PATATAJEC - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
Sheima
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

3mam mocno:D proponuje jeszcze jednego banana lub danio opitolic i powera kupic wczesniej:D opowiedz jak bylo, jakby trzeba bylo reanimowac to daj znac :D
cats do not go for a walk to get somewhere but to explore :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

A maraton to 4x10km plus rozgrzewka :hej:
Jak tam bieganie? Mam nadzieje, że dziś ci się wreszcie uda jakieś wybieganie zrobić :usmiech:
Kuruj się, żebyśmy nie musieli robić "grupy szpitalnej" uciekającej przed samochodem zamykającym imprezę :hej:
Co do planowania tępa.. Hmm, ja już sobie parę razy ustalałem i stanęło na tym, że decyzje podejmę pewnie już w Krakowie, pewnie w dniu startu. No jak na prawdę będzie dobrze to może juz w pociągu :uuusmiech:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Wow, ile wody poszło, pewnie przez to ciśnienie Ci spadło. Wysokie te tętna jak na easy. Widze ,że stresujesz już sie przez maratonem. Skarżyński pisze ,że trzeba się stresować. ;)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Respect Patataj :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Sheima
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zajebiscie! bedziesz moim idolem :D
cats do not go for a walk to get somewhere but to explore :)
Awatar użytkownika
Fladra
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pobiegłeś po prostu za szybko.

To tempo maratonu albo i lepiej, a miło być długie easy.
Teraz pozostaje już tylko regeneracja.......
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2010, 09:41 przez Fladra, łącznie zmieniany 2 razy.
Biegam bo Lubię Kraków

10 km - 47 min
21 km - 1h46
42,1 km- 3h43
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

Flądra, trochę szybko, ale ogólnie to był dobry pomysł z tym 30km, żeby się trochę posprawdzać.. mniej niewiadomych, nowe spojrzenie na ten dystans :) .. mam nadzieje, że pomoże nam to jakoś wytrzymać na tym maratonie

co do punktów ma być ich sporo... zresztą chyba by nie zaryzykowali inaczej, maraton jest dla osób o różnym poziomie biegania, nie tylko dla takich zawodowców jak my ;) :hej:

http://www.cracoviamaraton.pl/2/21/Trasa
Awatar użytkownika
Fladra
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mimik pisze:Flądra, trochę szybko, ale ogólnie to był dobry pomysł z tym 30km, żeby się trochę posprawdzać.. mniej niewiadomych, nowe spojrzenie na ten dystans :) .. mam nadzieje, że pomoże nam to jakoś wytrzymać na tym maratonie
Oby tylko nasz Patatajec zdołał się teraz zregenerować przed Cracovią po takim długim i szybkim biegu :oczko:

Tak, psychika bedzie tu najwazniejsza.
Biegam bo Lubię Kraków

10 km - 47 min
21 km - 1h46
42,1 km- 3h43
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No pięknie :hej:
Dasz rade, po to są długie biegi, żeby organizm się przystosował. Ja w tym roku ścianę systematycznie przesuwałem od 20km teraz na 30 jest cisza i spokój. Ty za parę dni też będziesz już w lepszym stanie. Może czas już troszkę zaktualizować tępo?Nie wiem czy to dobry pomysł, Ja mam coś takiego co tydzień. Kilkanaście km(zazwyczaj wychodzi 11.5km-12km) w tępię maratonu - "poszukaj" swojej prędkości maratońskiej - przy twoich deklaracjach powinna być gdzieś między 5.15 a 5.25. Założenie jest takie, że na tym 10km ty masz się cały czas czuć w miarę swobodnie :oczko: to prędkość na 42.2km nie 21.1 czy 31.1 :oczko: .Musiałem kiedyś spojrzeć prawdzie w oczy i przesunąć planowaną prędkość z ok 4.50-5.00 na 5.15-5.25. Coś z tych widełek wyjdzie już na miejscu, w zależności od dyspozycji i pogody.
Obrazek
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

graty pierwszej ściany i pokonanego dystansu, choć tak długie wybiegania (powyżej 2,5h) nie są wskazane nawet dla profesionalistów a gdzie tam dla amatorów, bieg powyżej 2,5 działa bardziej destrukcyjnie niż budująco, choć może dobrze na psychikę jak twierdzą niektórzy :-) szczerze mówiąc kiedyś sam waliłem 30 - dziestki i to co tydzień ale z perspektywy czasu chyba nie był to najlepszy pomysł. Pozdrawiam :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:graty pierwszej ściany i pokonanego dystansu, choć tak długie wybiegania (powyżej 2,5h) nie są wskazane nawet dla profesionalistów a gdzie tam dla amatorów, bieg powyżej 2,5 działa bardziej destrukcyjnie niż budująco, choć może dobrze na psychikę jak twierdzą niektórzy :-) szczerze mówiąc kiedyś sam waliłem 30 - dziestki i to co tydzień ale z perspektywy czasu chyba nie był to najlepszy pomysł. Pozdrawiam :-)
Też bym się z tym zgodził co Piter82 napisał, ale będą i tacy, którzy twierdzą, że jest to jak najbardziej OK. No ale każdy ma swoje zdanie.
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:graty pierwszej ściany i pokonanego dystansu, choć tak długie wybiegania (powyżej 2,5h) nie są wskazane nawet dla profesionalistów a gdzie tam dla amatorów, bieg powyżej 2,5 działa bardziej destrukcyjnie niż budująco, choć może dobrze na psychikę jak twierdzą niektórzy :-) szczerze mówiąc kiedyś sam waliłem 30 - dziestki i to co tydzień ale z perspektywy czasu chyba nie był to najlepszy pomysł. Pozdrawiam :-)
Co kraj to obyczaj. Np. na Runner's world praktycznie każdy plan ma dystans 32km. A jak dla debiutanta to 30km jest o tyle dobre, że jak to patatajec ujął - uczy pokory do dystansu :oczko:
Obrazek
Awatar użytkownika
DeGie
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marek81 pisze: A jak dla debiutanta to 30km jest o tyle dobre, że jak to patatajec ujął - uczy pokory do dystansu :oczko:
Być może, ale na 2 tyg. przed debiutanckim startem potrzebna jest raczej energetyzująca motywacja, a nie osłabiająca pokora.
pozdr!
www.fotogromala.pl
=============
"Kto ustępuje głupiemu doprowadza do tryumfu głupoty".
zydziorek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Podejrzewam iż po samej motywacji bez pokory można sie tylko podpalić i połowę dystansu przemaszerować;)

Pozdrawiam
Blog Treningowy
--------------------------------------------------------------
Skomentuj Bloga

Obrazek
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przepraszam za małą absencję w wątku! Sporo się ostatnio dzieje i nie miałem czasu na komentarz, a nawet wpis w blogu. Dziś wieczorkiem wtłukę zaległe wpisy.

Dzięki za mnóstwo opinii. Widzę, że zdania mocno podzielone, co do tej trzydziestki. Nie będę odpowiadał każdemu z osobna, ale tak pokrótce powiem co ja sądzę.

Na pewno poznałem co to znaczy zmęczenie długim biegiem. Jestem cenniejszy o to doświadczenie. Uważam, że było ono potrzebne. Znając siebie, na maratonie, bez tej wiedzy, pobiegłbym euforycznie i po 30 km bym płakał, a debiut byłby spalony. W tej chwili widzę, że trzeba do tego dystansu podejść bardzo ostrożnie i strategicznie go rozegrać. Dużą wagę muszę przyłożyć do odpowiedniego wypoczynku przed, a także do odżywiania przed i w trakcie maratonu. Analizując całą tę trzydziestkę widzę, że totalne osłabienie przyszło 3-4 km po wyrzuceniu pustej butelki po Powerade. Myślę, że zakupię jakiś żelik dodatkowo na maraton. Chciałbym też przetestować go przed, ale nie wiem czy zdążę. Co do zmęczenia i obaw, czy się zregeneruję... Myślę, że nie powinno być problemów. Dwa dni "odpoczywałem" (haha), a za chwilę idę na wieczorne truchtanko rozpoznawcze. Uprzedzając wpisy powiem, że najgorzej się czułem bezpośrednio po biegu i następnego dnia do późnego popołudnia... Czułem wyraźne osłabienie. Teraz myślę, że jestem do 85-90% zregenerowany. Do maratonu będę biegał tylko wolniutko - w granicach 5:45-6:15/km, może ograniczę zupełnie długie wybiegania...

Strasznie fajnie, że piszecie i mimo, że uważam, że ta trzydziestka była mi potrzebna i to w takim tempie, w jakim ją przebiegłem, to bardzo dziękuję za te głosy, przeciwne, lub częściowo przeciwne. To dla mnie głosy studzące, przypominające rozsądnego aniołka siedzącego na ramieniu i szepczącego do ucha... No to muszę się zbierać, bo za 25 minut słońce będzie już za horyzontem. Leciutka piąteczka będzie...
ODPOWIEDZ