ostatnimi czasy pojawił się u mnie nowy problem, mianowicie ból wewnętrznej części kości piszczelowej. Wcześniej miałem problem ze sztywniejącymi mięśniami i ścięgnami podczas biegu, które uniemożliwiały pokonanie odcinków dłuższych niż 2 km bez przerwy. (drętwienie i uczucie drewnianych nóg) Od jakiegoś czasu tamten problem odszedł w niepamięć i pojawił się nowy z bólem piszczeli.
Biegam od zeszłego roku z zimową przerwą z powodu choroby. Regularny trening prowadzę od ponad 2 miesięcy odcinki od 3 do 7 km (zależnie od dnia i czasu) po chodnikach i asfalcie, trasy z lekkimi wzniesieniami. Po treningach, jakieś 2 tygodnie temu zaczęły boleć mnie piszczele bezpośrednio po biegu, które jakimś czasie ból stopniowo ustępuje. Występuje on szczególnie w prawej nodze.
Nie jest to ból bardzo mocny ale przy naciśnięciu kości dosyć wyraźny (coś w rodzaju obitej kości po uderzeniu w coś twardego).
Pytanie brzmi czym może to być spowodowane...
a) złymi butami ? ...mam standardowe Pumy, które nie są jakoś wybitnie wyspecjalizowane, przymierzam się do zakupu w przeciągu 2 miesięcy czegoś lepszego i bardziej dostosowanego (z uwzględnieniem rodzaju stopu) ale póki co muszę polegać na tych które mam.
b) złą postawą ?...wcześniej miałem delikatne problemy z kręgosłupem, delikatny stopień skoliozy (skrzywienia kręgosłupa) bez jakichś wyraźnych komplikacji. Czy ma to wpływ na stawianie nogi w czasie biegu ? I czy w związku z tym może wystąpić konieczność dopasowania buta do każdej stopy ? (jedna supinator druga neutralna lub nawet pronator)
c) ...intensywnością ? ...Biegam 4 - 5 razy w tygodniu, jak już wspomniałem 3 do 7 km. Regularnie od ponad 2 miesięcy więc wydaje mi się że jest to dosyć lekki trening.
Obawiam się oczywiście problemów z postawą niezależną od czynników zewnętrznych, tylko pytanie jak to sprawdzić ? Co do butów to czy w Rzeszowie jest jakieś miejsce w którym można sprawdzić rodzaj stopy ? W grę wchodzi ewentualnie Kraków do którego czasem się udaje ?
Dzięki za przeczytanie dosyć długiego posta i za wszelkie odpowiedzi z radami
pozdrawiam