Buty do biegania po po lesie, czasem po miescie.

dlugigl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.
Ostatnio powazne zastanawiam się nad kupnem porządnych butów do biegania. Chodziłem trochę po sklepach, głownie podobały mi się buty Nike. Chciałbym kupić buty, których głównym przeznaczeniem będzie bieganie po lesie, a czasami po mieście - kostce lub asfalcie. Ciężko mi stwierdzić jakim typem biegacza jestem, mam starte buty w których chodze na pięcie od zewnątrz, nie wiem czy to coś mowi :). Ważę około 79 kilogramów. Zastanawiałem się nad butami Nike Vomero albo Pegasus Trail. Czy te Pegasus trail przeznaczone są do biegania jedynie w ciezkich warunkach pogodowych jesienia i zima, czy latem w ładną pogodę tez sie nadaja? A może powinienem popatrzec na inna firme? Pomoze ktos? :)

Pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A dlaczego Nike? Pamiętaj, że buty do biegania nie mają ładnie wyglądać tylko być porządne. W moich Nike się porobiły dziury po 600 km...
dymas
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam Pegasusy - jedna para trialowych z Gore i 2 pary normalnych (Pegasusu i Pegasus +25) oraz Saucony Pro Grid Jazz

Jesli chodzi o trialowe to nie polecam ich na asfalt i utwardzone suche drogi lesne bo biegnie sie w nich a kazdy krok czuje "w kosciach" :) Natomiast wysmienicie biegalo sie w nich przy - 5st i sniegu (droga las bezdroze)

Do normalnego biegania po asfalcie i lesnych drozkach polecam normalna wersje Pegasusa +25

Najpierw jednak sprawdz jaka masz stope, poczytaj o butach i wybierz cos dla siebie

Pegasusy rulez :hej:

pozdro
"Jeżeli nie potrafisz czegoś zrobić siłą, to znaczy że przyłożyłeś jej za mało"
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dlugigl pisze:Witam.
Ostatnio powazne zastanawiam się nad kupnem porządnych butów do biegania. Chodziłem trochę po sklepach, głownie podobały mi się buty Nike. Chciałbym kupić buty, których głównym przeznaczeniem będzie bieganie po lesie, a czasami po mieście - kostce lub asfalcie. Ciężko mi stwierdzić jakim typem biegacza jestem, mam starte buty w których chodze na pięcie od zewnątrz, nie wiem czy to coś mowi :). Ważę około 79 kilogramów. Zastanawiałem się nad butami Nike Vomero albo Pegasus Trail. Czy te Pegasus trail przeznaczone są do biegania jedynie w ciezkich warunkach pogodowych jesienia i zima, czy latem w ładną pogodę tez sie nadaja? A może powinienem popatrzec na inna firme? Pomoze ktos? :)

Pozdrawiam!
Zrób wodny odcisk stopy - to podstawa.

To jak chodzisz nie ma żadnego znaczenia, nie przekłada się na buty do biegania, także nie ma co się tym sugerować.

Wiadomo, każdy chce butów do wszystkiego. Żeby trzymały nogę po lesie jak jest błotko oraz żeby miały wystarczającą amortyzację jak się będzie chciało biegać po asfalcie. Niestety takie buty raczej nie istnieją.

Nike Trail Pegasus to będą buty, które w większym stopniu sprostają Twoim oczekiwaniom. Teoretycznie mógłbyś się przyjrzeć również Saucony Jazz 12 TR.

Jednak moim zdaniem lepiej kupić dwie pary butów z czasem. Najpierw klasyczne treningówki, jak się już wkręcisz kupisz sobie buty trailowe. Należy pamiętać, że buty do wszystkiego są do niczego.

Jeżeli interesują Cię buty treningowe najpierw musisz sprawdzić stopę żeby móc Ci w miarę dokładnie doradzić.

Pozdrawiam
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
dlugigl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W gruncie rzeczy częsciej biegam po utwardzonych drogach niz po błocie lub śniegu. Więc w sumie nie wiem czy te Pegasusy Trailowe beda odpowiednie. Wrzucam zdjęcie mojej stopy - mam nadzieje, ze cos widac. Obrazek. W sumie jesli chodzi o buty to glownie zalezaloby mi na tym, zeby nadawaly sie do biegania w terenie lesnym, raczej po utwardzonej lesnej drozce. Nie musza byc uniwersalne, do wszystkiego. A jesli zamiast Nike, to jaka firma robi buty godne polecenia w jakiejs normalnej cenie? :)[/img]
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty robi masa firm, tutaj masz katalog na ten sezon: http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=1406

A jaką kasą dysponujesz i czy mieszkasz w Wawie?
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

dla samego porównania wybierz się jeszcze do NewBalanca przed zakupem, ja np. jestem z Krakowa i wg mnei tutaj nie da się kupić porządnych butów poza tym skelpem ;p bo nigdzie indziej nie dostanie się fajchowej porady. (ale mówię tylko o sklepie NB z Galerii Kazimierz) wiem że w innych miastach bywa z tym lepiej (np. sklep dla biegaczy w Katowicach, albo wymieniony wcześniej 4run chyba z poznania)

Niestety na zdjęciu nic nie widać ;-) po zrobieniu śladu mokrego - trzeba go było odrysować długopisem to może ktoś by coś powiedział, ale tak na prawdę najlepsze testy - to testy np. prowadzone przez sklep 4run z poznania (często mają stoiska na maratonach i innych imprezach biegowych) - przyjeżdzają z kamerką i nagrywają twoje stopy gdy biegniesz na bieżni... potem analiza "poklatkowa" pozwala dokładnie zauważyć co ci się wygina i w którą stronę.

ogólnie to o tyle ważne że wbrew pozorom nie chodzi tak bardzo o stopy, co chyba bardziej o kolana... bo od sposobu przetaczania zależy jak pracuje staw kolanowy (w jakiej płaszczyźnie) - a gdy zagina się do środka ... to nie jest do końca zdrowe i odpowiednie buty powinny to korygować.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ssokolow - 4run jest z Piły :) Popieram, żeby kupić buty trzeba przynajmniej kilka par zmierzyć.
dlugigl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, zrobilem zdjecie odcisku swojej stopy pomalowanej plakatowkami ;). Ogladalem buty Nike Pegasus +26 GTX, to sa te same co zwykle pegasusy czy cos innego? Tzn sa one z goretexem, domyslam sie, ze te zwykle sa bez niego? Czy nadadza sie te buty do takiego biegania zwyklego po lesie? Czy są one tylko na jesien/zime - takie chlodne pory, czy bieganie latem w nich tez jest w porzadku? :)
Run - dysponuje do okolo 350 - 400 zl (lepiej 350 ;)), jestem z Łodzi.

Obrazek[/img]
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bieganie po lesie wymaga raczej odpowiedniego bieżnika, a goretexu już niekoniecznie. Poza tym poza temperaturami ujemnymi gtx - moim zdaniem - odpada: buty nieprzemakalne mają tak niski stopień wentylacji, że jest w nich po prostu strasznie gorąco.
Jak chcesz mieć 1 parę butów, to kup zwykłe treningówki, będziesz miał na cały sezon. Na morzy założysz podwójne skarpety, a po deszczu się po prostu dosuszysz.
Ten odcisk trochę tajemniczy, bo jest jakby ślad od wewnętrznej części, co by wskazywało na lekką nadpronację, ale może coś się tylko rozmazało :niewiem: Zrób sobie dla pewności zdjęcie dolnej części łydek i pięt od strony ścięgna Achillesa.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja od paru dni testuję sobie Brooksa Cascadie 4 i jestem bardzo zadowolony jak chodzi o przyczepność tych butów w podmokłym leśnym terenie. Rzuć okiem na te buty, powinny cię zainteresować. Mają bardzo ciekawie skonstruowany "bieżnik":)
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:dla samego porównania wybierz się jeszcze do NewBalanca przed zakupem, ja np. jestem z Krakowa i wg mnei tutaj nie da się kupić porządnych butów poza tym skelpem ;p bo nigdzie indziej nie dostanie się fajchowej porady. (ale mówię tylko o sklepie NB z Galerii Kazimierz) wiem że w innych miastach bywa z tym lepiej (np. sklep dla biegaczy w Katowicach, albo wymieniony wcześniej 4run chyba z poznania)

Niestety na zdjęciu nic nie widać ;-) po zrobieniu śladu mokrego - trzeba go było odrysować długopisem to może ktoś by coś powiedział, ale tak na prawdę najlepsze testy - to testy np. prowadzone przez sklep 4run z poznania (często mają stoiska na maratonach i innych imprezach biegowych) - przyjeżdzają z kamerką i nagrywają twoje stopy gdy biegniesz na bieżni... potem analiza "poklatkowa" pozwala dokładnie zauważyć co ci się wygina i w którą stronę.

ogólnie to o tyle ważne że wbrew pozorom nie chodzi tak bardzo o stopy, co chyba bardziej o kolana... bo od sposobu przetaczania zależy jak pracuje staw kolanowy (w jakiej płaszczyźnie) - a gdy zagina się do środka ... to nie jest do końca zdrowe i odpowiednie buty powinny to korygować.
No widzisz i tutaj wyłania się jaśniejszy obraz co mam za stopę - z bieżnią i kamerą na bieg "O nóż komandosa" przyjechała ekipa Brooksa, na szybko kilka minut przed biegiem przebiegłem się pod okiem tych maszyn i wyszło, że lewa stopa wygina mi się do środka. Prawa stopa, gdzie miałem złożone złamanie obu kości w kostce, rozerwanie czegoś tam i w ogóle masakrę (stopa była obrócona o 180 stopni) wszystko było ok - być może pozrastało się lepiej niż oryginał :hahaha: W każdym razie po tym operator sprzętu stwierdził, że powinienem mieć buty dla pronatora. Z odcisku wodnego wynika natomiast, że mam stopę neutralną. Zaraz robię foto butów w których biegam - po 450km już na tyle się wytarły, że może coś wam powiedzą?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ArturS

Okażę się :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
dlugigl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ostatnio bylem w sklepie Nike, widzialem tego Pegasusa 26, w niebieskim kolorze. Czy to jest jakas jego nowa wersja? Bo na allegro takiego nie ma, sa inne kolory. Czy te buty sie czyms roznia? Czy po prostu co sezon jest wypuszczany nowy kolor? :) Widzialem tez Pegasus Trail bez goretexu. Tak sobie mysle, ze skoro biegam sobie po utwardzonych lesnych drozkach i po biezni w domu, to raczej te zwykle Pegasusy beda dla mni odpowiednie? A jesli zachce mi sie biegac po asfalcie, to te zwykle pewnie tez beda lepsze od tych Trail? ;) A te buty Nike Vomero do czego sa przeznaczone? Podobne zastosowanie co Pegazy, tylko ze tak jakby "wyzszy" model?

Pozdrawiam :).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ