Ścieżki Biegowe - Katowice

Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kubawisniewski pisze:Zapraszam do kontaktu z naszymi trenerami oraz innymi ścieżkowiczami za pośrednictwem tego forum!
Informacje o Programie Ścieżek Biegowych znajdziecie na naszej stronie www.sciezki-biegowe.pl

Sorki, ale trochę mnie rozśmieszył temat biegania w Katowicach, nie umniejszając nic Twojemu miastu.
Po prostu ten region kojarzy mi się z tak olbrzymim zanieczyszczeniem, że nie wyobrażałem sobie uprawiania tam biegów. Ale może się mylę, może już nie jest tak źle?
Nie żyjmy stereotypami i daj znać, czy płuca masz ok?
Pozdrawiam.
---------------
Aktualnie Nike Free 5.0 i Asics ogólnie
New Balance but biegowy
kate92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie, nie żyjmy stereotypami! Park chorzowski, na terenie którego odbywają się nasze treningi jest doskonałą lokalizacją. Zielone aleje przyciągają licznych biegaczy, rowerzystów, spacerowiczów i innych amatorów sportu. Na śląsku wiele zmienia się na lepsze i z pewnością jest to odpowiednie miejsce, by biegać.

Pozdrawiam. :)
agnieszka_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lieft pisze:Sorki, ale trochę mnie rozśmieszył temat biegania w Katowicach, nie umniejszając nic Twojemu miastu.
Po prostu ten region kojarzy mi się z tak olbrzymim zanieczyszczeniem, że nie wyobrażałem sobie uprawiania tam biegów. Ale może się mylę, może już nie jest tak źle?
Odpowiem za Kubę, który zresztą nie biega w Katowicach: bardzo sie mylisz: nie jest tak źle. Biegacze w Katowicach nie tylko żyją (i cieszą się przy tym zdrowiem) ale i nawet biegają (niektórzy z całkiem niezłymi wynikami)
I to nie tylko w Parku Chorzowskim (WPKiW), gdzie zlokalizowane są ścieżki Nike ale nawet-o zgrozo! w samym centrum Aglomeracji.

A Ty, lieft, gdzie biegasz w UK?
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

agnieszka_ pisze:
lieft pisze:Sorki, ale trochę mnie rozśmieszył temat biegania w Katowicach, nie umniejszając nic Twojemu miastu.
Odpowiem za Kubę, który zresztą nie biega w Katowicach: bardzo sie mylisz: nie jest tak źle. Biegacze w Katowicach nie tylko żyją (i cieszą się przy tym zdrowiem) ale i nawet biegają (niektórzy z całkiem niezłymi wynikami)
I to nie tylko w Parku Chorzowskim (WPKiW), gdzie zlokalizowane są ścieżki Nike ale nawet-o zgrozo! w samym centrum Aglomeracji.

A Ty, lieft, gdzie biegasz w UK?
tu jest o tyle fajnie, że dookoła są ogólnodostępne wielkie parki, z alejkami, boiskami wielkości nieraz 2-3 boisk piłkarskich, trawka przystrzyżona ładnie, nie ma kretowisk !!! nie wiem, jak oni to robią, no tu nie ma kretów , chyba je wytruli, nie wiem.
Te połacie trawy równiutkie, nie to co w moim rodzinnym mieście z koziej wólki -krakowem, gdzie błonia służą do hodowli tychże kretów, wyprowadzania psów, żeby robiły kupy i do odprawiania mszy...choć to ostatnie jakby straciło na racji bytu.
Z tego, co wiem, to aktualnie błonia krakowskie są jednym wielkim bajorem, a ich ew. modernizacja jest niemożliwa, bo nie akceptuje jej miejski konserwator zabytków - kupa błota jest zabytkiem :hahaha: , a to możliwe chyba tylko w polsce.

Ze Śląskiem jako takim mam złe wspomnienia, poza ogrodem zoo, w Chorzowie?
Dużo jeździłem kiedyś po śląsku zawodowo do różnych firm i zawsze się gubiłem na drogach, po prostu były fatalnie oznaczone. Byłem np w Sosnowcu, za chwilę w Bytomiu, a dwie ulice dalej znów w Sosnowcu, czy innym Bytomiu, po prostu jedno miasto wchodzi w drugie, za chwilę się znów zaczyna, koszmar. Był dobry pomysł, żeby to zmienić chyba w jedną wielką aglomerację i to miałoby sens. Ale to tylko luźna dygresja.
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kate92 pisze:Właśnie, nie żyjmy stereotypami! Park chorzowski, na terenie którego odbywają się nasze treningi jest doskonałą lokalizacją. Zielone aleje przyciągają licznych biegaczy, rowerzystów, spacerowiczów i innych amatorów sportu. Na śląsku wiele zmienia się na lepsze i z pewnością jest to odpowiednie miejsce, by biegać.

Pozdrawiam. :)
Cieszę się, że jest ok. Ja z Katowic lubię i często wspominam dr Danutę Borczyk, jedną z najlepszych stomatologów w Polsce; nie żaden baron z Gliwic, majewski z Krakowa, czy inne gnidy spod znaku "specjalistów-dentoli" tudzież "krajowych konsultantów".
Ta Pani bardzo mi kiedyś pomogła i choć to nie przyniosło oczekiwanych skutków, to jestem jej wdzięczny za to, jak się zachowała i jak odpowiedziała na mój apel w internecie.
August Jakubik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ostatnie zajęcia przeprowadziliśmy przy pięknej pogodzie. Dzisiaj pada jutro natomiast będzie bez deszczu, zapraszam drużynę Śląskie Ścieżki Biegowe by omówić start w maratonie Kukuczki.
gram
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No nie ! W Katowicach nie ma gdzie biegać?
No to pomijając Wpkiw który tak właściwie należy do Chorzowa mamy jeszcze :Dolinę Trzech Stawów (tam odbywa się bieg Kukuczki) i jej okolice:Park Kościuszki ,nieopodal stadion AWF z tartanowa bieżnią.Za dolinką jak ktoś chce potrenować do Maratonu to do Rybaczówki zapraszam.zresztą niekoniecznie tam bo można zboczyć na Murcki na przykład.I dalej parkiem też pare kilometrów można zrobić.
Trasę można wybierać asfalcik,lub leśne dukty co kto woli

Ah zapomniałam jeszcze o kochłowickim lesie Ligocie i Panewnikach.
A jak nie macie z kim biegać
to można sobie znaleźć kolegę również tutaj:http://www.doliniarze.com/news.php
Jednak ostrzegam Jest tam kilku ultrasów a reszta też niewiele gorsza.Bardzo wysokie progi.
Ja mieszkam w takim miejscu,że wszędzie tam mogę sobie pobiegać.
Jednak niestety trzeba uważać na dziki jest ich mnóstwo.Nie dalej jak wczoraj wlazłam na całe stado chyba z 50 sztuk.Naprawdę w Katowicach jest gdzie biegać do upadłego,trzeba tylko dojechać bo nie każdy ma tak dobrze jak ja,że zakładam buty i mogę przebyć kilkadziesiat kilometrów używajac tylko nóg.
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
kate92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... odzin.html zapraszam do czytania i kibicowania, już w najbliższy weekend! :)
wn64
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

SUPER ARTYKUŁ. OCZYWIŚCIE BĘDZIEMY NA TRASIE KIBICOWAĆ. JUŻ TRZYMAMY KCIUKI. POWODZENIA
gandhi88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak, artykuł ciekawy. Zwłaszcza jeśli wśród biegających jest kilku znajomych. To podnosi morale biegacza. Nawet niedawno gdy mialem okazję biec podczas biegu "60 km na 60 lecie Parku Chorzowskiego" - 13.06 i pokonałem "tylko" dystans maratonu to na mecie rozmawiając z paroma osobami tylko sie śmialismy jakie to z nas jeszcze młokosy ultrasów. Sam mam na koncie dwa (po 50 km) i chcę wkrótce zaliczyć trzeci (> 50km), ale jak dwa poprzednie ... nic na siłę. Dystans sam przyjdzie .... z biegiem czasu i zużycia trampków....:)) Póki co gdy mam czas to wdepne na Ścieżki z Augustem by coś nowego podsłuchać. Teraz chwila luzu i zaraz po biegu 48h zaczynamy jako Śląskie Ścieżki Biegowe zmagania w Biegu Kukuczki. Skład osobowy mamy całkiem udany. 3mam kciuki za wszystkich zawodników tegoż festiwalu!!
gandhi88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Auguście podczas Twych zmagań podczas 48h kto będzie miał okazje poprowadzić sobotni trening (19.06) na ściezkach? Przy okazji zapraszam wszystkich członków zespołu Ścieżek (bieg Kukuczki) na małą rozgrzewkę.
August Jakubik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zajęcia poprowadzi akademicki Mistrz USA Chris. Wszystkich serdecznie zapraszam. Ja zrobie sobie przerwę i do Was przybiegnę.
gandhi88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czasem trzeba sie pochwalić ... i dziś ten moment nadszedł. nasza drużyna "Śląskie ścieżki biegowe" zajęła II miejsce w Drużynowym Maratonie im. Jerzego Kukuczki... wykonalismy kawał dobrej roboty i tu się należą szczególne podziekowania dla naszych dziewczyn Basi (10 pętli) i Ewie (6 pętli) za swój duzy wkład w końcowy wynik. A z płci brzydkiej to gratulacje dla Franka, Krzyśka a także Remka i Rafała K. Trzymali się dzielnie do końca. dla Krzyśka to maratoński debiut i tu warto mu dodatkowo pogratulować. A reszcie chłopaków to "tylko" warto uścisnąc rękę za dobry trening ... :hahaha: Wynikiem tego było otrzymanie pucharu, który jak dobrze pójdzie przywiozę na wtorkowe zajęcia z Augustem (tu trenerze dzięki za podpowiedzi jak podejśc to dystansu 42,2 km - zwłaszcza dla "nowych"). A na przyszły rok ...juz wiemy co mamy zrobić :hej:
Teraz kto wie gdzie są zdjęcia to niech przesyła linki byśmy mogli je sobie pozgrywać do domowych galerii. pzdr.
wn64
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

GRATULACJE DLA WSZYSTKICH.DRUGIE MIEJSCE TO DUŻY SUKCES I ŚWIETNA PROMOCJA ŚLĄSKICH ŚCIEŻEK BIEGOWYCH .
August Jakubik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie gratulacje za wspaniały sukces i cierpliwość w dochodzeniu do sukcesu. Pokonanie maratonu to wielka sprawa i cieszę się,że kolejne osoby weszły do tej "rodziny".
Na sobotnich zajęciach wręczę dyplomy cz test Coopera - serdecznie zapraszam na wspólne "pobieganko".
ODPOWIEDZ