Waga

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
WiesioM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wzrost 176 cm, obecna waga 74,5 kg, a przed jesiennymi startami było 70 :echech: , a 20 wiosen wcześniej w czasach licealnych 58 do 62 w porywach i nie nic trenowałem poza towarzyskim kopaniem piłki :niewiem: i takie tam
można wszystko...ale nie wszystko jest potrzebne
PKO
08/15
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanie natury technicznej:
Ważycie się w ubraniu i butach? Czy normalnie bez niczego ( w sensie na golasa ew. w bieliźnie)?

Pytam bo zawsze wydawało mi się, że powinna to być waga netto czyli "goło i wesoło" :oczko: .
Aż do dziś kiedy trafiłem na takie tabele:

http://www.twojasylwetka.pl/old/index.php?c=4&p=14&a=8

Pomyślałem, że to wyjątek, ale zalecenia żeby ważyć się w ubraniu i butach spotkałem też na innych stronach.

Moje wymiary netto: 190/80 czyli BMI 22. No ale jak się porządnie przyodzieję to ze 2-3 kg można jeszcze doliczyć.
Pozdro
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna. (Cz. Miłosz)
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po co ważyć buty i ciuchy. Prawidłowe ważenie to z rana naczczo, po opróżnieniu i na waleta.
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

08/15 pisze:Mam pytanie natury technicznej:
Ważycie się w ubraniu i butach? Czy normalnie bez niczego ( w sensie na golasa ew. w bieliźnie)?
Dla mnie jest oczywiste, że powinno się ważyć bez dodatków, tj. na golasa. Przecież ubranie zakłóca pomiar...
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:
wisnix800 pisze:Co mogę zrobić by ją do maja zredukować do jak najmniejszej wagi????
Totalna Anihilacja?

hmm. głodówki do maja nie polecamy. poza tym, ten sposób odchudzania ma swoje ograniczenia.

może,hmm...
jedz tylko to, co sobie obetniesz?
-------------
a poważnie:
zrób sobie pomiar tłuszczu. na sezon może ci się uda zejść do 2-3%. policz ile ci to da.
oszacuj, ile masz zbędnych mięśni na rękach. te też można zgubić (podobno - popatrzcie na zdjęcia Ritza).

z resztą się pogódź - to już typ budowy ciała, i kości (których celowej demineralizacji nie polecamy.).

zdrówko
/178cm, 79kg, na macie udało się więcej ugrać, niż na ulicy... :)

Zaciekawiłeś mnie tym Ritzenheinem, ale z tego co widzę,to mięśni mu raczej przybyło w porównaniu do młodych lat, kiedy miał ręce jak zapałki.

Moja waga jest dziwna:
Teraz 72,5kg przy 181 cm wzrostu.
2 mies temu 61,8 w najlepszym momencie. Mięśnie mają jednak wiele plusów, czuję się sprawniejszy i silniejszy

Chcecie zgubić wagę?
Biegajcie na czczo i cieszcie się zerową siłą :D
Wybiegania po 24km bez śniadania, dużo białka i 120km tygodniowo popaliły mnie idealnie, nigdy nie czułem się tak słaby w rękach. Polecam, ale zastanówcie się czy warto :)
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegajcie na czczo i cieszcie się zerową siłą :D
Wybiegania po 24km bez śniadania, dużo białka i 120km tygodniowo popaliły mnie idealnie, nigdy nie czułem się tak słaby w rękach. Polecam, ale zastanówcie się czy warto

Może w twoim przypadku akurat tak jest. Ja naczczo mam więcej siły. Po jedzeniu czuję się totalnie wypompowany, nic tylko pobyczyć się na kanapie. Wszystkie treningi robię bez jedzenia: górskie, wybiegania, szybkość...
Awatar użytkownika
Aia
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Też zauważyłam, że z pustym brzuchem biega mi się znacznie lepiej! Nic mi się nie telepie w środku, nie mam kolek, nic mnie nie boli, nie mam problemów związanych z fizjologią ;). Rano jest największy czad, ale nie zawsze daję radę zwlec się z wyra odpowiednio wcześnie. Następnym dobrym momentem jest dla mnie bieganie przed obiadem, po powrocie z pracy, koło 15, też jest nieomal na czczo, bo II śniadanie jadam przed 11.

Ja przestałam wierzyć, że uda mi się kiedyś schudnąć. Po ostatnim cudnym, podietowym jojo nadzieja czmychnęła precz. Biegania nie podłączam pod plan wyszczuplający i dobrze, bo bym już się zdołowała. 1,5 mies. regularnego truchtania po 4 km dziennie nie zaowocowało zrzuceniem nawet kilogramika, nic, a nic. Waga ani drgnie, jak wół 63 kg (przy 168 wzrostu). Cieszę się jednak, że wreszcie nie rośnie ;).
Kto dogoni psa, kto dogoni psa...:)
Awatar użytkownika
Nom
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Aia : Nie zdziwiłbym się gdybyś właśnie teraz zaczęła tracić zbędną masę. U mnie też przez pierwszy miesiąc nic a nic, a potem... sam zacząłem się bać i teraz wszystkie garnitury muszę wymienić. Obstawiam jeszcze chwilę (jak nie wsuwasz kg pączków dziennie) i masa zacznie sukcesywnie spadać. Tylko nie odpuszczaj i trenuj dalej.
Miło słyszeć takie nastawienie z ust kobiety, naprawdę. Tak sobie myślę, że masz, jakby to ująć, prawidłową motywację i cel :spoczko: Zawsze to powtarzam dziewczynom w pracy, że gdybym biegał tylko po to żeby schudnąć, to nie bardzo chciałoby mi się "katować" po średnio 10km dziennie w deszczach, mrozach i po nocach, tylko dla zbijania wagi.

Ja potrzebuję minimum 3-4 godzin po jedzeniu, żeby zacząć iść biegać. Także optuję za pustym bakiem, ale bez przesady. Nie wyobrażam sobie 25km bez jakiegokolwiek wcześniejszego zasilenia. Raz tak zrobiłem i prawie padłem z wyczerpania.
Awatar użytkownika
Aia
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ha! Dzięki Nom, toś mnie podbudował przy tłustym czwartku ;D Wolę jednak się nie nastawiać na krótkie spodenki latem, coby jak słusznie piszesz motywacji nie niweczyć marzeniami o szczupaczku.
A z tym celem to święta prawda, najlepszy jak najbardziej abstrakcyjny, u mnie frajda i ten haj... :trup:

Dzisiaj jednak przeliczyłam swoje siły, 4km w kopnym śniegu z walącymi z nadspodziewaną siłą prosto w twarz płatami. Padam na pysk, mój łaciaty też, nie jest dobrze, boli mnie noga w biodrze :lalala:
Kto dogoni psa, kto dogoni psa...:)
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Biegajcie na czczo i cieszcie się zerową siłą :D
Wybiegania po 24km bez śniadania, dużo białka i 120km tygodniowo popaliły mnie idealnie, nigdy nie czułem się tak słaby w rękach. Polecam, ale zastanówcie się czy warto

Może w twoim przypadku akurat tak jest. Ja naczczo mam więcej siły. Po jedzeniu czuję się totalnie wypompowany, nic tylko pobyczyć się na kanapie. Wszystkie treningi robię bez jedzenia: górskie, wybiegania, szybkość...
Nie chodzi o siłę w biegu, bez śniadania też mi się dobrze biega, o ile nie jest to więcej niż 80%hrmax (ok 4:20-4:30/km)
Bardziej celowałem w siłę całego ciała. Chodzę też na basen i siłownię, lubię się czasami pogimnastykować, więc odczułem coraz większe braki w ogólnej sile.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll pisze:
thomekh pisze:Biegajcie na czczo i cieszcie się zerową siłą :D

Nie chodzi o siłę w biegu, bez śniadania też mi się dobrze biega, o ile nie jest to więcej niż 80%hrmax (ok 4:20-4:30/km)
Bardziej celowałem w siłę całego ciała. Chodzę też na basen i siłownię, lubię się czasami pogimnastykować, więc odczułem coraz większe braki w ogólnej sile.
Ba też odczuwam braki ale to jest raczej złudzenie. Byłem ostatnio na siłce. Kiedyś nie mogłem się podciągnąć za głowę do szyji. Teraz zrobiłem to 5 razy. A przecież siłowni nie widziałem więcej niż rok.
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sądzę, że katabolizm mięśni nie jest złudzeniem, ale udowodnionym naukowo i doświadczalnie faktem :)
Oczywiście, można zwiększość gęstość mięśnia oraz jego unerwienie, zachowując siłę w stosunku do malejącej masy, ale w większości wypadków, mniejsza masa to mniej siły. Podciągnięcia jeszcze o niczym nie świadczą wg mnie
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll pisze:Sądzę, że katabolizm mięśni nie jest złudzeniem, ale udowodnionym naukowo i doświadczalnie faktem :)
Oczywiście, można zwiększość gęstość mięśnia oraz jego unerwienie, zachowując siłę w stosunku do malejącej masy, ale w większości wypadków, mniejsza masa to mniej siły. Podciągnięcia jeszcze o niczym nie świadczą wg mnie
No jak dla mnie to kenijczycy mają niesamowicie silne malutkie nóżki.
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie przeczę temu przecież :)

Mamy takie powiedzonko przecież- nieużywany organ zanika, prawda?
Trening Kenijczyków jest pozbawiony elementów siły ciała, a właściwie są one niewielkie- kilka pompek, wyciskanie kamienia na klatkę (maks 10kg?). W jakimś wywiadzie na głównej albo na blogu Nagórka, można przeczytać, że mają wielkie problemy z ćwiczeniami siłowymi i sprawiają im one wielki problem (rzadko który jest w stanie zrobić 10 pompek). Po sobie zauważyłem, że wraz z dużym spadkiem masy ciała, zaczęła spadać moja siła rąk. Chyba nie tylko ja mam takie zdanie o bieganiu zabijającym siłę ogólną, poczytaj sobie wyżej wspomniany blog Nagórka
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll pisze:Nie przeczę temu przecież :)

Mamy takie powiedzonko przecież- nieużywany organ zanika, prawda?
Trening Kenijczyków jest pozbawiony elementów siły ciała, a właściwie są one niewielkie- kilka pompek, wyciskanie kamienia na klatkę (maks 10kg?). W jakimś wywiadzie na głównej albo na blogu Nagórka, można przeczytać, że mają wielkie problemy z ćwiczeniami siłowymi i sprawiają im one wielki problem (rzadko który jest w stanie zrobić 10 pompek). Po sobie zauważyłem, że wraz z dużym spadkiem masy ciała, zaczęła spadać moja siła rąk. Chyba nie tylko ja mam takie zdanie o bieganiu zabijającym siłę ogólną, poczytaj sobie wyżej wspomniany blog Nagórka
No to zależy od priorytetów. W bieganiu siła górnych części ciała jest kompletnie niepotrzebna. Po co mi ciskać 100kg na klatę jak ja mam biegać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ