Wodny odcisk stopy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Shades
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam Serdecznie!
Proszę o odpowiedź na moje pytania:

1. Czy ta metoda jest skuteczna jasno wynika z niej z jakich butów mam korzystać?
2. Na czym robicie odcisk wodny stopy? Może to głupie pytanie ale nic za bardzo nie przychodzi mi do głowy na ręczniku, kartce ślady są w zasadzie niewidoczne macie jakieś domowe sposoby na
uzyskanie wyraźnego odcisku?
PKO
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Ta metoda pomaga dowiedzieć się jaką masz stope, i na kartce mi wyszło.
Domowych innych sposobów nie znam, ale jeżeli w twoim mieście jest sklep new balance to oni mają maszyne, która określi tobie typ stopy.
Shades
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra spróbuje jeszcze raz zrobić zmoczę porządnie stopy i odcisnę na kartce zwykłej z zeszytu i kartce z drukarki mam nadzieję, że wyjdzie ok.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

czasem w sklepach sportowych mają takie przyrządy do badania rodzaju stopy, bywają też takie elektroniczne na niektórych zawodach
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Shades
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jestem z małej wsi ale chyba zdecyduję się kiedyś jechać do jakiegoś porządnego sklepu, żeby sprawdzić typ stopy maszyna chyba sprawdzi to najlepiej.
W sklepach typu Decathlon są takie urządzenia?
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Osobiście nie widziałem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Shades pisze:W sklepach typu Decathlon są takie urządzenia?
Nie ma.
Odcisk stopy jest niejednoznaczny. No chyba, że masz ewidentne płaskostopie lub ewidetnie wydrążoną stopę.
Ewentualnie lekarz ortopeda jest w stanie Ci zbadać czy masz płaskostopie czy nie.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

kiedyś próbowałem robić odcisk wodny, ale zawsze był niedokładny bo woda gdzieś rozchodziła się po papierze na boki... lepiej by było nasmarowac stopę jakimś atramentem lub czymś podobnym, wtedy byłoby to dokladniejsze...
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mimik pisze:kiedyś próbowałem robić odcisk wodny, ale zawsze był niedokładny bo woda gdzieś rozchodziła się po papierze na boki... lepiej by było nasmarowac stopę jakimś atramentem lub czymś podobnym, wtedy byłoby to dokladniejsze...
Najlepiej nie robić odcisku na kartce zwykłego papieru, ale np na papierze do pakowania - jest ciemny i w miejscu kontaktu z wilgocią barwi się bardzo wyraźnie co widać na poniższym zdjęciu
Obrazek

Jednak jak już wyżej zostało napisane odcisk stopy nie mówi wystarczająco dużo. U mnie na odcisku wychodzi stopa neutralna, a brooks na swoich urządzeniach zdiagnozował mi pronację - szczególnie lewej stopy - co czuję dość wyraźnie w zbyt miękkich dla mojej wagi reebokach. Dlatego też obecnie czekają na mnie buty dla pronatorów (asics 2140).
Arczi_wu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Cześć u jakiego lekarza można się dowiedzieć jaką sie ma stope ?
Wszystko czego potrzebujemy do życia mamy w głowie, a głowa często używa 100 tys wymówek by sobie odpuścic wysiłek lub coś pożytecznego dla nas.
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

u proktologa, ale popros o komplet badan :-) a na serio to u ortopedy jak sadze...
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

dzieki ArturS za poradę... za niedługo będę się przymierzał do kupna nowych butów, bo w moich Nike Vomero zaczynają sie przecierać w zapiętkach... po tym jak wytarte sa moje podeszwy od biegania mam wątpliwości czy dalej jestem neutralem, napewno będę potrzebował zrobić sobie jakies dodatkowe testy..pozdro
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

Swoje pierwsze buty kupowałem właśnie na podstawie odcisku stopy na takim małym sklepowym urządzeniu. Wyszła stopa neutralna. Po 200km kolana miałem tak zmasakrowane, ze prze kilka miesięcy nie byłem w stanie biegać. w praktyce wyszła pronacja lewej nogi oraz fakt, iż buty nie były robione do przenoszenia prawie 100kg żywego sadła. Drugą parę kupowałem samemu w oparciu o wiedzę z forum i jedynym mankamentem pozostała troszkę za duża waga :bum: - butki się trochę za szybko wygniatają. Zanim pójdę kupić trzecią parę, odwiedzę wpierw jakiegoś dobrego ortopedę. Szkoda kolan, wydatek szybko się zwróci. :usmiech:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ