Komentarz do artykułu Biegowe ABC - spodenki do biegania

gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wystarczy spojrzeć na czołówke każdego maratonu - nigdy nie widziałem tam obcisłych spodenek
PKO
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na maratonach czołówka to goście którzy nie mają grama zbędnego tłuszczu. Tak więc mogą sobie pobiegać w luźnych spodenkach.
Ja polecam lycry firmy Craft. Bardzo dobrze się naciągają oraz odprowadzają pot. Wśród luźnych spodenek są dwa rodzaje. Luźne nieco dłuższe oraz absolutnie krótkie, powycinane głęboko z boków. Te dłuższe "pałętają" się pomiędzy nogami i po kilometrze mam między nogami rulon. Przykładem takich spodenek są spodenki z firmy Redlight. Są bardzo fajne ale dla mnie za długie. W zamian posiadają świetne, boczne kieszonki z siateczki na bidonik. To jest w ogóle patent tej firmy stosowany w każdym modelu spodni. Z kolei krótkie które używam to lekko szeleszczące z firmy NEW BALANCE. Te są bardzo przewiewne, pot po nich spływa ale na maraton bym ich nie założył. Na treningi dłuższe gdy je ubieram używam bardzo dobrego preparatu o nazwie MELKFETT ( można to kupić na www.artmade.intelishop.pl ). Daje bardzo dobrą powłokę i przeciwdziała obtarciom.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

a ja mam takie spodenki nike jak na zdjęciu - dostałem kiedyś w prezencie... - i przyznaję że odkąd ich używam zniknął u mnie problem obtarć ud.. (a ciągle mam nadwagę) za to po przebiegnięciu w nich Maratonu - pojawił się nowy problem z którym nigdy się nie spotkałem ;-)
mianowicie ta szeroka guma obciera mi plecy i to niestety też do krwi.

Ostatnio nawet nie musiałem biegać maratonu by to się powtórzyło. Wystarczył jakiś średni dystans - powyżej 15-16km ale możliwe że to dlatego że ostatnio są już na mnie trochę za duże... i muszę je lekko ściągać żeby mi zupełnie nie spadały ;-) - możliwe że teraz w mniejszym rozmiarze było by bardziej komfortowo.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Może schudłeś ? :)
kanonka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dużo zależy od wykonania. Ja na przykład "latam" wyłącznie w luźnych (jeszcze nie próbowałem obcisłych) i o ile są to typowo biegowe, markowe spodenki (luźne + wewnętrzne majtki, płaskie szwy) to nie ma problemu. Gorzej jeżeli są to na przykład spodenki piłkarskie firmy "krzak".
[url=http://runmania.com/rlog/?u=kanonka][img]http://runmania.com/f/3ae0ebcd8cf29c636e88522a58103842.gif[/img][/url]
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Może schudłeś ? :)

e tam, ja jestem gruby i latem nie wyobrażam sobie obcisłych spodenek - można sobie przegrzać co nieco i te nie jest śmieszne tylko poważna sprawa - zapytajcie lekarzy...

zimą to co innego
a spodenki obcierają tak jak buty - tylko na początku - potem są ok
teraz kupiłem nike dry fit i są rewelecja - nie czuje, że coś mam ubrane
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kupiłem takie luźne, krótkie Nike z majtkami z siatki w środku z nowej kolekcji. Niestety za duży rozmiar (L). Dwa razy w nich biegałem i niestety w nich pływam. Jeśli ktoś chce odkupić to zapraszam na priv. Dałem za nie sto kilkanaście zł.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

run pisze:Kupiłem takie luźne, krótkie Nike z majtkami z siatki w środku z nowej kolekcji. Niestety za duży rozmiar (L). Dwa razy w nich biegałem i niestety w nich pływam. Jeśli ktoś chce odkupić to zapraszam na priv. Dałem za nie sto kilkanaście zł.

hihihi - ja za te same dałem 40 zł - przecena ze 139 zł - u mnie na wsi w sklepie nike nikt takich idiotycznych spodenek nie kupował i przecenili :)
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kurcze to ja jestem szczęściarzem. Nigdy żadnego obtarcia, a biegam w spodenkach za kilkadziesiąt złotych firmy na K z megasklepu na D ;-) i to tych najtańszych, podstawowych luźnych i dopóki się nie rozlecą od codziennego prania będę im wierny, bo chyba nie ma sensu szukać czegoś innego.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

He he to ja z innej beczki,biegam raz w obcisłych a innym razem w luźnych spodenkach w zależności od pogody :hej: jak świeci słońce to zakładam te luźne można sobie trochę nogi poopalać :oczko: .
Obrazek
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jakub738 pisze:He he to ja z innej beczki,biegam raz w obcisłych a innym razem w luźnych spodenkach w zależności od pogody :hej: jak świeci słońce to zakładam te luźne można sobie trochę nogi poopalać :oczko: .
Dokładnie :hej:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kto by pomyślał, że o spodenkach może być taki ciekawy artykuł. Gratulacje.

A wracając do tematu, biegałem już w różnych spodenkach i takich lekkoatletycznych i obcisłych. Przeogromne uda wymuszają u mnie stosowanie obcisłych, choć nie powiem, że nie lubię sobie czasem pośmigać w tych przewiewnych z wbudowanymi gatkami. Wybitnie mi to odpowiada, bo nie trzeba zakładać bielizny. A co do materiałów, ktoś powyżej pisał o firmach. Przetestowałem już newline, craft i nike. Stanowczo ta ostatnia pod względem jakości materiału jest niedościgniona. Zakładam na ten przykład koszulkę pro z długim rękawem, bo niby to ciepło, niby to chłodno. Gdy przyświeci słoneczko wentylacja jest bardzo dobra, natomiast gdy zrobi się zimniej, zawieje mocniejszy wiatr to mamy w miarę porządną ochronę przed nim. Ot taki uniwersalny wynalazek. Przy materiale Craft już tego nie ma, albo koszulka jest na bardzo ciepłe dni, albo na bardzo mroźne. Brak tego czegoś pomiędzy, co bardzo często doświadczamy na treningu.
primo
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard N pisze: Ja polecam lycry firmy Craft.
Rysiu, a mógłbyś wyskoczyć z linkiem gdzie można takie gacie oblukać i zakupić.
Mam koszulkę Craft i nie zamieniłbym jej na żadną inną.

Pozdro...
jaho
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja preferuję luż ne spodenki, ponieważ ich wspóczesna budowa wyklucz w 99% optarcia a przynajmniej nie uciskania :oczko:
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:
Ryszard N pisze: Ja polecam lycry firmy Craft.
Rysiu, a mógłbyś wyskoczyć z linkiem gdzie można takie gacie oblukać i zakupić.
Mam koszulkę Craft i nie zamieniłbym jej na żadną inną.

Pozdro...
Proszę bardzo Jurku. Nawet taniej niż ja kupowałem,...
http://www.hike.pl/product.php?producti ... t=0&page=5
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ