegania), ale dziś widzę że są one skuteczne. Przygotowuje się teraz do półmaratonu i widzę że przebiegnę go w czasie poniżej 2h. Jeszcze nie tak dawno taki wynik był w strefie marzeń. Przed zakupem miCoacha to moje bieganie szło w dziwnym kierunku... biegać jak najdłuższe dystanse.
Dziś długie wybieganie robię raz w tygodniu i też rzadko kiedy jest to dłuższy dystans niż przed tym zakupem. Jednak to co robiłem kiedyś, czyli bieganie co drugi dzień po kilkanaście kilometrów na moim etapie (biegam od niecałego roku) nie było dobrym pomysłem. Jeśli chodzi o treningi... wybieram cel treningów, a w następnej kolejności dobieram poziom intensywności do moich aktualnych możliwości. Nie ingeruję w to co się pojawi, ponieważ jest to właśnie wygenerowane pod moje możliwości i oczekiwania.
Pozdrawiam,
Robert
Obrazek
PKO
garden888
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Biegam z nim od niecałych dwóch miesięcy. Na początku trochę dziwne wydawały mi się jego treningi (krótkie, dużo wolnego biegania), ale dziś widzę że są one skuteczne. Przygotowuje się teraz do półmaratonu i widzę że przebiegnę go w czasie poniżej 2h. Jeszcze nie tak dawno taki wynik był w strefie marzeń. Przed zakupem miCoacha to moje bieganie szło w dziwnym kierunku... biegać jak najdłuższe dystanse.
Dziś długie wybieganie robię raz w tygodniu i też rzadko kiedy jest to dłuższy dystans niż przed tym zakupem. Jednak to co robiłem kiedyś, czyli bieganie co drugi dzień po kilkanaście kilometrów na moim etapie (biegam od niecałego roku) nie było dobrym pomysłem. Jeśli chodzi o treningi... wybieram cel treningów, a w następnej kolejności dobieram poziom intensywności do moich aktualnych możliwości. Nie ingeruję w to co się pojawi, ponieważ jest to właśnie wygenerowane pod moje możliwości i oczekiwania.
Wczoraj zrobiłem ten Assessment Workout, i robie coś źle albo żeczywiście tętno maksymalne mam super niskie jak na swój wiek. System obniżył mi jescze strefy tętna o siedem uderzeń ( w strefie niebieskiej miałem 137 -147 teraz jest 132 - 140) więc o zmieszczeniu sie w najniższej strefie narazie nie było by żadnych szans. Oczywiście wróciłem do starych ustawień. Mam proźbę czy mógłbyś rozpisać mi ten test po naszemu krok po kroku, może ja go źle wykonałem.
Awatar użytkownika
Robert W.
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:59:01

Nieprzeczytany post

Test trwa 12 minut. Rozpoczynamy marszem który jest oznaczony jako wysiłek na 3 w skali 1-10 przez czas 2 minuty, kolejne 2 minuty - lekki trucht (4/10), potem przyśpieszmy - 1,5 minuty (5/10), kolejne 1,5 minuty - znów szybsze (6/10), kolejne 1,5 minuty - szybsze (7/10), kolejne 30 sekund - szybciej (8/10), kolejne 45 sekund znów szybsze (9/10) - przez ostatnimi 15 sekundami usłyszymy żeby zakończyć ostrzej (można powiedzieć 10/10). A na zakończenie 2 minuty 15 sekund marszu.
I tak to wygląda.

Moje strefy są takie:
niebieska: 135 - 153
zielona: 154 - 174
żółta: 175 - 181
czerwona: 182 - 188
Pozdrawiam,
Robert
Obrazek
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten test to zabawka a nie jakies chodz półprofwesionl;ane strenowanie treningiem.

Tompoz
Tompoz
garden888
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ten test to zabawka a nie jakies chodz półprofwesionl;ane strenowanie treningiem.

Tompoz

Kod: Zaznacz cały

Niedziela 
trening kolarstwo szosa

dystans 25,86 km czas 1 h 07 m 30s średnia 23,0 km/h. Kadencja średnia/max 40/90. Tętna śr/max 160/183 ( 84 %/96 % hr max.)

Poniedziałek 
trening kolarstwo szosa

dystans 36,11 km czas 1 h 32 m 36 s średnia 23,4 km/h. Kadencja średnia/max 41/90. Tętna śr/max 153/184 ( 81 %/97 % hr max.).

46,47 km średmnia 24,7 km/h tętna śr/max. 149/173 ( 78/90 % hr max. ) czyli takie troche biegowe WB 1 + . W ciaż warzę bardzo duzó efekt tego jest taki że na powrotech do domu do Zgierza jest ciezko po góreczki i staje w miejscu mimo swej relatywnie duzejw ytryzmałościs iłowej. Waga swoje robi brak mi dynamiki w powrocie szczegolnie pod wiatr i na pagórkach . Trzeba nad tym popracowac.
Takie średmie kolego to się uzyskuje w terenie na rowerze górskim na dużo dłuższych dystansach, na szosie średnie prędkości żadko nie przekraczają 30 km/h. Z bratem często trenujemy na szosie koło Brzezin, tu też są górki zbliżone do tych pod Zgierzem a i w Zgierzu też jeździmy i nasza wysoka waga nam zabardzo nie przeszkadza (obaj ważymy przy wzroście 190 cm w granicach 96 kg). Trenuje też z chlopakami którzy osiągają znacznie lepsze wyniki niż ja (np. kolega na dystansie 130 km średnia 38 km/h przy tętnie 140, w tym roku już stał na szczycie pudła w edycji PolandBike i Ligi Świętkokrzyskiej) i z ust żadnego nie słyszałem tyle krytyki co w tym wątku..

Więc dzisiaj spróbuje jescze raz przeprowadzić Assessment Workout tak jak opisał to Robert W. i zobaczymy co z tego wyjdzie.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Garden8888

1. Jak by nie patrzyc jak bym wolno czy szybko nie jezdził nie zmienia to faktu iż tem test to typowa zabawka ktora szczeolnie podniecaja się osoby mające nikłe pojęcie o medotyce treningu wytryzmałościowego.
2. Jak jestes taki hojrak to zapraszam na wyceiczkowa np. na początek i się sprawdzi czy jestes taki mocny.
3. Twierdzisz ze twój kolega robi 130 km w samotnej jeżdzie ze srednia 38 km/h jak twój kolega jest taki fafara to niech przyjedzie w sobot epos kasztany albo w niedzile na Rzgowska z takimi srednimi to objedzie wszystkich jednoczesnie dłubiąc w uchu.
4. A co do mojej formy jest bardzo dobra i w kazdej chwili mogę ci to udowodnić.
5. Dam ci radę nie przejmuj tak się bardzo swa waga i waga kolego ci warzy tyle samo masz 190 kg i wazysz 96 kg to naprawde nie ejst dużo warzys zile chłop powinien warzyć.
6. Powiedz mi co mi daje informacja że twój koleg amaił średnie tętno z tego boskiego samotnego przejechania z predkością 38 km/h na 130 km średnie tetno 140 ................................................................ jak bys miał pojęcie o fizjologii wysiłku to byś napisał chodz jego hr max.
Reasumując nie podneicaj się zabaweczkami i kolorowi strefami treningowymi tylko grzecznie poczytaj troche o medotyce treningu wytryzmalościowego jak cos nie będziesz rozumiał to ci wytłumaczę.
Pamiętaj ty na wycieczkową ..........................a twój kolega z VO 2 max. pod kasztany i na Rzgowską.

Łódź na nowego mistrza ............................. i ten mistrz to twój kumpel.

Tompoz

P.s. a to ty jestes ta sirodk akolarska od średnich przełożeń i kolarskiego hr max. wynoszacego 162 w wieku 32 lat......................................... juz wiem skąd twa zajadłośxc obnażylem twa nie wiedze a ty jesteś taki fafarafa ze podjeżdzasz na Malinke na srednich przełożeniach
Tompoz
Awatar użytkownika
wnuczek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tompoz a ty przestań robić takie błędy bo nie da się tego czytać
Jaros
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:25
Życiówka w maratonie: 3:07:30

Nieprzeczytany post

Ja ponownie włączę się nie smiało do dyskusji, choć Tompoz mnie zjechał za moje poglady.
Niemniej jednak po paru latach biegania mam wrazenie ze hr max jest definiowany wiekiem i genami, jaki kto ma hr max to nie ma az takiego wielkiego znaczenia, istotne są dla poziomu wytrenowania dwa parametry: (1) jak długo biegniesz w 2 zakresie (czyli moim zdaniem ponizej 170) i (2) jakie tempo na kilometr możesz w tym 2 zakresie utrzymywać.
Inaczej mowiąc można przebiec maraton w 2 zakresie przy średnim hr 168 w czasie 3:30 i w czasie 3:00 mając identyczny hr max i mając podobne odczucie zmeczenia. I w zasadzie to jest chyba esencja treningu.
Pytanie tylko jak to zrobić?
Moja robocza teza na sezon letnio-jesienny jest taka: najpierw sprinty (200-400 m) na pełnym wypoczynku, potem interwały(800 - 3000m) na niepełnym wypoczynku a na koniec biegi w zakladanym tempie maratonu na dystansie 10-15 km. To wszystko okraszone długim wybieganiem weekendowym (20-30 km w 1 zakresie plus 5-15 km w 3 zakresie "treshold", razem max 35 km). Chętnych zapraszam do rzeczowej duskusji na temat prawidłowosci powyższej tezy.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Jaros
1. Oczywiście hr max. to jesrt rzecz wynikajaca z genów i wieku i nic nie mówi o wydolności organizmu.
2. zadajmy sobie pytanie poco amatrowi hr max. a no tylko poto by sterowac treningiem np. wiesz ze masz robić WB 1 do 75% tętna hr max. Są inne sposoby sterowanei treningiem np. poprzez progi wyznaczone w badanaich wydolnościowych badz próby terenowe badz np. sterowanei treningiem poprzez pomiar prędkości biegania.
3. Ale np. mozna zrobić test 30 minutowy i szczytać wartość sredniego tętna z ostatnich 20 minut tego testu. Przyczym ten test to ma być jak na zawodach w trupa na maxa i oczywiscie jak zawody poprzedzony rozgrzewka. Dlatego nieraz pytam ludzi co sie tu trocge gubia jakie mieli srednie tetna z biegów na zawodach ileś tam trwajacych by zdobyć wiedze o zakresach tętna i realnych wartościach hr max. A wracajac do testu to te średnie tętno z ostatnich 20 minut 30 minutowego wysiłku to jest próba oszacowania indywidualnego progu beztlenowego ktorego wartosc na ogół gdzieś tam krazy w okoliach 90-94 % hr max.

4. jeszcze jedna rzecz zauzmy że np. rok temu biegałes 10 km w 60 minut ze srednim tętnem 170 a teraz biegasz 10 km w 45 minut to będziesz je biegał z większym srednim tętnem bo jest to wysiłek czasowo krótszy. Czyli organizm mozę znaczna czesc pracować w sil;nym beztlenie na duzycxh tętnach.
10 km 60 minut na zawodach średnei tętno 170
10 km w 45 minut na zawodach srednei tetno 175

taki przykład by idzwierciedlić tendencje.

Tompoz

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wnuczek pisze:tompoz a ty przestań robić takie błędy bo nie da się tego czytać
przepraszam i bardzo mi miło żę czytasz moje wypociny

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Twoje zdzowienie pewnie wynika ztego że po internecie poniewieraja sie teorie ktore próg pewien nazywany progiem leczanowym nazywaja te zprogiem beztlenowym i pisża że jest on na około 85 % hr max.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ