zacznie biegac w butach dla supinatora i vice wersa ? grozi to jakimis kontuzjami , dyskomfortem ?
Wlasciwie w jakim celu dobiera sie buty ?
Pozdrawiam ;
mak
co sie stanie jesli pronator ..
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Żeby nie rzucać linkami tylko w odpowiedzieć wprost na zadanie pytanie. Zależność jest prosta, pronator jest to biegacz któremu pięta (stopa) ucieka do środka jest to na tyle groźne że biegacz potrzebuje dodatkowej stabilizacji.makarena2001 pisze:zacznie biegac w butach dla supinatora i vice wersa ? grozi to jakimis kontuzjami , dyskomfortem ?
Wlasciwie w jakim celu dobiera sie buty ?
Pozdrawiam ;
mak
Neutralny biegacz stawia stopę w sposób neutralny tzn stopa nie ucieka ani do środka ani do zewnątrz.
Supinator jest to taki biegacz który akcentuje stawianie stopy od zewnątrz.
Jeżeli pronator będzie biegał w butach dla neutralnego mogą wystąpić komplikacje w postaci kontuzji.
Neutralny/supinator może biegać w butach z dodatkową stabilizacją aczkolwiek lepiej jak biega w butach dla neutralnego ; )
-
- Zaprawiony W Bojach
a ja swoje stopy ocenilam jako supinujace i kupilam buty dla supinatora. pozniej zamiescilam tutaj zdjecia kostek i uslyszalam ze mam lekko pronujace. mimo to postanowilam nie kupowac nowej pary i biegac w tym co mam. biegalo sie super poki sie nie zatrzymalam. wtedy pojawial sie niesamowity bol lydek i kulalam juz nie wazne czy chodzilam czy bieglam na okraglo.
az wczoraj tak mnie to zdenerwowalo (bo jak czlowiek kuleje to wlecze sie jak zolw i biodro zaczyna pobolewac) ze w polowie trasy postanowilam biec tak jak buty sa do tego przystosowane czyli na zewnetrznych krawedziach
i bol jakby ktos reka odjal. i od razu moglam biec szybciej. fakt troche dziwacznie kolana sie ukladaja ale juz zapomnialam co to bieg bez bolu i bylo tak super komfortowo ze zaraz moj organizm postanowil mnie chyba za to wynagrodzic i dostalam takiego kopa ze dzis od rana o niczym innym nie mysle tylko zeby to powtorzyc
i teraz nasuwa mi sie pytanie, a moze pronator zmuszajac swoja stope do supinacji ma szanse do niejako "naprostowania" swojego stylu przetaczania stopy i przeksztalcenie sie w neutrala?
az wczoraj tak mnie to zdenerwowalo (bo jak czlowiek kuleje to wlecze sie jak zolw i biodro zaczyna pobolewac) ze w polowie trasy postanowilam biec tak jak buty sa do tego przystosowane czyli na zewnetrznych krawedziach
i bol jakby ktos reka odjal. i od razu moglam biec szybciej. fakt troche dziwacznie kolana sie ukladaja ale juz zapomnialam co to bieg bez bolu i bylo tak super komfortowo ze zaraz moj organizm postanowil mnie chyba za to wynagrodzic i dostalam takiego kopa ze dzis od rana o niczym innym nie mysle tylko zeby to powtorzyc

i teraz nasuwa mi sie pytanie, a moze pronator zmuszajac swoja stope do supinacji ma szanse do niejako "naprostowania" swojego stylu przetaczania stopy i przeksztalcenie sie w neutrala?
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Oczywiście, ale to wymaga nieco większego wysiłku niż "zmuszania się". Potrzebne są ćwiczenia sprawnościowe oraz.... czas. Nie ma nic od razui teraz nasuwa mi sie pytanie, a moze pronator zmuszajac swoja stope do supinacji ma szanse do niejako "naprostowania" swojego stylu przetaczania stopy i przeksztalcenie sie w neutrala?

- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Wydaje mi się, że nie. Przecież tu chodzi m.in. o budowę kości. Nie zmusisz przemieszczenia się pięty, ścięgien itd. Obyś się tym sposobem nie załatwiła na cacyLadyE pisze: i teraz nasuwa mi sie pytanie, a moze pronator zmuszajac swoja stope do supinacji ma szanse do niejako "naprostowania" swojego stylu przetaczania stopy i przeksztalcenie sie w neutrala?