Po co są testy butów

Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobra panowie; a teraz z innej beczki … zdystansujmy się już do tego testu butów, bo może ta Columbia to dobre są buty i po co im złą krytykę robić; bo Nasz tester Arek to też może być złoty chłopak który chciał dobrze i tyle. Serio mówię; bez podtekstów. :spoczko:

Zastanowiło Mnie jednak pytanie rusiana; po co są testy butów? … tak Se myślę pewnie po to żeby Nam ułatwić zakup takowych i trafić z ich zakupem. Bo niejednokrotnie ciężka to kasa i trzeba mieć dużo informacji żeby dobrze trafić.

No dobra … i co dalej?

Co to jest dobry test? To jest test:
- po primo wiarygodny
- po sekundo obiektywny

Wiarygodny? Co to znaczy? To znaczy po prostu nie wymuszony przez producenta. Ja wiem że niektórzy testerzy to są super chłopaki które będą Nam ten but maglować jak nikt inny, ale niestety wiarygodność takiego testu bo producent dał Nam te buty jest mała. Jak mawia przysłowie: „Darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda” – zrozum ta to panie naczelny; może i robicie dobrze ale to tak dobrze nie wygląda.

Obiektywny? Jak już mój znamienity kolega yacool Wam wyłuszczył (on to umie dobrać barwne porównania co czyni jego wypowiedzi bardziej zrozumiałymi) jednemu testerowi ten but będzie leżał, innemu nie; ale jeżeli oprzemy się na odczuciach jednej osoby to ten test będzie jedynie subiektywny i to wszystko.

Do czego zmierzam; wszyscy naczelni i testerzy świata. Żeby test był dobry muszą to robić ludzie którzy zapłacili za dane buty i coś od nich wymagają, czegoś żądają za daną kasę. Wkurzają się że wydali tyle kasy a but coś tam ma złego.

Zatem jak powinien wyglądać najlepszy test na świecie?: po prostu – zakładasz wątek, kupiłem takie a takie buty i teraz dowalę producentowi, Pomożecie? Biegacie w takich butach? I co o nich sądzicie? Czy po przebiegnięciu w nich 200km odstawiacie je na półkę, czy może chrzaniąc te wszystkie normy zużycia będziecie w nich biegać (przebiegliście) 3000km? wrzućcie zdjęcia tych butów po 3000km; niech wszyscy zobaczą. To jest wiarygodny test.

Pozdrawiam panie Naczelny i panie Tester.

Jurek.
PKO
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a ja się z Jurkiem nie zgodzę.

uważam że test Arka, /i większość na stronie/ pod względem obiektywności jest okej. w każdym razie ja bym na pewno lepszego ani bardziej obiektywnego z pewnością nie napisał - moje stopy są raczej z tych "niewrażliwych", i jedyne na co zwracam uwagę to szerokość buta, i jakieś dodatkowe wzmocnienia/przeszycia w okolicach dużego palca
(od czasu do czasu wrasta mi paznokieć - i dodatkowe drażnienie tych okolic do przyjemnych nie należy. od czasy kiedy odkryłem, że te kawałki butów można wyciąć/odpruć (tak zrobiłem w a. supernovach i s. triumphach, pomogło) - nawet to mi nie przeszkadza)

na "macanie" butów nigdy się nie zdobyłem, i chyba nie zdobędę. systemy mnie nie obchodzą. różnicy między stopniem amortyzacji obuwia praktycznie nie wyczuwam. (no dobra, startówki są wyjątkiem)

po prostu nie znam się na butach. to czego oczekuję - to żeby dobrze leżały na stopie ( ale dopóki nie przymierzysz - nie wiesz) tu żadne testy chyba nie pomogą.
poza tym buty mają być lekkie, wytrzymałe i giętkie.

idąc tym tropem, jak dla mnie testy mogły by się sprowadzać do tych trzech parametrów.

---------------------------
w praktyce test butów to dla Fredzia dobry materiał na główną, z wysoką klikalnością (tak w każdym razie zakładam), a dla testera nowa para fajnych papci ( bo tych niefajnych nikt do testów nie daje).

no właśnie, i tu dochodzimy do punktu wyjścia, a ja nadal nie potrafię wyobrazić sobie odpowiedzi:

po co są te testy dla nas, czytelników?

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

widze, że cały czas delikatnie przewija sie problem zaufania do testujących wszelaki szpej...
no tutaj nic się nie da zrobić, jak nie wierzysz testerowi, to nie ma szans, żebyś się przekonał,
po części Cię rozumiem, jak mi dobry kumpel coś doradzi, to mu wierze, jak ktoś przypadkowy to jestem bardzo ostrożny, takie życie,
jedyne co nam pozostaje, to bronić się wynikami czy doświadczeniem, które można sprawdzić na stronach zawodów,

na wielu zawodach poznałem masę ludzi, przyznam szczerze, że im większa masakra, tym fajniejsi ludzie, jestem z wieloma w stałym kontakcie, spotykamy się na kolejnych wyrypach, z wieloma po konkretnym łojeniu przegadaliśmy przy piwku sporo czasu... sporo o sprzęcie właśnie, co jest do d...y, a co się sprawdza, tam nie ma miejsca na marketingowy kit, wyśmiali by mnie! a szkoda, bo to fajni ludzie... ja ich szanuję i wolałbym pozostać szanowanym przez nich,
i tu dochodzimy do bardzo ważnej dla mnie sprawy - szacunku do samego siebie, bo skoro podpisuję się pod czymś, to idzie to ewidentnie na moje konto... a ja się nie lubię publicznie kompromitować... i tyle

pozdr,
Arek
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:dobry materiał na główną, z wysoką klikalnością ......

po co są te testy dla nas, czytelników?
Skoro jest klikalność to są czytelnicy.
Ja akurat w takie rzeczy klikam bo mnie to akurat interesuje.
Ciebie buty nie interesują to nie klikasz.

Pytanie powiedziałbym z natury "retorycznych".
Po co są opisy płyt muzycznych? Filmów?

Zgadzam się z Jurkiem, że taki model testów jaki proponuje - byłby najlepszy.
Pytanie zatem do Jurka - dlaczego nie napisałeś na forum w Dziale testy żadnego Testu buta w jakim biegasz?
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Pytanie zatem do Jurka - dlaczego nie napisałeś na forum w Dziale testy żadnego Testu buta w jakim biegasz?
1. Mała przejrzystość działu TESTY. Moim Zdaniem powinno być: TESTY OBUWIA CZYTELNIKÓW – MARKA OBUWIA – i jako tytuł każdego postu model (to dla przejrzystości powinien być obowiązek)

2. Biegam obecnie w trzech parach butów: Jedne na asfalt (przebieg 1500km), drugie do terenu (przebieg coś ponad 350km) + zaczynam treningi w kolcach lekkoatletycznych. Jak powyższa formuła forum doszłaby do skutku to na pewno napiszę i porobię zdjęcia. Warunkiem dodatkowym dla Mnie jest wycofanie obuwia z użytku i podanie kilometrażu wraz ze zdjęciami . Jeżeli ktoś przebiegł w butach 200-300km to powinien siedzieć cicho, bo to raczej żaden test tylko subiektywne odczucia z biegania w nowych butach.

3. Coraz bardziej wciągam się w bieganie na boso, a te wszystkie systemy i najnowszej generacji buty powodują dreszcz na moim ciele w porównaniu ze smakiem rosy na trawie w bieganiu boso.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze: 1. Mała przejrzystość działu TESTY. Moim Zdaniem powinno być: TESTY OBUWIA CZYTELNIKÓW – MARKA OBUWIA – i jako tytuł każdego postu model (to dla przejrzystości powinien być obowiązek)
załóż nowy wątek, ewent. napisz do Admina, to Ci pomoże, wg mnie no problem

2. Biegam obecnie w trzech parach butów: Jedne na asfalt (przebieg 1500km), drugie do terenu (przebieg coś ponad 350km) + zaczynam treningi w kolcach lekkoatletycznych. Jak powyższa formuła forum doszłaby do skutku to na pewno napiszę i porobię zdjęcia. Warunkiem dodatkowym dla Mnie jest wycofanie obuwia z użytku i podanie kilometrażu wraz ze zdjęciami . Jeżeli ktoś przebiegł w butach 200-300km to powinien siedzieć cicho, bo to raczej żaden test tylko subiektywne odczucia z biegania w nowych butach.
bzdura, po 200-300km już spokojnie można ocenić buty, jak coś ma wyleźć to juz zacznie...
ale ok, twoja propozycja maksymalnego kilometrażu ma sens, więc postaram się po pierwszych 200-300km dodawać do testów kolejne części, po 500km, po 1000km i po zużyciu, z dokładnymi zdjęciami i krótkim opisem co i jak, myślę, że Adam się zgodzi, zresztą wpłynie to na zwiększenie wiarygodności oraz atrakcyjności takich testów

3. Coraz bardziej wciągam się w bieganie na boso, a te wszystkie systemy i najnowszej generacji buty powodują dreszcz na moim ciele w porównaniu ze smakiem rosy na trawie w bieganiu boso.
z tego powodu należysz do znikomego procenta ogólnej liczby biegaczy (bez urazy, czysta statystyka), należysz całkowicie do innej bajki, dlatego nie ma szans przekonać Cię do jakichkolwiek nowości czy systemów
pozdr,
Arek
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze: tego powodu należysz do znikomego procenta ogólnej liczby biegaczy (bez urazy, czysta statystyka), należysz całkowicie do innej bajki, dlatego nie ma szans przekonać Cię do jakichkolwiek nowości czy systemów
A Ja głupi myślałem że jak człowiek biega na boso to wyrabia się u niego lepsza percepcja (czucie) w stopach żeby przetestować te wszystkie systemy. :ojoj:

ps. z zawodu jesteś nauczycielem?

Pozdro...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Przecież to nie ma związku. Arek nie powiedział, że nie będziesz czuł tylko że skoro biegasz boso to masz buty w głębokim poważaniu.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze: A Ja głupi myślałem że jak człowiek biega na boso to wyrabia się u niego lepsza percepcja (czucie) w stopach żeby przetestować te wszystkie systemy. :ojoj:
nie, źle mnie zrozumiałeś, nie chodzi mi o percepcję, ale o ogólny Twój wstręt do wszelakich systemów, przecież sam pisałeś:

ps. z zawodu jesteś nauczycielem?
nie, broń Panie Boże! :bum:
pozdr,
Arek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fredzio pisze:Takie macanie jest często całkiem ciekawe i odkrywcze.
Fredzio, w życiu byś nie zgadł kogo dziś wymacałem.
Po biegu w Gnieźnie dorwałem Stasia Marca i kazałem mu wyskoczyć z papci. Wymacałem mu systemy na podeszwie stóp. Takie małe tete a tete. Hahaha.
Było trochę tak jakby miał pod skórą Marchy...
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Problem chłopaki jest tego typu że czasami biegam w butach. Bo żebym biegał juz tylko boso to by Mnie w tym wątku już nie było i nie mielibyście z kim pogadać :hej:
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze: 1. Mała przejrzystość działu TESTY. Moim Zdaniem powinno być: TESTY OBUWIA CZYTELNIKÓW – MARKA OBUWIA – i jako tytuł każdego postu model (to dla przejrzystości powinien być obowiązek)
Podoba Ci się Adam? Czy zły pomysł? :ojoj:
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze: ps. z zawodu jesteś nauczycielem?
nie, broń Panie Boże! :bum: pozdr,
Arek
Myślałem że jesteś i masz taki odruch. Pisanie na forum czerwoną kursywą jest nie fair; wytwarza sztuczną zasadę nadrzędności; weź do ręki zeszyt Swojego dzieciaka i obejrzyj np. jego spartolone wypracowanie z polaka; co Ci sie rzuci na oczy? Czerwony flamaster polonistki i nawet choćby dzieciak napisał super pracę jeśli chodzi o treść i walnie sporo ortografów Ty będziesz widział przede wszystkim ortografy bo one będą okraszone jej grazmołami; To jest tak jakbysmy pili piwo i gadali - Ty byś siedział na wysokim stołku a Ja na podłodze

Sorki za off top admin.
Pozdro...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:
Podoba Ci się Adam? Czy zły pomysł? :ojoj:
Taki był zamysł postania tego działu.
Ale w praktyce to za bardzo nie wyszło.
Wg mnie do testowania czegokolwiek trzeba mieć zainteresowanie testowanym przedmiotem.
Nie każdy je ma.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:
Arek Bielsko pisze: ps. z zawodu jesteś nauczycielem?
nie, broń Panie Boże! :bum: pozdr,
Arek
Myślałem że jesteś i masz taki odruch. Pisanie na forum czerwoną kursywą jest nie fair; wytwarza sztuczną zasadę nadrzędności; weź do ręki zeszyt Swojego dzieciaka i obejrzyj np. jego spartolone wypracowanie z polaka; co Ci sie rzuci na oczy? Czerwony flamaster polonistki i nawet choćby dzieciak napisał super pracę jeśli chodzi o treść i walnie sporo ortografów Ty będziesz widział przede wszystkim ortografy bo one będą okraszone jej grazmołami; To jest tak jakbysmy pili piwo i gadali - Ty byś siedział na wysokim stołku a Ja na podłodze

Sorki za off top admin.
Pozdro...
Dżizas !!!
sorki, ja tam nie miałem nigdy takich schizów czy problemów z czerwonymi bazgrołami... były i tyle... shit happens :hahaha:
nie miałem zamiaru grać nie fair, nie chciałem się wywyższać, nie miałem zamiaru siadać na wysokim stołku... :ojnie:
ja po prostu chciałem odróżnić moje wtrącenia na tle cytowanych wypowiedzi, poza cytatami używałem już normalnej czcionki,
kurna, chyba tak właśnie powstają spiskowe teorie dziejów...
niechcący też dotknąłem chyba czyichś kompleksów związanych z dawnymi szkolnymi czasami :niewiem:

obiecuje poprawę i od teraz , jeśli już zajdzie taka potrzeba, to bedę używał zielonej czcionki, zielony to kolor nadziei...

pozdr,
Arek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ