ZACZYNAM OD PLANU PUMA CZY SŁUSZNIE?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Widzieć właśne oczy ... hmm ciekawa konstrukcja. A cóż w nich można zobaczyc ?:-)
PKO
Awatar użytkownika
heymadzia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Własne zamglone ze zmęczenia oczy to efekt jaki można osiągnąć po iście wyczerpującym treningu...
Chciałabym dojść do takiego poziomu wtajemniczenia w bieganiu, żeby mój organizm podołał i udźwignął ten stan wyczerpania i żebym czasem nie zeszła z tego świata przy okazji.... :D
P.S. Widzieć własne oczy - wcale nie użyłam tej konstrukcji :)
anima sana in corpore sano
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

w pierwszych tygodniach i miesiącach jest największy przyrost wydolności w granicach 40-60% więc początkowe efekty widać już po ok 2 tygodniach biegania, im większy poziom tym trudniej o każdy 1 % który osiąga się już wieloma środkami treningowymi i ciężkim treningiem. Kolana przestaną bolec, nie przesadzaj tylko z tempem, na początku im wolniej tym lepiej, z czasem kolana się przyzwyczają to i prędkość wzrośnie

Pozdrawiam
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
heymadzia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No ale nawet przy PUMIE gdzie w pierwszym tygodniu masz 30 sek biegu a w drugim minutę....?? To naprawdę niewiele, żeby odczuwalnie widać było efekt związany ze wzrostem wydolności. Tak myślę, ale okaże się wkrótce.

Co do kolan, oprócz nadprogramowych paru kilo do dźwigania sa w dodatku nieprzyzwyczajone do takiego ruchu, więc tak się zastanawiam czy nie kupić profilaktycznie glukozaminy, aby trochę wspomóc chrząstkę stawową....??
anima sana in corpore sano
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jeśli wierzysz - to kup.
pomoże.
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
przemek1900
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć. Również wybrałem ten plan z tym że od drugiego tygodnia. Jestem już po trzecim treningu, a efekty już widać :usmiech: Jesienią ubiegłego roku próbowałem coś biegać, ale szybko się zniechęciłem. Powodem tego, jak się później przekonałem był brak elementarnej wiedzy na ten temat. Zacząłem dużo czytać. Zaopatrzony w porządne buty do biegania, nowe ciuchy i co najważniejsze w wiedzę jak to robić, wyczekiwałem wiosny. No i stało się! Pierwszy dzień wiosny, a pogoda wręcz wymarzona na pierwszy bieg. Porządna rozgrzewka i w drogę. Chciałem zacząć od początku, ale szybko okazało się, (być może z tego całego mojego podniecenia) że 30 sek. biegu to za mało. A może dlatego, że jeżdżę na snowboardzie. Nie ważne, ważne jest to, że zacząłem i już teraz wiem, że nie przestanę. Samopoczucie doskonałe. Po trzecim treningu nic nie boli. Dlatego pozwolę sobie przytoczyć kilka rad, które stosuję:

- buty, wiadomo
- co do samego biegu, będzie to: porządna rozgrzewka (m.in. odpowiednie ćwiczenia na rozgrzanie kolan, bo później właśnie bolą), równe tempo biegu, rozciąganie po skończonym biegu
- dodatkowo, ćwicząc na siłowni, wykonuję ćwiczenia na wzmocnienie kolan (musisz sobie na ten temat poczytać)
- poza tym nie ograniczam się tylko do biegania, od początku marca chodzę na basen a teraz oczywiście rowerek, co doskonale wpływa na ogólną kondycję i uruchomienie innych partii mięśniowych, innych niż podczas biegu
- nie stosuję jakiejś specjalnej diety, no chyba że "mż", no i oczywiście nie najadam się przed samym treningiem

Myślę, że to dla początkującego biegacza amatora wystarczy, aby ukończyć nie tylko ten plan, ale i inne, bardziej ambitne plany biegowe. Czego Tobie i sobie życzę. Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ