monotonia biegu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:26
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przeciez ja nie powiedzialem ze biegam z pulsometrem raz tylko zalozylem i tak bylo zeby sprawdzic a HRmax mam z zawodow na 3km wiec dokladne, dla mnie pulsometr to jest wrog, trzymam sie id niego z daleka a co do 2 zakresu to narazie laytowo po 5-6km, a to skad mam wiedziec ze tak mam biegac....patrzcie troche na stopki co
P.S. zeby odpisac odrazu na nastepne pytania ze malo km w 2 zakresie to odrazu powiem ze mam dopiero 17 lat i nie biegam maratonow tylko 3-5km
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
Największa potęga człowieka leży w sile jego wiary...
PKO
TSK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kamil - masz pewnie trenera, zakresu dluzszego Ci nie potrzeba, zwlaszcza ze zapewne nie biegasz od dawna ;) Stawiam gora 2 rok treningu.

Fredzio - nie wiesz jak sie biega zakres? tak jak kaze trener :) A czy to dobrze, to juz zalezy od trenera. Czasem zgadza sie z danielsem, czasem nie, czasem jest zyczeniowo i od czapy, czasem z poprawka na zmeczenie, lub np 1 trening tego dnia. Traf na na trenera z doswiadczeniem i wyczuciem to gra muzyka.

Jasne ze nie jest to systemowo dobre rozwiazanie, stad przydala by sie moze popularyzacja tabel Danielsa ale dramatu tyz nie ma.

83% HR max to na papierze sporo - ale jesli nie umierasz i nie cierpisz na/po biegu to krzywdy sobie raczej nie zrobisz. Jesli biegasz bez zaginania to bedzie dopsz.
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Biegłeś ostatnio jakiś sprawdzian ? Jakiś "wyścig" na jakimś dystansie ?
To by nam coś powiedziało jak się to ma do tempa wybiegania 5:30.
Sam nie wiem o co chodzi, zacznę od początku
-przed egzaminem na 1km zrobiłem sobie 2 "próby" z kilkunastodniową przerwą i wyszło 3:27 (żużel , 200m pętla) . Gdy pojechałem na egzamin wynik 3:14 (asfalt ) - rozumiem ze adrenalina,chęć rywalizacji itp
-biegając po parku (jakieś 70% asfalt) robię kółko1200m [wg mapmyrun] w jakieś 6, 6:10 czyli jakieś 5min/km czasem z groszami
-wróciłem właśnie z bieżni o której wspomniałem wyżej 200m i żużel , zrobiłem 10km w 51:33 co daje 5min 9 sekund/km a oczywiście końcówkę dałem z siebie wszystko
Nie wiem czy gdzieś się nie pomyliłem w obliczeniach ale czy była by aż tak wielka różnica miedzy bieganiem na żużlu/asfalcie na niekorzyść tego pierwszego? Albo mapmyrun jest beznadziejne
Aha średni puls tych 10km wychodzi 86%

A wracając do mojego pytania zadanego na początku -zacząć urozmaicony trening (vide plany bieganie.pl) jak rozumiem ?
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Do Adama. Mimo wszystko uważam, że nie jest tak łatwo ustalić HR max w biegu 5-6 min dla osoby początkującej. Dużo łatwiej i dokładniej zmierzyć je na cyklometrze.
Do Kamila. Coś mi tu nie gra , 4.00 min/5-6km biegasz to "laytowo" na 90 % HRmax, a 4 x 1km po 3.40 . Nie ściemniasz coś ?
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

m47! pisze: A wracając do mojego pytania zadanego na początku -zacząć urozmaicony trening (vide plany bieganie.pl) jak rozumiem ?
jak masz gdzieś górki to spróbuj raz w tygodniu pobiegać po górkach
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

lubusz pisze:Do Adama. Mimo wszystko uważam, że nie jest tak łatwo ustalić HR max w biegu 5-6 min dla osoby początkującej. Dużo łatwiej i dokładniej zmierzyć je na cyklometrze.
Tylko mały komentarz bo muszę lecieć.
Nie jest łatwo, zgadzam się.
Ale na cyklometrze - poprostu nie da się tego ustalić.
HRmax rowerowe a HRmax biegowe to zupełnie różne HRmax'y - rowerowe jest niższe, najwyższe jest dla biegacza narciarskiego.
A naprzykład HRmax w jak najszybszym podnoszeniu pięciokilowego ciężarka jest jeszcze niższe :) - im mniej mięśni pracuje tym niższe HRmax.
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz rację, poczytałem teraz coś o tym. Zmyliło mnie to , że za moich czasów HR max miałem mierzone w zakładzie fizjologii AWF pedałując na cyklometrze. O bieżni elektrycznej nikt nie wtedy nie słyszał.
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

m47, jak długo biegasz wten sposób?

bo jeśli 2-3 miesiące, to jesteś chyba pierwszym znanym mi amatorem, który zabierze się za jakiś konkretny plan z odpowiednio zrobionym okresem przygotowawczym:)

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lubusz co Ci tu nie gra...nie powiedzialem ze te 5-6km to jest layt!! tylko ze to jest laytowy kilometraz narazie...bo np pod maraton sie biega wiecej km 2 zakresu a mi to nie jest potrzebne w ogole ja bym tego nie nazwal 2 zakresem poprostu tak mam biegac i juz...nie wiem czy o to Ci chodzi ze niby te interwaly wolno czy 2 zakres za wolno?? ale powiem od siebie ze lepiej mi sie biega 2 zakres, bo biegajac interwal jak zrobie przerwe 3minuty to potem ciezko mi sie biega 2km, 3km a 4 to juz meczarnia...a jeszcze do tego pulsometru i tego 83% nie powiedzialem ze to bylo dokladnie 83% to moglo byc 80 moze wiecej moze mniej ale to bylo wczesniej wiec wtedy organizm nie byl tak przyzwyczajony jak teraz
P.S. biegam rok ale na poczatku bez trenera i jakis miesiac kontuzja takze nie tak duzo
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie gra mi tu, że "laytowo" biegasz 2 zakres 5-6 km na 90 % HRmax to znaczy, że jak nie pobiegniesz "laytowo" to twoje HRmax bedzie pewnie 105 %. Zagladam w swoje stare dzienniczki biegowe i jako 18 latek biegający drugie zakresy po 4.00/km ,4x 1km biegałem po 3.15.
Uważam po prostu, że może masz źle mierzony dystans w tym drugim zakresie.
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ile razy mam Ci mowic ze to nie jest laytowo!! czytasz troche, chodzilo o to ze narazie to jest malo ale dla mnie narazie w sam raz!! napisalem Ci ze 2 zakres biega mi sie dobrze i daje z siebie wtedy 100%, interwalu nie lubie biegac i moze dlatego, teraz moze by wyszlo juz po 3:30 bo ostatnio zrobilem duzo 2 zakresu i zabawy biegowej a interwalu jeszcze nie biegalem...co do dystansu ostatnio zrobilem 4km 2 zakresu i wyszlo nawet 3:57 a wczesniej 5km i wyszlo po 4:03, dystans mierze na stronce running map czy cos takiego...moze masz racje ze jest zle zmierzone ale bez przesady ile moze sie pomylic 100m-200 max no to nawet niech bedzie po 4:10 to chyba nadal jest szybko i tak jak mowilem 2 zakres to jets moj ulubiony dystans i biega mi sie go swietnie interwal niekoniecznie...Ty biegales interwal po 3:15, to u mnie w klubie jak biegaja interwal po 3:20 i w dol 3:15 3:10 3:05 to 2 zakres biegaja chyba szybciej tak po 3:45 cos takiego, ale raczej czesciej jest zabawa biegowa na gorkach niz 2 zakres
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

wysek pisze:piter82 widzę wyrasta na guru. Nic nie zastąpi praktyki, wiedza książkowa jest dobra żeby o czymś wiedzieć. Ale czasami bywa różna z prawdą.
wiedza książkowa wiedzą książkową, ale bieganie tylko 2 zakresu nie wiem czy jest zbyt rozwojowe przynajmniej ja nie słyszałem żeby ktoś tak trenował i nie czytałem w żadnej książce żeby jakiś trener to polecał. Ja na początku gdy biegałem 4 razy w tyg i biegałem raz w tyg 2 zakres to wydawało mi się to już dużym obciążeniem, nie wyobrażam sobie wtedy biegać 4 razy w tyg 2 zakresu na każdym treningu i chyba nikt trenujący od niecałego roku, raczej zaniżone HRmax wydaje mi się tu najbardziej prawdopodobne :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiesz Kamil, nasza duskusja chyba nie ma sensu. Jeśli biegi traktujesz poważnie to polecam abyś poszukał trenera. Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lubusz pisze:Wiesz Kamil, nasza duskusja chyba nie ma sensu. Jeśli biegi traktujesz poważnie to polecam abyś poszukał trenera. Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów.
Wydaję mi się, że Kamil ma trenera (ciężko jest być w klubie bez trenera)

Piter ale nikt nie powiedział, że Mati trenuje. On BIEGA dla siebie. A to ogromna różnica.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:m47, jak długo biegasz wten sposób?

bo jeśli 2-3 miesiące, to jesteś chyba pierwszym znanym mi amatorem, który zabierze się za jakiś konkretny plan z odpowiednio zrobionym okresem przygotowawczym:)

zdrówko
W ten sposób tylko miesiąc a tak to biegam w sumie od początku roku i po krótkim rozbieganiu realizowałem plan na 5km 3x w tyg dla ambitnych początkujących , następnie dla zaawansowanych (z wyłączeniem tych pierwszych tygodni bo nuda ;)).

EDIT
chyba zacznę 21km dla średnio zaawansowanych http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=314 tylko wywalę kross bo i tak nie mam gdzie biegać ale z drugiej strony nie rożni się on wiele od planu na 5km dla śr-zaaw. który już biegałem hmmm
Ostatnio zmieniony 05 sie 2009, 15:57 przez m47!, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ