Dwie przygody podzczas biegania

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Aj tam przesadzasz. Ja jestem człowiekiem a nie zwierzęciem.
Oczywiście... dlatego pies czy sarna może zdechnąć na chodniku, a człowiek nie. W zasadzie sama sobie winne 0 nie płacą podatków, nie mają RMUA...
Ja niczego nie zajmuję, niczego nie zmniejszam i nie wypieram zwierząt z ich terenów. Szanuję przyrodę i potępiam śmieciarzy (nie mylić z ludźmi od sprzątania).
Oczywiście, że nie zajmujesz... Zapewne mieszkasz w szałasie w środku lasu nie naruszając granic ekosystemu, Twoje drewniane meble są z kosmosu i nie wycieto lasu na ich zrobienie, statki które płyną do ciebie z Nike'ami z Chin nie zanieczyszczają morza, a spaliny z fabryki, gdzie przygotowano poliestrową koszulkę nie tróją powietrza...

Tym się różnimy, że ja też z tego wszystkiego korzystam, ale nie udaję, że nie wiem skąd pochodzi....
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
PKO
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ziemia sobie poradzi ze wszystkim. To wszystko tylko propaganda zielonych :jatylko:

Nie możemy pomóc temu zwierzęciu, bo jak już ktoś wspomniał przyczyni się do rodzenia słabych jednostek, które będą jeszcze gorzej cierpieć.
Jeżeli w takim samym stylu dokarmiacie gołębie to ja dziękuję.
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Ziemia sobie poradzi ze wszystkim. To wszystko tylko propaganda zielonych :jatylko:
To jest z kolei propaganda czerwonych (albo jakichkolwiek innych). Często słyszę ją od osób, którym np. nie chce się segregować śmieci, bo musieliby poświęcić 15" na odkręcenie butelki i jej zgniecenie (nie twerdzę, że jesteś jednym z nich). Dobra, dla mnie EOT...
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kubako83 pisze:To jest z kolei propaganda czerwonych (albo jakichkolwiek innych). Często słyszę ją od osób, którym np. nie chce się segregować śmieci, bo musieliby poświęcić 15" na odkręcenie butelki i jej zgniecenie (nie twerdzę, że jesteś jednym z nich). Dobra, dla mnie EOT...
Problem tego topiku jest jak zwykle popadanie w skrajności. Co się da zrobić to się da (segregacja, zwrócenie uwagi śmieciarzowi) a czego się nie da to nie (niemożliwy do zatrzymania rozwój człowieka)
:bleble:
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A to niby czym tak naprawdę różni się człowiek od zwierzaka, pomijając już te wszystkie dyrdymały, wg. mnie niczym, i tak samo jak człowiekowi tak i jemu należy się pomoc, za mało patrzycie na Animal Planet, National Geographic czy discovery, tam w bardziej uprzemysłowionych krajach są takie jednostki jak pogotowie zwierzęce, ale w mieścinie gdzie mieszka AkitaInu to można sobie tylko pomarzyć o takiej jednostce i chyba w ogóle w Polsce, lepiej machnąć ręką, zdać się prawa natury i z głowy. Człowiek w odróżnieniu od innych zwierząt rożni się tym że jest najgorszą gadziną na globie niestety.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A to niby czym tak naprawdę różni się człowiek od zwierzaka, pomijając już te wszystkie dyrdymały, wg. mnie niczym

Człowiek myśli, ma wolną wolę, posiada duszę. Trzy różnice, które całkowicie odgradzają nas od zwierząt.
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Człowiek myśli, ma wolną wolę, posiada duszę. Trzy różnice, które całkowicie odgradzają nas od zwierząt.
Pierwszy argument jest, wybacz, idiotyczny. Przecież jest oczywistą oczywistością, że zwierzęta również myślą. Oczywiście można dyskutować o poziomie tego myślenia, ale nie ulega wątpliwości, że nie tylko myślą, ale myślą w sposób zbliżony do ludzi. Pozostałe dwa argumenty w rzeczowej dyskusji nie mają zastosowania. Powołujesz się na doktrynę religijną a nie naukową. W ten sposób ja mogę Tobie powiedzieć, że dla hinduisty stoisz poniżej krowy i nie możesz zaprzeczyć... Chcesz dyskutować, to bądź poważny...
gram
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W kwestii sarny :czyżby takie fakty jak pomoc choremu zwierzęciu (czasem i zabranie do domu zimą a wypuszczenie wiosną do lasu) trzeba by już było włożyć miedzy bajki dla dzieci? A może takich bajek dzieciom nie czytać niech się od razu uczą nowego porządku świata.
Taki to jest ten świat,że po kota zawieszonego na drzewie przyjeżdża straż pożarna ,właściciel psa zostawiający go dwa dni w domu jest karany mandatem .A sarna? No cóż niech podlega selekcji naturalnej.
I tylko ten kto widział oczy zwierzęcia błagającego o pomoc nie będzie takiego zdaniai
Może taki jest porządek tego świata ale mnie jest po prostu przykro.
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kubako83 pisze:
thomekh pisze:Człowiek myśli, ma wolną wolę, posiada duszę. Trzy różnice, które całkowicie odgradzają nas od zwierząt.
Pierwszy argument jest, wybacz, idiotyczny. Przecież jest oczywistą oczywistością, że zwierzęta również myślą. Oczywiście można dyskutować o poziomie tego myślenia, ale nie ulega wątpliwości, że nie tylko myślą, ale myślą w sposób zbliżony do ludzi. Pozostałe dwa argumenty w rzeczowej dyskusji nie mają zastosowania. Powołujesz się na doktrynę religijną a nie naukową. W ten sposób ja mogę Tobie powiedzieć, że dla hinduisty stoisz poniżej krowy i nie możesz zaprzeczyć... Chcesz dyskutować, to bądź poważny...
Jaka znowu doktrynę religijną. Wolna wola oznacza, że coś zrobisz albo nie, od ciebie to zależy. Dusza oznacza rozum.
Zwierzęta nie myślą tylko posługują się instynktem i reagują na bodźce co zresztą udowodnił już dawno Ivan Pawłow. Nie wymaga to dalszych wyjaśnień :bleble:
gram pisze: I tylko ten kto widział oczy zwierzęcia błagającego o pomoc nie będzie takiego zdaniai
Naprawdę nie potrafię sobie wyobrazić zmiany mimiki twarzy zwierzęcia z uwagi, że ona się nie zmienia. Widziałeś kiedyś śmiejącego się psa?
gram pisze: Taki to jest ten świat,że po kota zawieszonego na drzewie przyjeżdża straż pożarna ,właściciel psa zostawiający go dwa dni w domu jest karany mandatem .A sarna? No cóż niech podlega selekcji naturalnej.
Porównanie zwierzaka dzikiego do zwierzaka udomowionego jest nieporozumieniem.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2010, 22:15 przez thomekh, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

ludzie :hej: .. ten leśnik miał rację z tą sarną... wszystko działo się na łonie natury, zgodnie z koleją rzeczy... nie ma co ingerować za bardzo.. człowiek do tego stopnia zdążył zaingerować, że chroniąc, musi zabijać,żeby chronić... chcesz zbawić sarenki??? co z roślinami, które nadmiar populacji sarenek zdewastuje ???... człowiek nigdy nie wyprzedzi ewolucji, nie zbawi świata!

..ale racja jest, że jeśli taka zdrowa sarna zostałaby zraniona w wyniku nienaturalnej działalności człowieka i dałoby się taką sarnę uratować, to wtedy można pomóc, na zasadzie "restauracji"... wtedy okej, ale to trzeba ocenić, pomyśleć realnie i pragmatycznie, co to da w konsekwencji !

a przykład kota na drzewie i strażą pożarną to przykład kompletnego debilizmu i problemów psychicznych danego człowieka... naprawdę taniej wyniosłaby wizyta u psychiatry, niż interwencja straży... kot :) zwierze z natury przystosowane do poruszania się po drzewach ... naprawdę, niektórzy ludzie nie rozumieją, że molestują zwierzaki :)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mi się wydaje że to człowiek w tej sferze ustala reguły i zależy tylko od jego dobrej woli, dzika bezlitosna natura jest,była i będzie, człowiek czym bardziej technicznie rozwinięty będzie narzucał swoje reguły, a może za 500 lat będziemy pomagać wszystkiemu co się rusza i waży więcej niż 10g, ciekaw jestem czemu powstał taki fach jak weterynaria, czyżby tylko dla zwierząt hodowlanych i domowych ;) Nie wydaje mi się, trochę optymizmu może kiedyś będzie lepiej, tyle dobrze że o tym rozmawiamy przynajmniej, jak by nie zdechła to by ją na pewno odszczelili...

pozdro
gram
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak kto patrzy ale pies potrafi się śmiać i potrafi smucić,niezależnie od tego,czy ma to skutkować moja wizyta u psychiatry czy nie.W kwestii kota na drzewie:Akurat zdarzyło się to w sobotę.Kot siedział na drzewie godzinę,miauczał przeraźliwie i machał nerwowo ogonem.Po godzinie ,ktoś nie wytrzymał i zadzwonił po straż pożarną Nie wiem czy kot miał właściela czy nie.Nie wiem również z jakich powodów ktoś wezwał straż,
A-żal mu było zwierzaka
B-przeszkadzało mu straszliwe miauczenie
C-może to był właściciel kota ,nieumiejący chodzić po drzewach .
I jeszcze powiem o moim stosunku do zwierząt domowych:Kocham psy,jednak nie mam w domu zwierzaka bo moje mieszkanie jest malutkie i nie odważyłabym się skazywać mojego pupila, na samotny pobyt w domu kiedy nas nie ma.Kota również nie mam ponieważ jest nieludzką rzeczą aby pozbawiać zwierzaka płci dla naszej przyjemności posiadania w domu interaktywnej zabawki.
Podnosi mi się ciśnienie jak widzę w parku przerośniętego w wyniku kastracji miaukuna na smyczy.
Gdybym miała dom i nie pracowała miałabym i psa i kota.
Powinnam się leczyć?
No cóż Witkacy też powinien.Przytaczam za wikipedią jego ocenę współczesnych mu ludzi."człowiek zaczął zatracać zdolność do głębszych uczuć. Za ten zanik odpowiedzialna miała być mechanizacja i przyspieszenie trybu życia oraz popularność kultury masowej. Witkacy pesymistycznie odnosił się do perspektyw sztuki, religii i filozofii, uważając, że wkrótce zanikną one zupełnie z powodu braku jakichkolwiek wyższych uczuć u ludzi."
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gram pisze:Nie wiem jak kto patrzy ale pies potrafi się śmiać i potrafi smucić,niezależnie od tego,czy ma to skutkować moja wizyta u psychiatry czy nie
Nie chcę dogryzać ale na psychiatrę już za późno :ojnie:
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

różnica w myśleniu polega na zdolności do myślenia abstrakcyjnego. koniec. a segregacja odpadów w skali globalnej jest niestety bezsensowna i tylko podnosi koszty. tak jak te idiotyczne opłaty za emisję gazów cieplarnianych. to tyle na dziś :)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A skąd ty możesz wiedzieć, czy pies, kot, sarna, dzik, niedźwiedź, delfin, renifer, orzeł nie myślą abstrakcyjnie, człowiek ma tą jedną zdolność - ręce którymi może wszystko zrobić i zrealizować sobie to nad czym myśli. One tego nie umieją więc natura im nie dziwna, wydaje mi się że myślą tak samo jak my, a kościół wprowadza zamęt jak zawsze zresztą.

pozdro
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 13:57 przez F@E, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ