Dieta biegacza

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszelkie tego typu "recepty" są w dużym stopniu uproszczeniem. Nie chodzi o to, czy jeść mięso codziennie, czy nie codziennie, chodzi o ogólny bilans makro- i mikroskładników. Jedzenie tłustego mięsa codziennie nie jest wskazane, smażonego mięsa czy pseudo-wędlin z marketu - wiadomo, ale co niby miałoby być złego z jedzeniu codziennie chudego mięsa ze zrównoważonej hodowli, które sobie zrobisz na parze czy w piekarniku? w sensie, złego dla człowieka, no bo dla zwierzątka, to wiadomo...
Jeśli ktoś umie sobie skomponować wartościowy aminogram dobowy na diecie wegetariańskiej i jeść tyle białka, ile dorosły człowiek dziennie jeść powinien (moim zdaniem, na pewno nie jest to 20 g, czyli tyle, ile mieści się go w przybliżeniu w 100-120 g cielęciny, wołowiny lub schabu), to nie ma też potrzeby, żeby jadł mięso codziennie, ale takich osób jest bardzo mało.
A od mleka też nie każdego gania, są ludzie, którzy świetnie trawią i laktozę, i inne składniki. Inna sprawa, że jak tu pisano, źródeł dobrze przyswajalnego wapnia jest wiele, ważne, żeby sobie jakieś wybrać i nie dopuszczać do niedoborów, a czy to będzie z mleka, czy z innych produktów, to też nie ma znaczenia.
New Balance but biegowy
gram
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Strasznie to wszystko mądre co piszecie:jednak ostatnia wypowiedz kseni skłania mnie do wysunięcia takiej tezy:organizm czasem po prostu się czegoś domaga i o ile nie jest to pieczony tłusty boczek kawał tortu czy coś równie cięzkiego i tłustego,trzeba organizmu posłuchać.Oczywiście nie codziennie bo wtedy trudno byłoby odróżnić potrzebę organizmu od naszych własnych zachcianek.
W kwestii diet:
Każda dieta ma jakiś cel ,jednak takie manipulacje węglowodanami ,białkami ,tłuszczami czy czym tam jeszcze mogą doprowadzić do zmiany metabolizmu ,wcale nie na korzyść .No i wtedy znowu następna dieta ,żeby z tego wyjść.Takie wnioski wyciągnęłam z opowieści pewnej osoby na diecie Kwaśniewskiego.Dieta bardzo temu panu służyła ,schudł miał piękna cerę cofnęła się miażdżyca kończyn dolnych,tylko zgubiły go przyzwyczajenia żywieniowe ,które przez wiele lat posiadał.Nie chciał opowiadać szczegółów ale samowolne zejście z diety Kwaśniewskiego ciężko odchorował.Nie wszyscy ludzie tak reagują ale takie sytuacje się zdarzają.
Zresztą nikt nie jest w stanie udowodnić co się stanie z człowiekiem na diecie nazwijmy to specjalnej na przykład po 15 latach jej stosowania.Ja twierdze ,ze organizm każdego człowieka rządzi się swoimi prawami ,mozna stosowac uogólnienia ale ostrożnie.Panu bardzogrubiutkiemu udało się schudnąć ale czy dowiemy się jakie będzie jego życia za powiedzmy 10 lat?
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
Awatar użytkownika
Menthus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ksenia pisze: 3. Podstawą diety są węglowodany.
Muszą stanowić 55-65% wszystkich przyjmowanych przez Ciebie kalorii. Przykładowo , jeśli dzienny trening trwa około jednej godziny lub przebiegasz dystans 6-8 km to zapotrzebowanie węglowodanów jest 5-7 gr na każdy kilogram masy ciała. To właśnie one zapewniają energie i pomagają w regenerowaniu mięśni.

węglowodany, w czym one konkretnie się zawierają? W jakim pokarmie?
[url=http://www.nasze-bieganie.pl/index.php?modId=user&id=1122/][img]http://www.nasze-bieganie.pl/pics/footers/nasze-bieganie-1122.gif[/img][/url]

[url=http://zostanemaratonczykiem.blog.pl/][b][color=blue]Mój blog o bieganiu[/b][/color][/url]
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lepsze byłoby pytanie w czym ich nie ma ;)
zobacz w tabeli IG http://dietamm.com/indeks_glikemiczny
WiesioM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A ja jeszcze o mleku. Nie wyobrażam sobie powrotu z treningu i nie zjeść michy płatków kukurydzianych z mlekiem :hej:
można wszystko...ale nie wszystko jest potrzebne
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WiesioM pisze:A ja jeszcze o mleku. Nie wyobrażam sobie powrotu z treningu i nie zjeść michy płatków kukurydzianych z mlekiem :hej:
Matko Boska, zamiast odżywić organizm to ty go jeszcze dobijasz, powodzenia.

na youtube - jedzenie a zdrowie zobie zobacz
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
WiesioM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ooooo Jesssu, przeraziłem się!!! Po obejżeniu 3 minut pierwszego odcinka. Tyle lat żyłem w swej niezdrowej nieświadomości...no i było tak fajnie :echech:
EDT: edytowałem bo coś za bardzo mnie poniosło :niewiem:
Awatar użytkownika
Menthus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

m47! pisze:lepsze byłoby pytanie w czym ich nie ma ;)
zobacz w tabeli IG http://dietamm.com/indeks_glikemiczny
co do tej tabeli, to najlepiej jeść dla nas biegaczy te, które mają najmniej tego IG?
[url=http://www.nasze-bieganie.pl/index.php?modId=user&id=1122/][img]http://www.nasze-bieganie.pl/pics/footers/nasze-bieganie-1122.gif[/img][/url]

[url=http://zostanemaratonczykiem.blog.pl/][b][color=blue]Mój blog o bieganiu[/b][/color][/url]
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WiesioM pisze:Ooooo Jesssu, przeraziłem się!!! Po obejżeniu 3 minut pierwszego odcinka. Tyle lat żyłem w swej niezdrowej nieświadomości...no i było tak fajnie :echech:
EDT: edytowałem bo coś za bardzo mnie poniosło :niewiem:
Wyciągasz z tego potrzebne wiadomości, nikt cie tu uświadamiać nie musi i nie chce a tym bardziej ja, na niewiedzę ludzie od zawsze reagowali emocjonalnie więc wykazałeś w sumie dobry objaw :)

pozdro
Yumi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

studiuję technologię żywności i dietetyka to moja mała pasja.mleko jest bardzo zdrowe, ALE nie wszyscy ludzie mogą je pić, bo czesto występuje nietolerancja laktozy, gdyż z wiekiem u wielu z nas zanika enzym trawiący ten cukier, czyli laktaza. jedzenie czerwonego mięsa codziennie nie jest zdrowe, ale jedzenie codziennie kilka plasterków czudej szynki, czy pieczonego kurczaka jest ok. ogólnie u ludzie nie uprawiających sportu zaleca się spozywanie mniejszych ilości węglowodanów i powinny to byc wegl. złozone. dla tych, którzy intensywnie uprawiają sport tuż po treningu banan czy inne źródło węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym jesy super. spróbujcie też diety bezwęglowodanowej kilka dni przed starten a dzień przed spozywanie dużych ilości węglowodanów.u wielu biegaczy daje to super rezultaty.pzdr
WiesioM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co do jedzenia przetworzonego, to proponuję zostać ziarnojadami, choć i to może być pułapką, bo skąd bedziemy wiezieć że to co wkładamy w dzioby nie jest zmodyfikowane genetycznie w labie alo gorzej przez efekt czarnobyla .
Yumi, chyba taką dietę stosuje Michał Kaczmarek, z tego co sobie przypominam wywiad z nim w lipcowo-sierpniowym Bieganiu.
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yumi pisze:studiuję technologię żywności i dietetyka to moja mała pasja.mleko jest bardzo zdrowe, ALE nie wszyscy ludzie mogą je pić, bo czesto występuje nietolerancja laktozy, gdyż z wiekiem u wielu z nas zanika enzym trawiący ten cukier, czyli laktaza. jedzenie czerwonego mięsa codziennie nie jest zdrowe, ale jedzenie codziennie kilka plasterków czudej szynki, czy pieczonego kurczaka jest ok. ogólnie u ludzie nie uprawiających sportu zaleca się spozywanie mniejszych ilości węglowodanów i powinny to byc wegl. złozone. dla tych, którzy intensywnie uprawiają sport tuż po treningu banan czy inne źródło węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym jesy super. spróbujcie też diety bezwęglowodanowej kilka dni przed starten a dzień przed spozywanie dużych ilości węglowodanów.u wielu biegaczy daje to super rezultaty.pzdr
Tak, super... Podbić glukozę na godzinę, wszystko co przez ten czas zjesz, odłoży a i trzustka się będzie musiała napracować żeby zbić ten cukier... nie jest to za mądre...jak wykładowcy mówią że mleko jest zdrowe to ja już wymiękam, napewno te pasteryzowane co albo prosto od krowy :> żadne mleko nie jest zdrowe, zdrowe to są jarzyny i warzywa, owoce, dobre oleje, a napewno nie mleko. Zobacz sobie na okres ważności mleka w kartoniku he he nie bądźmy smieszni...

Przeczytaj sobie skrypty ojca Grande i zobacz jedzenie a zdrowie na youtube tak bardzo daleko od siebie a tak blisko z żywienia...

pozdro
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

OlekB pisze:
WiesioM pisze:A ja jeszcze o mleku. Nie wyobrażam sobie powrotu z treningu i nie zjeść michy płatków kukurydzianych z mlekiem :hej:
Matko Boska, zamiast odżywić organizm to ty go jeszcze dobijasz, powodzenia.

na youtube - jedzenie a zdrowie zobie zobacz
obejrzałem polecany przez ciebie film - bardzo ciekawy , zaraz zabiorę się o ten o aspartamie
W ogóle to sporo ciekawych tytułów widzę w tej liście odtwarzania http://www.youtube.com/view_play_list?p ... 9BD&page=1
Nie ma co tracić czasu tylko oglądać ;)
Yumi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

OlekB: powiedziałam tylko swoje zdanie i nie będę się kłócić. dla mnie niezdrowe to są fastfoody ,słodycze a mleko możesz kupować świeże, nie musisz z kartonika.
gram: osobiście się Tobą w 100% zgadzam, ale po tylu latach ewolucji chyba większość z nas nie potrafi już odczytywać tego, co nam mówi organizm, tymbardziej, że żywność dzisiaj pozostawia wiele do życzenia:)
pzdr
ODPOWIEDZ