Zapalenie / przeciążenie Ścięgna Achillesa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:42
Życiówka w maratonie: 03:32:22
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fajne to one są... i już.
Sprawności stopy nie poprawią. To buty z cholernie sztywną podeszwą i jednocześnie mocno amortyzowane. Przeciwieństwo butów mających poprawiać sprawność stóp. Nie wiem czy to dobry wybór.
Przepraszam, że wprowadzam zamęt w twoją radość z nowych butów.
Czytałeś ten artykulik?
Albo ten po angielsku?[/quote]

Tak czytałem te artykuły :-)
A co myslisz o tych wynikach z USG ??:-) co je zrobiłem i napisałem Ci co i jak wyszło
PKO
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie jestem lekarzem. Ale widać z tego, że nic nie widać. :bum:
A czy przy okazji achillesów nie masz jakiś kłopotów z kręgosłupem? Czasem to naprężenia z kręgosłupa przenoszą się na nogi i powodują różne bóle.
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Nie jestem lekarzem. Ale widać z tego, że nic nie widać. :bum:
A czy przy okazji achillesów nie masz jakiś kłopotów z kręgosłupem? Czasem to naprężenia z kręgosłupa przenoszą się na nogi i powodują różne bóle.
No czasami kręgosłup pobolewa - na pewno mam SKOLIOZĘ skrzywienie kręgosłupa to mam na 100% :-) czasami czuje kręgosłup może od tego
A co do łydki też nie wiem z czego to może byc
Za tydzień we wtorek zapisałem sie na to ćwiczenie do Krakowa :-)
zrodak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam dopiero od pół roku, od początku w butach NB 404 (były tanie), niestety po jakiś 500 km w prawym bucie coś się wygniotło i efekt był taki, że po bieganiu bolała mnie stopa (konkretnie poduszka). Postanowiłem zmienić buty i korzystając z promocji zakupiłem NIKE AIR PEGASUS 25, czytając wcześniej na różnych forach, że to buty z doskonałą amortyzacją i ogólnie bardzo polecane. Po trzech treningach (8, 11, 7.5 km) padły mi obie stopy (ból przy zginaniu palców) i lewy Achilles :bum: Teraz dałem sobie pauzę, jestem wściekły bo nie mogę biegać, smaruję maściami itp. ale co z tym dalej zrobić? Tzn. czy znowu trzeba będzie zmienić buty :chlip: , czy w końcu się jakoś wyrobią, czy też może jakiś zestaw ćwiczeń rozciągających ścięgna może być wybawieniem? Jeśli trzeba będzie zmienić buty, to na jakie (stopa neutralna, lekki pronator ) żeby się znowu nie zdziwić?
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zrodak pisze: Postanowiłem zmienić buty i korzystając z promocji zakupiłem NIKE AIR PEGASUS 25, czytając wcześniej na różnych forach, że to buty z doskonałą amortyzacją i ogólnie bardzo polecane. Po trzech treningach (8, 11, 7.5 km) padły mi obie stopy (ból przy zginaniu palców) i lewy Achilles :bum: ...
Jeśli trzeba będzie zmienić buty, to na jakie (stopa neutralna, lekki pronator ) żeby się znowu nie zdziwić?
Nie jesteś pierwszym, któremu buty z nadmiarem amortyzacji zaszkodziły.
Leczenie znajdziesz w internecie (bo chodzenie do ortopedy to w 99%strata czasu, lepiej znaleźć jakiegoś kumatego rehabilitanta). Może powinieneś spróbować jakiś butów niskoprofilowych z minimalną amortyzacją. Ale czy to bedzie dla ciebie dobre, zależy od wielu czynników- waga, budowa anatomiczna, technika biegu, zaawansowanie treningowe, wiek i inne. Z powodu kłopotów z achillesami od roku ryję internet szukając odpowiedzi na pytanie dlaczego i coraz bardziej jestem przekonany, że buty z wysokim profilem mocno się do mojego stanu przyczyniły.
zrodak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

fotman pisze:
Może powinieneś spróbować jakiś butów niskoprofilowych z minimalną amortyzacją. Ale czy to bedzie dla ciebie dobre, zależy od wielu czynników- waga, budowa anatomiczna, technika biegu, zaawansowanie treningowe, wiek i inne .
A jakie byty tego typu mógłbyś polecić? Jestem początkujący, biegam od kwietnia tego roku, do tej pory mam na liczniku trochę ponad 500km, ważę 71,8 przy wzroście 170, wiek 39. Co to techniki biegu (lub jej brakiem) to raczej ląduje na środkowej części (poduszka) bardziej niż na piętach, żeby lądować na piętach to muszę się postarać.

Zbych
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klasyka to NIke Free 3.0- w Polsce niedostępne.
Inne typy to wszelkie buty startowe. Dobrać musisz w zależności od podłoża, po którym biegasz (głęboki las- trailowe, pozostałe tereny- zwykłe).

Ale najpierw musisz się wyleczyć. Potem kombinuj.
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziś bylem w Krakowie , na 11 byłem na wizytę umówiony , najpierw ćwiczenie przebiec miałem 5km więc pobiegłem na Bulwary przy Wiśle fajnie bylo ale trochę ciężko po takiej przerwie lekko sobie truchtałem ale czułem trochę bóle łydki i Ścięgna Achillesa ale nie tak jak zawsze nie był tak mocny jak zawsze bolało :)
Wróciłem i od razu badanie i USG , robił USG Ścięgna Achillesa i łydki i mięśni przy stawie skokowym , pogadaliśmy trochę no i wykluczył ten Zespół Powysiłkowej Ciasnoty Powięziowej wiec jego nie mam , no i po wysiłku na USG również jak tam tym razem nic nie wyszło żadnego obrzęku , żadnego zerwania , naciągnięcia , naderwania nic nie wyszło że z Mięśniami jest wszystko OK że nic tam nie ma że nie tak źle
Pytam co dalej robić - a on co odpowiedział : nic innej opcji nie widzę jak Biegać , Biegać tylko Biegać dalej normalnie !! smarować różnymi maścmi chłodzącymi i masaż sobie czyli co ?? że mogę wrócić do BIEGANIA tak to wiem ale obawę mam i będę miał jak ból się będzie pojawiał tak jak dzisiaj przy 40minutowym truchcie

DIAGNOZA USG :
* Po wysiłku w zakresie tętnic piszczelowej przedniej i tylnej kończyny dolnej lewej stwierdzono prawidłowy dwuzałamkowy średnio-niskopoorowy - " wysiłkowy " wzorzec przepływu, w porównaniu ze stroną przeciwną nie stwierdzono istotnych różnic
* Po 10 i 15minutach uwidoczniono powrót do prawidłowego wysokooporowego spoczynkowego trójzałamkowego wzorca przepływu.
* Obraz dynamiki i wzorca przepływu w badaniu naczyniowym pozwala wykluczyć zespół ciasnoty powięziowej z obrzękiem i uciskiem elementu kurczliwego mięśnia podudzia w obrębie przedziałów powięziowych.

Ciesze się o powrocie do Biegania ! a trochę obawy są czy nie będzie dalej bólu podczas truchtania :=)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ