co sie stanie jesli pronator ..

makarena2001
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

zacznie biegac w butach dla supinatora i vice wersa ? grozi to jakimis kontuzjami , dyskomfortem ?
Wlasciwie w jakim celu dobiera sie buty ?

Pozdrawiam ;
mak
PKO
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

makarena2001 pisze:zacznie biegac w butach dla supinatora i vice wersa ? grozi to jakimis kontuzjami , dyskomfortem ?
Wlasciwie w jakim celu dobiera sie buty ?

Pozdrawiam ;
mak
Żeby nie rzucać linkami tylko w odpowiedzieć wprost na zadanie pytanie. Zależność jest prosta, pronator jest to biegacz któremu pięta (stopa) ucieka do środka jest to na tyle groźne że biegacz potrzebuje dodatkowej stabilizacji.

Neutralny biegacz stawia stopę w sposób neutralny tzn stopa nie ucieka ani do środka ani do zewnątrz.

Supinator jest to taki biegacz który akcentuje stawianie stopy od zewnątrz.

Jeżeli pronator będzie biegał w butach dla neutralnego mogą wystąpić komplikacje w postaci kontuzji.
Neutralny/supinator może biegać w butach z dodatkową stabilizacją aczkolwiek lepiej jak biega w butach dla neutralnego ; )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a ja swoje stopy ocenilam jako supinujace i kupilam buty dla supinatora. pozniej zamiescilam tutaj zdjecia kostek i uslyszalam ze mam lekko pronujace. mimo to postanowilam nie kupowac nowej pary i biegac w tym co mam. biegalo sie super poki sie nie zatrzymalam. wtedy pojawial sie niesamowity bol lydek i kulalam juz nie wazne czy chodzilam czy bieglam na okraglo.
az wczoraj tak mnie to zdenerwowalo (bo jak czlowiek kuleje to wlecze sie jak zolw i biodro zaczyna pobolewac) ze w polowie trasy postanowilam biec tak jak buty sa do tego przystosowane czyli na zewnetrznych krawedziach
i bol jakby ktos reka odjal. i od razu moglam biec szybciej. fakt troche dziwacznie kolana sie ukladaja ale juz zapomnialam co to bieg bez bolu i bylo tak super komfortowo ze zaraz moj organizm postanowil mnie chyba za to wynagrodzic i dostalam takiego kopa ze dzis od rana o niczym innym nie mysle tylko zeby to powtorzyc :)

i teraz nasuwa mi sie pytanie, a moze pronator zmuszajac swoja stope do supinacji ma szanse do niejako "naprostowania" swojego stylu przetaczania stopy i przeksztalcenie sie w neutrala?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

i teraz nasuwa mi sie pytanie, a moze pronator zmuszajac swoja stope do supinacji ma szanse do niejako "naprostowania" swojego stylu przetaczania stopy i przeksztalcenie sie w neutrala?
Oczywiście, ale to wymaga nieco większego wysiłku niż "zmuszania się". Potrzebne są ćwiczenia sprawnościowe oraz.... czas. Nie ma nic od razu ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LadyE pisze: i teraz nasuwa mi sie pytanie, a moze pronator zmuszajac swoja stope do supinacji ma szanse do niejako "naprostowania" swojego stylu przetaczania stopy i przeksztalcenie sie w neutrala?
Wydaje mi się, że nie. Przecież tu chodzi m.in. o budowę kości. Nie zmusisz przemieszczenia się pięty, ścięgien itd. Obyś się tym sposobem nie załatwiła na cacy :smutek:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ