Start z bloku [do oceny]

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
PavloJ
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam. Powiem tylko, że jestem Paweł i mam 17 lat :D
Mam pewne pytanie, za mną pierwsze treningi z blokiem... Robię je właściwie sam. (do klubu żadnego nie należę)... I moje pytanie, jakie błędy robię na tych zdjęciach? A są to kolejne klatki filmików :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Brawa za trafne podejscie.

Pomimo przerabiania tematu na kursie instruktora LA nie jestem zadnym autorytetem w tej dziedzinie.
Moge jedynie pogdybac , z pewna szansa trafienia.
Po pierwsze - czy przeanalizowalees podobne stop klatki mistrzow sprintu?
Czy robisz sile ze sztanga i rozciaganie ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
PavloJ
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Analizowałem taki filmik z YouTube w wykonaniu Powella :)
A siła, to ze sztangą robiłem ją, ale z powodu lekkiej kontuzji pleców przerwałem na około 3-4 tygodnie. Ale, teraz wracam już i 2-3 razy w tygodniu będzie sztanga. Ale oczywiście regularnie robiłem siłę biegową :) Ale właśnie to jest trochę trafiona uwaga, bo raz te odpuszczone treningi ze sztangą, dwa moja szczupłą sylwetka (68kg przy 186cm) i nie czuje tak wielkiej mocy. Miałem tłumaczone, że mam tak oooooosto wyrwać!!! Na razie nie czuje aby tak było :) No i porównywałem czasy itp i na razie w stosunku do pozycji stojącej to niewiele lepiej jest więc muszę trenować te starty :>

Co do oceny, to chodzi mi o takie elementy, jak pierwsze kroki, moment uniesienia głowy, sylwetka itp. Po prostu ocenić i wytknąć wszelkie błędy jakie mam, bo na pewno mam :)
gajes92
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jak naa sfd... w pozycji Gotow musissz bardziej wychilic sie do przodu zeby rece byly / a nie jak u ciebie \.. mam nadzieje ze zrozumiesz o co mi chodzi... musisz wychylic sie do przodu i ciezar rozlozyc tez na rece!
PavloJ
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim :)
@td0
jeden z linków meeegaprzydatny :)

Ale jakby jeszcze jakie uwagi to się nie krępować :)
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PavloJ pisze:Dzięki wszystkim :)
@td0
jeden z linków meeegaprzydatny :)

Ale jakby jeszcze jakie uwagi to się nie krępować :)
A który tak Ci się spodobał?
:) Tomek
PavloJ
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pierwszy z tą książką co ma 50 z czymś stron :) Bo jeszcze zainteresowany jestem skokiem w dal więc miodzio :)
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jedna uwaga.
Sprinter nie powinien się prostować szybciej niż na 25-30m biegu (nie dotyczy to, z przyczyn oczywistych, płotkarzy). Dzięki pochyleniu ciała grawitacja działa na korzyść biegacza.
Dlatego istotnym błędem widocznym na fotogramach jest zadzieranie głowy do góry już na pierwszych krokach. Spoglądanie w stronę mety wymusza szybkie wyprostowanie całego ciała.
A to powoduje wolniejsze osiągnięcie mety. :oczko:
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W przypadku sprintu, a zwłaszcza wyjścia z bloków, to zwykła kamerka jest po prostu za wolna do szczegółowej analizy, gdyż wiele może dziać się pomiędzy klatkami filmu. Poza tym dobrze, że chociaż kurtkę ściągnąłeś i coś tam widać... hahaha

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
huberts
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za szybko się prostujesz, nie wyciągaj głowy do góry, tylko równo z plecami. Po za tym, to wyjście nie wygląda na najbardziej dynamiczne.
Bieganie to coś więcej niż pasja, to styl życia, miłość oddanie.

KUPIĘ MOTOCYKL WSK, WFM, JUNAK, Z DOKUMENTAMI, NAJDALEJ 150 KM OD POLKOWIC, KONTAKT:

GG: 4373383
TEL: 697110266
PavloJ
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Poza tym dobrze, że chociaż kurtkę ściągnąłeś i coś tam widać... hahaha
Cieplutko jest, więc nawet takowej nie brałem :hahaha:

Co do startu z bloku jeszcze takie pytanie... Jest jakaś metoda czy coś by wyznaczyć sobie która noga powinna iść do przodu, a która do tyłu. Tzn. czy ta silniejsza noga ma iść w przód czy w tył :) Bo startuje tak że lewa z przodu, ale nie jestem pewien czy nie powinienem odwrotnie...
A zacząłem startować z lewej (z przodu) bo grając w koszykówkę ciągle wybijałem się z lewej i to na tej nodze wypracowałem najlepsze wybicie (robię wsada :bum: ), ale nie wiem...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ