Mizuno Wave Tempest - co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

Generalnie powoli przymierzam się do kupna nowego buta... Nike Vomero bardzo fajne, wygodne buty... ale, po 600 km wytarły się w zapiętkach... Dodatkowo od kiedy zacząłem biegać w nich trochę więcej i dynamiczniej, zauważyłem że ucieka mi lewa noga.. Nie sa takie stabilne.. Podeszwa głownie w lewym bucie jest bardziej wytarta w śródstopiu po stronie wewnętrzej... W prawym bucie podobnie, ale minimlanie, mało zauważalnie... Pronacja? Chyba raczej ...

Co mysliscie o tych Tempestach.. Są dostepne w Decathlonie.. Szczerze nigdzie w necie nie znalazłem o nich opinii.. Potrzebuję buta niezbyt drogiego na 65-67 kg masy, 40-60 km tygodniowo, zdecydowanie utwardzona nawierzchnia.. Dadzą rade? Jak ten model ma sie do swojego droższego odpowiednika Mizuno Wave Nexusa 4, który kosztuje w granicach 350zł, Wave Tempesty 270zł... Opłacają się te Tempesty??
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opłacają - to bardzo solidny but. Mizuno nie robi byle czego :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki... na pewno je wypróbuje jak będę w Decathlonie na dniach... ale na czym polega różnica w cenie między Tempestami, a Nexus 4??
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

mimik pisze:Generalnie powoli przymierzam się do kupna nowego buta... Nike Vomero bardzo fajne, wygodne buty... ale, po 600 km wytarły się w zapiętkach... Dodatkowo od kiedy zacząłem biegać w nich trochę więcej i dynamiczniej, zauważyłem że ucieka mi lewa noga.. Nie sa takie stabilne.. Podeszwa głownie w lewym bucie jest bardziej wytarta w śródstopiu po stronie wewnętrzej... W prawym bucie podobnie, ale minimlanie, mało zauważalnie... Pronacja? Chyba raczej ...

Co mysliscie o tych Tempestach.. Są dostepne w Decathlonie.. Szczerze nigdzie w necie nie znalazłem o nich opinii.. Potrzebuję buta niezbyt drogiego na 65-67 kg masy, 40-60 km tygodniowo, zdecydowanie utwardzona nawierzchnia.. Dadzą rade? Jak ten model ma sie do swojego droższego odpowiednika Mizuno Wave Nexusa 4, który kosztuje w granicach 350zł, Wave Tempesty 270zł... Opłacają się te Tempesty??
Nexus ma lepsza amortyzacje i przeznaczony dla cięższych biegaczy >80 kg (stopa neutralna z tendencją do pronacji)
Tempest jest butem dla pronatora (większa stabilizacja, mniejsza amortyzacja)

Jesli masz stope neutralną możesz rozważyć jeszcze Wave Fortis lub Avenger. A jeśli lekko pronującą ale jesteś lżejszy Wave Cyclone.

Btw w Decathlonach Tempesty, Cyclone, Avenger i Fortis kosztują teraz ok 149 zl
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki radeon za wyjaśnienia... sam nie wiem czy do końca jestem aż takim pronatorem, ale skłaniałbym się do tych Tempestów, ewentualnie Cyclone... Zresztą najpierw przymierzę i zobaczę jak będzie leżała w nich stopa... dodam, że lewa noga podczas biegu na tyle mi ucieka, że już zdążyłem nią obetrzeć prawa kostkę... dodam kilka zdjęć:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hmm tez mam problem z jedna stopa, inaczej sie układającą podczas biegu niż druga i tez jest to lewa.
W butach dla normalnego biegacza mam zwykle problemy z ta stopa. O dziwo rozwiązałem je stosując stabilizujące wkładki (to wystarczyło)

W butach dla pronatora na razie tego nie doświadczyłem. Z tych zdjęć ciężko coś wywnioskować po za tym ze masz płaskostopie ;) , zresztą ze mnie żaden ekspert. Na twoim miejscu zdecydowanie brałbym buty dla pronatora z dobra stabilizacją. Cyclone powinny być idealne, sam prawie je kupiłem (zdecydowałem się jednak na troszkę droższe Kayano bo ja mam wage ok 90 kg), a ty wyglądasz na lżejszego więc ja bym brał na twoim miejscu te Mizuno.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeśli chodzi o płaskostopie, to być może lekkie mam, raczej na granicy, tak wynika z tego wykresu:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=952

już chyba gorzej u mnie wygląda to tyłostopie (link wyżej)

Jednej rzeczy nie rozumiem... Napisałeś, że powinienem brać zdecydowanie dla pronatora i mocno stabilizujące (a więc z twoich opisów pasowałby Tempesty) ... z drugiej strony napisałeś, że bym brał w sumie Cyclone , które są jednak dla lekko pronujących ... Rozumiem, że nie ma większej różnicy między Cycolinami ;), a Tempestami jeśli chodzi o stabilizację :hej: ... ponieważ jestem lekki, tak ?? bo się zamotałem trochę... Ale gdybym nie miał dużego wyboru te Tempesty rozumiem, że też będa dobre ? :)
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

sorry jesli bylem nieprecyzyjny, ale chodzilo mi o to ze wybralbym na twoim miejscu buty w zależności od tego ile ważysz, bo cyclone mimo iz są przeznaczone niby dla lekko pronujacego biegacza maja wystarczająco stabilizacji i nic w tym bucie "nie ucieka".

Jesli wazysz pow 80 kg wybierz tempesty bo maja wiecej amortyzacji, jesli ponizej cyclone, ktory jest moim zdaniem znacznie szybszym butem. Na mnie wieksze wrazenie zrobil Cyclone, ktory do mojej stopy byl wrecz idealnie dopasowany.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki man! ..zobaczę co w tym decathlonie piszczy ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ