monotonia biegu
- kamil9998
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 44:26
- Życiówka w maratonie: brak
Przeciez ja nie powiedzialem ze biegam z pulsometrem raz tylko zalozylem i tak bylo zeby sprawdzic a HRmax mam z zawodow na 3km wiec dokladne, dla mnie pulsometr to jest wrog, trzymam sie id niego z daleka a co do 2 zakresu to narazie laytowo po 5-6km, a to skad mam wiedziec ze tak mam biegac....patrzcie troche na stopki co
P.S. zeby odpisac odrazu na nastepne pytania ze malo km w 2 zakresie to odrazu powiem ze mam dopiero 17 lat i nie biegam maratonow tylko 3-5km
P.S. zeby odpisac odrazu na nastepne pytania ze malo km w 2 zakresie to odrazu powiem ze mam dopiero 17 lat i nie biegam maratonow tylko 3-5km
-
TSK
- Wyga

kamil - masz pewnie trenera, zakresu dluzszego Ci nie potrzeba, zwlaszcza ze zapewne nie biegasz od dawna
Stawiam gora 2 rok treningu.
Fredzio - nie wiesz jak sie biega zakres? tak jak kaze trener
A czy to dobrze, to juz zalezy od trenera. Czasem zgadza sie z danielsem, czasem nie, czasem jest zyczeniowo i od czapy, czasem z poprawka na zmeczenie, lub np 1 trening tego dnia. Traf na na trenera z doswiadczeniem i wyczuciem to gra muzyka.
Jasne ze nie jest to systemowo dobre rozwiazanie, stad przydala by sie moze popularyzacja tabel Danielsa ale dramatu tyz nie ma.
83% HR max to na papierze sporo - ale jesli nie umierasz i nie cierpisz na/po biegu to krzywdy sobie raczej nie zrobisz. Jesli biegasz bez zaginania to bedzie dopsz.
Fredzio - nie wiesz jak sie biega zakres? tak jak kaze trener
Jasne ze nie jest to systemowo dobre rozwiazanie, stad przydala by sie moze popularyzacja tabel Danielsa ale dramatu tyz nie ma.
83% HR max to na papierze sporo - ale jesli nie umierasz i nie cierpisz na/po biegu to krzywdy sobie raczej nie zrobisz. Jesli biegasz bez zaginania to bedzie dopsz.
-
m47!
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: brak
Sam nie wiem o co chodzi, zacznę od początkuAdam Klein pisze: Biegłeś ostatnio jakiś sprawdzian ? Jakiś "wyścig" na jakimś dystansie ?
To by nam coś powiedziało jak się to ma do tempa wybiegania 5:30.
-przed egzaminem na 1km zrobiłem sobie 2 "próby" z kilkunastodniową przerwą i wyszło 3:27 (żużel , 200m pętla) . Gdy pojechałem na egzamin wynik 3:14 (asfalt ) - rozumiem ze adrenalina,chęć rywalizacji itp
-biegając po parku (jakieś 70% asfalt) robię kółko1200m [wg mapmyrun] w jakieś 6, 6:10 czyli jakieś 5min/km czasem z groszami
-wróciłem właśnie z bieżni o której wspomniałem wyżej 200m i żużel , zrobiłem 10km w 51:33 co daje 5min 9 sekund/km a oczywiście końcówkę dałem z siebie wszystko
Nie wiem czy gdzieś się nie pomyliłem w obliczeniach ale czy była by aż tak wielka różnica miedzy bieganiem na żużlu/asfalcie na niekorzyść tego pierwszego? Albo mapmyrun jest beznadziejne
Aha średni puls tych 10km wychodzi 86%
A wracając do mojego pytania zadanego na początku -zacząć urozmaicony trening (vide plany bieganie.pl) jak rozumiem ?
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka w maratonie: 3:20:14
Do Adama. Mimo wszystko uważam, że nie jest tak łatwo ustalić HR max w biegu 5-6 min dla osoby początkującej. Dużo łatwiej i dokładniej zmierzyć je na cyklometrze.
Do Kamila. Coś mi tu nie gra , 4.00 min/5-6km biegasz to "laytowo" na 90 % HRmax, a 4 x 1km po 3.40 . Nie ściemniasz coś ?
Do Kamila. Coś mi tu nie gra , 4.00 min/5-6km biegasz to "laytowo" na 90 % HRmax, a 4 x 1km po 3.40 . Nie ściemniasz coś ?
-
gasper
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
jak masz gdzieś górki to spróbuj raz w tygodniu pobiegać po górkachm47! pisze: A wracając do mojego pytania zadanego na początku -zacząć urozmaicony trening (vide plany bieganie.pl) jak rozumiem ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tylko mały komentarz bo muszę lecieć.lubusz pisze:Do Adama. Mimo wszystko uważam, że nie jest tak łatwo ustalić HR max w biegu 5-6 min dla osoby początkującej. Dużo łatwiej i dokładniej zmierzyć je na cyklometrze.
Nie jest łatwo, zgadzam się.
Ale na cyklometrze - poprostu nie da się tego ustalić.
HRmax rowerowe a HRmax biegowe to zupełnie różne HRmax'y - rowerowe jest niższe, najwyższe jest dla biegacza narciarskiego.
A naprzykład HRmax w jak najszybszym podnoszeniu pięciokilowego ciężarka jest jeszcze niższe
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach

Masz rację, poczytałem teraz coś o tym. Zmyliło mnie to , że za moich czasów HR max miałem mierzone w zakładzie fizjologii AWF pedałując na cyklometrze. O bieżni elektrycznej nikt nie wtedy nie słyszał.
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach

m47, jak długo biegasz wten sposób?
bo jeśli 2-3 miesiące, to jesteś chyba pierwszym znanym mi amatorem, który zabierze się za jakiś konkretny plan z odpowiednio zrobionym okresem przygotowawczym:)
zdrówko
bo jeśli 2-3 miesiące, to jesteś chyba pierwszym znanym mi amatorem, który zabierze się za jakiś konkretny plan z odpowiednio zrobionym okresem przygotowawczym:)
zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
- kamil9998
- Zaprawiony W Bojach

Lubusz co Ci tu nie gra...nie powiedzialem ze te 5-6km to jest layt!! tylko ze to jest laytowy kilometraz narazie...bo np pod maraton sie biega wiecej km 2 zakresu a mi to nie jest potrzebne w ogole ja bym tego nie nazwal 2 zakresem poprostu tak mam biegac i juz...nie wiem czy o to Ci chodzi ze niby te interwaly wolno czy 2 zakres za wolno?? ale powiem od siebie ze lepiej mi sie biega 2 zakres, bo biegajac interwal jak zrobie przerwe 3minuty to potem ciezko mi sie biega 2km, 3km a 4 to juz meczarnia...a jeszcze do tego pulsometru i tego 83% nie powiedzialem ze to bylo dokladnie 83% to moglo byc 80 moze wiecej moze mniej ale to bylo wczesniej wiec wtedy organizm nie byl tak przyzwyczajony jak teraz
P.S. biegam rok ale na poczatku bez trenera i jakis miesiac kontuzja takze nie tak duzo
P.S. biegam rok ale na poczatku bez trenera i jakis miesiac kontuzja takze nie tak duzo
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach

Nie gra mi tu, że "laytowo" biegasz 2 zakres 5-6 km na 90 % HRmax to znaczy, że jak nie pobiegniesz "laytowo" to twoje HRmax bedzie pewnie 105 %. Zagladam w swoje stare dzienniczki biegowe i jako 18 latek biegający drugie zakresy po 4.00/km ,4x 1km biegałem po 3.15.
Uważam po prostu, że może masz źle mierzony dystans w tym drugim zakresie.
Uważam po prostu, że może masz źle mierzony dystans w tym drugim zakresie.
- kamil9998
- Zaprawiony W Bojach

Ile razy mam Ci mowic ze to nie jest laytowo!! czytasz troche, chodzilo o to ze narazie to jest malo ale dla mnie narazie w sam raz!! napisalem Ci ze 2 zakres biega mi sie dobrze i daje z siebie wtedy 100%, interwalu nie lubie biegac i moze dlatego, teraz moze by wyszlo juz po 3:30 bo ostatnio zrobilem duzo 2 zakresu i zabawy biegowej a interwalu jeszcze nie biegalem...co do dystansu ostatnio zrobilem 4km 2 zakresu i wyszlo nawet 3:57 a wczesniej 5km i wyszlo po 4:03, dystans mierze na stronce running map czy cos takiego...moze masz racje ze jest zle zmierzone ale bez przesady ile moze sie pomylic 100m-200 max no to nawet niech bedzie po 4:10 to chyba nadal jest szybko i tak jak mowilem 2 zakres to jets moj ulubiony dystans i biega mi sie go swietnie interwal niekoniecznie...Ty biegales interwal po 3:15, to u mnie w klubie jak biegaja interwal po 3:20 i w dol 3:15 3:10 3:05 to 2 zakres biegaja chyba szybciej tak po 3:45 cos takiego, ale raczej czesciej jest zabawa biegowa na gorkach niz 2 zakres
- piter82
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
wiedza książkowa wiedzą książkową, ale bieganie tylko 2 zakresu nie wiem czy jest zbyt rozwojowe przynajmniej ja nie słyszałem żeby ktoś tak trenował i nie czytałem w żadnej książce żeby jakiś trener to polecał. Ja na początku gdy biegałem 4 razy w tyg i biegałem raz w tyg 2 zakres to wydawało mi się to już dużym obciążeniem, nie wyobrażam sobie wtedy biegać 4 razy w tyg 2 zakresu na każdym treningu i chyba nikt trenujący od niecałego roku, raczej zaniżone HRmax wydaje mi się tu najbardziej prawdopodobnewysek pisze:piter82 widzę wyrasta na guru. Nic nie zastąpi praktyki, wiedza książkowa jest dobra żeby o czymś wiedzieć. Ale czasami bywa różna z prawdą.
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach

Wiesz Kamil, nasza duskusja chyba nie ma sensu. Jeśli biegi traktujesz poważnie to polecam abyś poszukał trenera. Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Wydaję mi się, że Kamil ma trenera (ciężko jest być w klubie bez trenera)lubusz pisze:Wiesz Kamil, nasza duskusja chyba nie ma sensu. Jeśli biegi traktujesz poważnie to polecam abyś poszukał trenera. Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów.
Piter ale nikt nie powiedział, że Mati trenuje. On BIEGA dla siebie. A to ogromna różnica.
-
m47!
- Stary Wyga

W ten sposób tylko miesiąc a tak to biegam w sumie od początku roku i po krótkim rozbieganiu realizowałem plan na 5km 3x w tyg dla ambitnych początkujących , następnie dla zaawansowanych (z wyłączeniem tych pierwszych tygodni bo nudarussian, white russian pisze:m47, jak długo biegasz wten sposób?
zdrówko
EDIT
chyba zacznę 21km dla średnio zaawansowanych http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=314 tylko wywalę kross bo i tak nie mam gdzie biegać ale z drugiej strony nie rożni się on wiele od planu na 5km dla śr-zaaw. który już biegałem hmmm
Ostatnio zmieniony 05 sie 2009, 15:57 przez m47!, łącznie zmieniany 1 raz.