Columbia Ravenous Trail

Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

gasper pisze: no dyskusja jest jak najbardziej merytoryczna - tylko niektóre z zalet butów powinny być przedstawione jako wady
co dokładnie masz na myśli ??

pozdr,
Arek
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
New Balance but biegowy
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze:
gasper pisze: no dyskusja jest jak najbardziej merytoryczna - tylko niektóre z zalet butów powinny być przedstawione jako wady
co dokładnie masz na myśli ??

pozdr,
Arek
o przetaczaniu yacool już wspomniał, dla mnie wadą jest też: podparcie śródstopia jest solidne i wyczuwalne

zapytam tylko jeszcze o sens zdania:

"Pod względem biomechanicznym, podeszwa jest dostosowana do stopy neutralnej"

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to ja się zapytam o sens zdania:
gasper pisze: o przetaczaniu yacool już wspomniał, dla mnie wadą jest też..
Ponieważ Yacool o przetaczaniu nic nie wspomniał, a napisał tylko coś o jakiejś dziwce to nie bardzo rozumiem co jest dla Ciebie wadą?
gasper pisze: zapytam tylko jeszcze o sens zdania:
"Pod względem biomechanicznym, podeszwa jest dostosowana do stopy neutralnej"
To chyba rozumie każdy średnio zorientowany człowiek, chodzi jak mniemam o to, że but nie jest wyposażony w żadne ekstra elementy kontrolujące pronację stopy.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ufff... ja tu się siliłem właśnie jak to dokładnie i naukowo wytłumaczyć, ale Adam mnie wyręczył w banalny sposób :usmiech:
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:No to ja się zapytam o sens zdania:
gasper pisze: o przetaczaniu yacool już wspomniał, dla mnie wadą jest też..
Ponieważ Yacool o przetaczaniu nic nie wspomniał, a napisał tylko coś o jakiejś dziwce to nie bardzo rozumiem co jest dla Ciebie wadą?
no to przeczytaj drugą część mojego zdania ;) bo sprytnie pominąłeś drugą rzecz udając, że pierwszej nie ma ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No nie. Napisałeś, że "o przetaczaniu yacool już wspomniał, dla mnie wadą jest też" - czyli jakaś wada jest w "przetaczaniu" o czym pisał Yacool, tak? To Ty raczej sprytnie napisałeś, że Yacool o czymś wspomniał nie bardzo chyba wiedząc do czego się odnosisz?
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:No nie. Napisałeś, że "o przetaczaniu yacool już wspomniał, dla mnie wadą jest też" - czyli jakaś wada jest w "przetaczaniu" o czym pisał Yacool, tak? To Ty raczej sprytnie napisałeś, że Yacool o czymś wspomniał nie bardzo chyba wiedząc do czego się odnosisz?
yacool zacytował fragment o przetaczaniu - myślałem, że to wystarczy..... już nie będę tego okraszał tak jak Ty ;)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zaprzęgając naukę do przemysłu obuwniczego, trudno nie oprzeć się wrażeniu, że biomechanik jest tyle ile firm, które mogą pozwolić sobie na sponsorowane badania. Wychodzi z tego bieganie by ECCO, by Columbia czy by inny gigant. Zwracam tylko uwagę, na to, że jeżeli but projektowany jest pod względem biomechanicznym, to staje się to często interpretacją tej pięknej nauki. A tam, gdzie pojawia się interpretacja, kończy się nauka, a zaczyna hipoteza.
Fredzio bardzo ładnie nazwał piszących tu wichrzycieli - forefootrunnerami. To oni mącą i nie jarzą tekstów o neutralnej stopie. Kalectwo forefootrunnerów polega na tym, że nie dotyczą ich za bardzo kwestie przetaczania od pięty ku palcom. Wydaje się więc stosownym dodanie uwagi od autora artykułu, że buty nie są przeznaczone dla nich lub też, że są przeznaczone dla nich.
A co z tymi - nazwijmy ich flatfootrunnerami jak sugeruje Biom? Mogą bezpiecznie biegać w Columbii?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Gasper, sorry, ale odwołanie się do czyjegoś cytatu skomentowanego przez niego w sposób dość abstrakcyjny jest nie wystarczające. Wydaje mi się, że nie bardzo wiedziałeś co yacool chciał powiedzieć ale po prostu dobrze było się kimś podeprzeć i teraz nie bardzo potrafisz wyjaśnić, co w tym przetaczaniu jest dla Ciebie wadą.
yacool pisze: A co z tymi - nazwijmy ich flatfootrunnerami jak sugeruje Biom? Mogą bezpiecznie biegać w Columbii?
Oczywiście, że mogą, taka jest cecha forefootrunnerów, że we wszystkim mogą, może nie powinni w tych które są twarde (twardsze) od środka.

Arek pisząc ten tekst nie opierał się na żadnych badaniach tylko na własnych odczuciach z biegania w tym bucie.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dobra, pomijając tą filozoficzno-naukową wymianę skomplikowanych teorii, którą i tak każdy po swojemu interpretuje, napisz proszę Gasper, o które dokładnie cechy tego buta Ci chodzi, które to ja opisałem jako zalety, a wg Ciebie są wadami...
konkretnie, bo naprawdę jestem ciekaw, może ja po prostu całkowicie inaczej oceniam buty, może źle coś interpretuje...
abstrachując od tych konkretnych, może mi się to przydać przy kolejnych testach

pozdr,
Arek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Arek - jak rozumiem Gaspera to wadą Columbii jest dla niego, że to w ogóle jest but. :)
Ja tego nie mówię ironicznie - po prostu są ludzie którzy wolą biegać boso a są tacy którzy w butach.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze:dobra, pomijając tą filozoficzno-naukową wymianę skomplikowanych teorii, którą i tak każdy po swojemu interpretuje, napisz proszę Gasper, o które dokładnie cechy tego buta Ci chodzi, które to ja opisałem jako zalety, a wg Ciebie są wadami...
konkretnie, bo naprawdę jestem ciekaw, może ja po prostu całkowicie inaczej oceniam buty, może źle coś interpretuje...
abstrachując od tych konkretnych, może mi się to przydać przy kolejnych testach

pozdr,
Arek
cytat z mojej wypowiedzi: dla mnie wadą jest też: podparcie śródstopia jest solidne i wyczuwalne

nie ma tu filozofii tylko wymieniona wada :) - szczególnie słowo wyczuwalne jest niepokojące - wole nie wyczuwać ingerencji buta w podparcie stopy :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Arku, tak. Całkowicie inaczej oceniasz, co nie oznacza, że źle interpretujesz. Wszyscy jesteśmy świadomi tego, że artykuł ma w sobie więcej subiektywnych ocen niż obiektywnych stwierdzeń. Zwłaszcza ty, pisząc ten tekst zobligowany jesteś do zaznaczania jak najczęściej się da, że to twoja stopa była w tym bucie i tylko twoja. Wplatanie do własnej oceny biomechaniki, przestaje być już swobodną wypowiedzią i wymaga stosownego potwierdzenia w wynikach badań.
Bagatelizowanie tego czy wręcz ironiczne krygowanie się, nie sprzyja wizerunkowi Bieganie.pl jako fachowego medium, nie stroniącego od problematycznych kwestii. Alternatywą jest formuła onetowa...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Wplatanie do własnej oceny biomechaniki, przestaje być już swobodną wypowiedzią i wymaga stosownego potwierdzenia w wynikach badań.
Bagatelizowanie tego czy wręcz ironiczne krygowanie się ...
Yacool - gdzie ? :)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fredzio - tu ! hahaha
Nieważne.
ODPOWIEDZ