butki na asfalt.... jesień... woda....

best shot
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich ;) Mam pytanie do znawców. Mam buty New Balance do biegania po twardych nawierzchniach. Teraz ciągle leje a ja nie mogę sobie pozwolić na przewre z powodu choroby.... Mam pytanie czy jak będę biegał na deszczu/śniegu to czy coś się stanie z amortyzacją??
SPORT pracą, miłością, sensem życia.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Raczej nie. Chyba, że wrzucisz buty do pralki, a wtedy wszystko wydarzyć się może :hej:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
best shot
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

nom.... ale na 100% zamokną mi na tym co się dzieje u mnie (Dolny Śląsk) Mokry śnieg 7 cm a "chlapa" z rozmoczonego śniegu około 14 cm :lalala: więc..... coś w domku porobię albo założę stare trampki i pobiegnę gdzieś na jakieś pola itp.
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale co ma chlapa do amortyzacji? :niewiem: Brudne będą potem i mokre, ale to nie ma wpływu na konstrukcję buta.
best shot
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

no ja nie mam dużego doświadczenia z amortyzacją.... to moje pierwsze "profesjonalne" butki.... Raz biegałem w nich na deszczu i wkładka była mokraaa.... i się boję czy czasem tej amortyzacji nie zniszczę....
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

buty nie są z cukru i to ,że ci buty przemokły, nie oznacza, że straciły amortyzacje, mi kilka razy przemokły, myłem je też i były całe mokre a amortyzacja była ok :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
best shot
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czyli biegać po tej "chlapie"...? bo jak już to chce biegać tak jak zwykle... czyli 12 km na dzień.... mam nadzieje że pogoda się poprawi....
skoczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mogę powiedzieć, że z moimi butami nic się nie dzieje po bieganiu w deszczu. Dopiero zaczynam przygodę z tym sportem, więc kupiłem sobie coś dla żółtodzioba http://www.tanisport.pl/newbalance/GM345BK/Product.aspx ale jestem z nich bardzo zadowolony. W tym sklepie doradzili mi co będzie najlepsze, bo sam nie miałem zielonego pojęcia czego szukam. Teraz mogę powiedzieć, że dobrze się w nich biega - nawet w deszczu.
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

skoczek pisze:Ja mogę powiedzieć, że z moimi butami nic się nie dzieje po bieganiu w deszczu. Dopiero zaczynam przygodę z tym sportem, więc kupiłem sobie coś dla żółtodzioba http://www.tanisport.pl/newbalance/GM345BK/Product.aspx ale jestem z nich bardzo zadowolony. W tym sklepie doradzili mi co będzie najlepsze, bo sam nie miałem zielonego pojęcia czego szukam. Teraz mogę powiedzieć, że dobrze się w nich biega - nawet w deszczu.
Nie widzi mi się w nich wdepnąć w kałużę albo roztopiony śnieg :hahaha:
skoczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No jasne, że pływać w nich nie zamierzam i na zimę poszukam czegoś innego, ale mówię tak na teraz - kiedy jeszcze śnieg nie zalega na trasie. Do tej pogody są ok
ksiaze_mazowsza
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Midi pisze:Ale co ma chlapa do amortyzacji? :niewiem: Brudne będą potem i mokre, ale to nie ma wpływu na konstrukcję buta.
niestety ma i to dużo, wilgoć wnikając w piankę EVA może ją znacznie szybciej rozwalić - ulega ona znacznie szybszemu zużyciu gdy jest mokra niż gdy jest sucha gdyż woda powoduje szybsze uszkodzenie pęcherzy powietrza się w niej znajdujących (spowodować że ta pianka sie sklepie)
A niezależnie od systemu amortyzacji pianka EVA jest jednym z głównych budulców buta (i jego amortyzacji)

I to własnie głównie dla tego butów biegowych nie powinno się prać a mokre buty biegowe suszyć dokładnie i nie zaczynać biegać przed wyschnięciem.
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oops, a to niespodzianka... Dzięki za info, zwrócę na to uwagę. Do tej pory bezlitośnie katowałam wszystkie kolejne buty, nie przyszło mi do głowy, że wilgoć może mieć taki wpływ na ich trwałość...
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

buty są od tego, by je używać a nie chuchać i dmuchać :P

bo pozostanie bieganie w kaloszach ;) podstawowa dbałość jw i będą służyć :) o ile wiem, chyba jeszcze nie wymyślono "zimowej" amortyzacji
Dawid...
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mieliscie taka sytuacje ze buty zrobiły sie jak papcie xD
Biegałem w Jomach marathon 3000 jakis rok xD , chodziłem w nich i takie tam .... Ostatnio biegam w nowych butach , ale ubrałem te stare na jeden bieg i zauważyłem ze jomy przy kazdym kroku "dobijają" xD nie zeby mi zalezało na amoryzacji bo lekki jestem i nie narzekam ale dziwne to uczucie ...
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dawid... pisze:Mieliscie taka sytuacje ze buty zrobiły sie jak papcie xD
Biegałem w Jomach marathon 3000 jakis rok xD , chodziłem w nich i takie tam .... Ostatnio biegam w nowych butach , ale ubrałem te stare na jeden bieg i zauważyłem ze jomy przy kazdym kroku "dobijają" xD nie zeby mi zalezało na amoryzacji bo lekki jestem i nie narzekam ale dziwne to uczucie ...
To normalne w zużytych butach - brak odbicia :hej:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ