Komentarz do artykułu Joma, buty na studencką kieszeń - test

Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pawel777 pisze:wysek.....

to że twoje butki przeżyły ponad 2300km wcale nie oznacza że moje jomy tyle mogłyby nie przeżyć... one są w bardzo dobrym stanie... tyle źe czytałem iż należy butki wymieniać co 600-800km stąd moja decyzja o nowych joma titanium...
Odnośnie zużycia butów po 600-800km. To jest zabieg bardziej marketingowy aniżeli z troski o zdrowie biegaczy (zalecane mniej km , częściej trzeba kupić buty) Dla maratończyka 600km to czasem nawet nie jest miesiąc treningów. Czujesz, że te buty rzeczywiście straciły amortyzacje? Totalna "dętka?"
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
PKO
Marek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
pawel777 pisze:wysek.....

to że twoje butki przeżyły ponad 2300km wcale nie oznacza że moje jomy tyle mogłyby nie przeżyć... one są w bardzo dobrym stanie... tyle źe czytałem iż należy butki wymieniać co 600-800km stąd moja decyzja o nowych joma titanium...
Odnośnie zużycia butów po 600-800km. To jest zabieg bardziej marketingowy aniżeli z troski o zdrowie biegaczy (zalecane mniej km , częściej trzeba kupić buty) Dla maratończyka 600km to czasem nawet nie jest miesiąc treningów. Czujesz, że te buty rzeczywiście straciły amortyzacje? Totalna "dętka?"

Nie wiem jak marketing ale u mnie najlepszym doradcą bywa kolano.
Od dawna mam problem z lewym kolanem, przy niedostatecznej amortyzacji zaczyna mnie pobolewać.

Ostatnio po około 1200km moje Sucony omni 7, mimo że nadal wyglądały świetnie i tak na czucie to niby amortyzacja ta sama co na początku to jednak kolano zaczęło o sobie dawać znać. Kupiłem ten sam model butów, kilka treningów w nowych butach i problem zniknął.

Tu chyba jednak nie chodzi o to by but stracił całowicie amortyzację, a raczej że traci jej ileś, np 20%. Dla nas tak na oko but nadal jest w świetnym stanie, jednak dla stawów różnica może być odczuwalna.
Awatar użytkownika
pawel777
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no właśnie ja też z niedowierzaniem patrzyłem na te 600-800 km, ale teraz mogę powiedzieć że jednak to prawda (przynajmniej jeśli chodzi o buty JOMA) bo tylko takie miałem. kiedy ubrałem nowe a później stare... to różnica była zdecydowana... jakby te stare straciły ok 70% amortyzacji...
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pawel777 pisze:no właśnie ja też z niedowierzaniem patrzyłem na te 600-800 km, ale teraz mogę powiedzieć że jednak to prawda (przynajmniej jeśli chodzi o buty JOMA) bo tylko takie miałem. kiedy ubrałem nowe a później stare... to różnica była zdecydowana... jakby te stare straciły ok 70% amortyzacji...
To słabo z jakością tej amortyzacji.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
promyk5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jestem totalnie zielony w bieganiu, ale dzięki sugestiom z tego forum dziś kurier dostarczył mi paczkę z butami JOMA TITANIUM VI. Kolor czerwony -jeśli kogoś to interesuje ;)
Pierwsze wrażenie - fantastyczne. Bardzo, bardzo wygodne.
Awatar użytkownika
pawel777
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja też mam czerwone:)...
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

A ja zamówiłem na allegro te o 10 zł tańsze - Joma Hispalis VI 918 (zółto-czarno-białe; innych nie ma w tym modelu). Najpierw o nich usłyszałem na allegro a następnie poczytałem na bieganiu.pl (dzięki Portalku!) Odezwę się po 500 km.
lumbago

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Wszedłem na allegro bo oni oczywiście z naturalnych względów muszą dużo pisać o tych wszystkich technologiach.

I znalazłem taki opis systemu FLEXO

FLEXO - rowki z phylonu zapewniające optymalną giętkość buta, do 250000 zgięć podeszwy bez uszkodzeń

:)

No to jeśli przyjąć że podeszwa zgina się na każdym kroku to u mnie to wychodzi, że do .............. 50 km obawy nie ma. A co dalej ? :)

Ale na poważnie myślę, że to takie nic nie znaczące przez nikogo nie sprawdzone liczby.

Np Carrera wygląda bardzo solidnie.
Chyba wszyscy mamy taki opór przed kupowaniem mało znanych butów.
Zawsze podejrzana jest dla mnie cena.
Dlatego umieściłem taki tekst do dyskusji.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=1225

Jeśli przyjąć , że zgięcie =krok , a krok to metr to 250 000 zgięć to 250 km razy dwa buty =500 km.
Mała gwarancja ale chociaż uczciwie mówią ile wytrzymują ich podeszwy.W związku z tym mam pytanie czy oni w ogóle są dostępni gdziekolwiek poza internetem? Ze zdjęć sądząc to Hispalisy wyglądają b.apetycznie ( za tę cenę ).
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

biega ktos w jomach jakies opinie__
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
ejchost
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja biegam w Jomkach od marca poprzedniego roku. Zrobiłem już pierwszy tysiak km i biega się świetnie. Ostatnio podklejałem tylko dół podeszwy (lekko się rozwarstwiła- bierznik konkretnie) pewnie dlatego, że biegam po sniegu i mrozie :)
polecam.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ejrun][img]http://runmania.com/f/5348a6fe6b522b01bb6644fae69eee4e.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ostatnio podklejałem tylko dół podeszwy (lekko się rozwarstwiła- bierznik konkretnie) pewnie dlatego, że biegam po sniegu i mrozie
polecam.
To nie wróży nic dobrego...
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

hmmm gdyby m się rozkleiły buty to raczej bym ich nie kleił nie wspominając o bieganiu w nich, biegałem już w butach po śniegu, deszczu, na mrozie itd i jeszcze mi się żadna para nie rozkleiła, i chyba bym już nie kupił więcej takich
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, 09:34 przez piter82, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No właśnie ja w swoich butach (Asics, Sacuony, New Balance a teraz Brooks) nigdy takiej sytuacji nie miałem, a biegałem już w każdych warunkach. Dodam, że nie należe do osób przesadnie dbających o wygląd butów, czyli błoto się z czasem wykruszy ;) Więc można powiedzieć, że moje buty naprawdę ciężkie przejścia mają ze mną i nigdy nie spotkały mnie takie rzeczy o których piszesz.
Awatar użytkownika
bestia szos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szkoda że nie mają butów o długości wkładki 31 cm ich największy rozmiar z tego co widze to 47=30cm.
Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:51
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

Ja biegam w jomach marathonach - lepszych startówek nie miałam. Używam od września 2008 i pobiegnę w nich Chomiczówkę. Kupiłam je tuż przed Wrocławiem 2008- przed maratonem tylko raz w nich wyszłam na krótki trening i następnego dnia zrobiłam życiówkę, a na stopach ani jednego pęcherzyka. Od tej pory wszystkie zawody w nich biegam. Lekkie, żwawe, dobrze stabilizujące i jak na startówki przyzwoicie amortyzujące i ... przeraźliwie brzydkie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ