Komentarz do artykułu Salomon XA Pro 3D Ultra - retest

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
mchalnotts
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co teraz w takim razie?
Salomon odkąd pamiętam był swoistym benchmarkiem butów terenowych. Jeśli tak zmienili harakterystykę to jakie są alternatywy?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

test dotyczy konkretnego modelu a nie calej marki. byl ostatnio opisywany model Hawk i Arkowi przypadl do gustu. Zreszta to sa moje wrazenia ale musialem to napisac bo naprawde polecalem go wielokrotnie.
Dla mnie teraz chyba najlepsze tefo typu buty to Supernova Riot lub Saucony Guide TR /mowie o modelach treningowych dla pronatorow/. Moze tez asics ale nic terenowego nie probowalem.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o podeszwę to w Riotach jest super, twardość i grubość idealna, podłoża nie czuć i giętkość też jest odpowiednio zachowana.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

faktycznie, w Hawkach podeszwa jest OK, biegałem w niej po sporych kamorach, ale też po kamyczkach i stopy zbytnio nie cierpiały :nienie:
byłem przekonany, że Wingsy są na tej samej płycie podłogowej :ble:
ale to może kwestia skali porównawczej... wg mnie miękka podeszwa to jest w SpeedCrossach2
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To, że na Salomona patrzymy jako na wyznacznik rynku butów terenowych to tylko wynik tego, że jako pierwszy w Polsce zaczął przywiązywać wagę do tego segmentu rynku i kreuje swój wizerunek w ten sposób. A czy są to dobre buty to już zupełnie inna historia.

Z modelem XA Pro 3D mam do czynienia od 2006 roku i nie uważam go za jakiś fajerwerk. Szczególnie pod względem trwałości. Owszem to dobry but, ale nieco mulasty. XT Wings na długich dystansach wydał mi się znacznie ciekawszy, choć jego przyczepność jest słaba.

Rozpatrując zakup XA Pro 3D polecam również spojrzeć np. Na Asics Gel Trabuco (która tam wersja jest aktualna), czy NB 909.
Miałem ostatnio na nogach również Brooks Cascadia i to było naprawdę fajne wrażenie, jeśli chodzi o but na długie dystanse (również marszobiegi).

Na krótkie śmiganie w terenie z perspektywy czasu zdecydowowanie XA Pro 3D nie polecam.
napieraj.pl
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie się z butami tego typu motam i nie wiem co kupić. Dzisiaj mierzyłem buty Kalenji i Asicsy. Na Biegu o Nóż Komandosa było stoisko Brooksa i zachwalali jakiś tam model butów terenowych, które ponoć wygrały wszelkie testy (cena coś ok 350-400zł). Niestety zanim się do nich dopchałem musiałem uciekać na start biegu, a po imprezie zupełnie zapomniałem ponownie się do nich udać i przymierzyć.
Awatar użytkownika
DeGie
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hmm..
No mam zgoła inne odczucia, ale zapewne o wiele mniejsze doświadczenie, niż autor tekstu, Kupiłem te buty kilka miesięcy temu w wersji GTX w tymże samym sklepie na Krupówkach tyle że za 309zł - wyprzedaż modelu. Choć na co dzień biegam w nich w terenie leśnym, czasem również lekko pofalowanym, w którym nie brakuje korzeni itp., ostatnio testowałem je w górach na ubitym (i nie) śniegu i tak, a także zainspirowany przeczytanym testem na małych ostrych kamieniach i tak: nie mogę stwierdzić żadnej nadwrażliwości podeszwy na kamienie - porównałem podeszwę z innym modelem Salomona, typowo trekingowym półbutem i tamta podeszwa mimo wszystko bardziej miękka i delikatna, choć też contagrip (ale nie w wersji running). Obawiałem się trzymania na ubitym śniegu, bo wysokie trekingowe Salomony, których używam w zimie do chodzenia nie są tu idealne - ale przy XA Pro 3D nie złapałem ani jednego poślizgu - co mnie zaskoczyło bardzo. Nie mam porównania z innymi - np Pumami, o których pisze autor, ale dla mnie XA Pro 3D to but bezpieczny i bardzo wygodny. Aha jedna rzecz - system sznurowania - fajna rzecz, ale przy zbyt mocnym ściągnięciu linka nieprzyjemnie naciska na duży palec. Da się to zrobić tak, ze się nie odczuwa dyskomfortu, ale to jedyny, jak na razie minusik.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

DeGie pisze:nie mogę stwierdzić żadnej nadwrażliwości podeszwy na kamienie
:)
No cóż, widać jestem jak księżniczka na ziarnku grochu.
Ale na poważnie - aż mi w to trudno uwierzyć - ile ważysz?
Awatar użytkownika
DeGie
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
DeGie pisze:nie mogę stwierdzić żadnej nadwrażliwości podeszwy na kamienie
:)
No cóż, widać jestem jak księżniczka na ziarnku grochu.
Ale na poważnie - aż mi w to trudno uwierzyć - ile ważysz?
79kg więc niemało, ale może to ja nie wiem co to wrażliwość? W Salomonach Elios ta podeszwa jest delikatnie bardziej delikatna, choć w chodzeniu nie przeszkadza, no ale w nich chodzę, a nie biegam..
pozdr!
www.fotogromala.pl
=============
"Kto ustępuje głupiemu doprowadza do tryumfu głupoty".
czytoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To moze ja doloze maly komentarz. Posiadam xt wings w wersji bez membrany jak i z membrana. Pomimo takiego samego wygladu mam wrazenie, ze to sa zupelnie rozne buty. Bezmembranowe sa fenomenalne do biegania w terenie, elastyczne, komfortowe, podeszwa faktycznie przekazuje informacje o tym co pod nia lezy. Natomiast membranowe sa duzo sztywniejsze, mniej finezyjne, mozna w nich biegac po calkiem ostrych kamieniach, niestety w moim odczuciu, sa duzo gorsze. Bylem i jestem nimi powaznie rozczarowany, zakladam je (mowimy caly czas o bieganiu) tylko na najgorsze warunki, kiedy w zwyklych xt-kach stopa robi sie mokra po 5 min.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ