Ryby wędzone,smazone, pieczone, a ubytek NNKT

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 4097
Rejestracja: 16 maja 2009, 19:42
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08
Lokalizacja: okolice wrocławia

Nieprzeczytany post

dysponuje ktos jakąś, albo może polecić fachową wiedze dotyczącą strat tych nienasyconych tłuszczów w momencie wędzenia, gotowania, pieczenia, smażenia itd... wyszcy tak chwalą ile to nie jest tych NNKT w rybach, ale czy przypadkiem np. po usmażeniu nic z nich nie zostaje... gdzies mi sie obiło o uszy, że to delikatny tłuszcze i szybko mogą sie zdegradowac w trakcie obróbki...
New Balance but biegowy
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 683
Rejestracja: 04 maja 2008, 21:35
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Z lasu w TG

Nieprzeczytany post

Wędzone ryby są dobre niezdrowe pal licho z NNKT w transy, pełno na tej rybie nitrozamin i w niej.

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 4097
Rejestracja: 16 maja 2009, 19:42
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08
Lokalizacja: okolice wrocławia

Nieprzeczytany post

aha, czyli najlepiej na surowo i najlepiej jak bym się wybrał na koło podbiegunowe i złowił nie taka z fermy hodowlanej tylko dziko żyjącą... nie ciekawa wizja, ale tak własnie chyba jest...
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 683
Rejestracja: 04 maja 2008, 21:35
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Z lasu w TG

Nieprzeczytany post

Nie oto chodzi, podczas wędzenia powstają szkodliwe nitrozaminy a w wysokiej tmp. NNKT tracą swoje dobre właściwości i staja nie całkiem zdrowe, ale trzeba przyznać ze taka ryba jest smaczna niestety. Wszystko można jeść tylko z umiarem. Wit C przed grilem, wedzonymi rzeczami wytrąca te nitrozaminy bezp. do ukł. wydal.

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga
Posty: 193
Rejestracja: 06 kwie 2008, 17:53

Nieprzeczytany post

Kiedys próbowałam surowej ryby w sushi i nie była taka zła jakby się mogło wydawac. I jestem pewna, że to była surowa ryba. Ludzie na tym wielkim świecie gorsze rzeczy jedzą.
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga
Posty: 216
Rejestracja: 06 lis 2008, 20:46
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany post

"Podstawy technologii gastronomicznej" Zalewski WNT - wszystko w tej ksiazce znajdziesz na ten temat. nie tylko o rybach :P

co do nitrozoamin - troche nie tak prosto. wystepuja w kazdej rybie, nie tylko smazonej. mimo wszystko wiecej bym przykladal wagi do swiezosci ryby niz do procesu. prawda jest taka ze do wedzenia ida stare ryby i dlatego utarlo sie przekonanie: wedzone=niezdrowe, a to raczej powinno byc nieswieze=niezdrowe.

choc niewatpliwie wedzenie jest szkodliwym procesem dla jakosci miesa, ale nie demonizowalbym tak bardzo.

ps w sushi zawsze ida swieze ryby ;) i faktycznie jest to smaczne, ale tylko w polaczeniu z wasabi i sosem sojowym, bo surowe jest mdle w cholere :D
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 310
Rejestracja: 10 paź 2008, 12:08
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Irlandia

Nieprzeczytany post

a kto wam każe rybę smażyć czy cokolwiek z nią robić, przecież są ryby w sosie własnym w puszkach, tym to raczej dużo podczas obróbki nie ubywa.
RUN FOREST RUN!!!
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 4097
Rejestracja: 16 maja 2009, 19:42
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08
Lokalizacja: okolice wrocławia

Nieprzeczytany post

elizakop, pomysł z sushi to jest strzał w dziesiątkę...

właśnie byłem ostatnio pierwszy raz na takim czymś...jadłem Kiku, taki secik Kiku Nizi - tunczyk ,losoś, seriola i oprócz tego wciągnałem tatara z tuńczyka... i ogólnie chyba to jest dobre rozwiązanie z tymi surowymi rybami... jak będe miał okazje to będe sobie takie coś fundował, albo poprostu sam bede robił cos podobnego z surowych ryb... pozdrawiam

sam sobie, ale ze mnie samolub :hahaha:
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga
Posty: 193
Rejestracja: 06 kwie 2008, 17:53

Nieprzeczytany post

..
Ostatnio zmieniony 02 lis 2009, 17:38 przez elizakop, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 4097
Rejestracja: 16 maja 2009, 19:42
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08
Lokalizacja: okolice wrocławia

Nieprzeczytany post

jak bede miał okazje to spróbuje te ośmiorniczki... choć bedę musiał sie troche przełamać, bo ja dla mnie nie wyglądaja apetycznie...ale raz się żyje, dam się zaskoczyć ;)
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 683
Rejestracja: 04 maja 2008, 21:35
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Z lasu w TG

Nieprzeczytany post

Frutti di mare ;)
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
proximo
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 32
Rejestracja: 01 cze 2009, 19:50
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Głogów, Londyn

Nieprzeczytany post

rekinek tez jest niczego sobie, osmiorniczki probowalem, ale jakies takie gumowate byly choc w smaku niezle.
Powyższy post wyraża opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w żadnym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 310
Rejestracja: 10 paź 2008, 12:08
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Irlandia

Nieprzeczytany post

ośmiornice jadłem jak byłem w delegacji w hiszpanii, oczywiście dowieziałem się o tym po zjedzeniu bo dopiero po mnie uświadomili, fajną mają nazwę na ośmiornice "pulpo":)
RUN FOREST RUN!!!
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 683
Rejestracja: 04 maja 2008, 21:35
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Z lasu w TG

Nieprzeczytany post

he he rzeczywiście ciekawa :D
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 290
Rejestracja: 30 mar 2009, 21:44
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: zmienna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale chyba w ośmiornicach, mątwach itp. to NNKT jest jak na lekarstwo :niewiem: Chociaż dobre są i pewnie nie-niezdrowe :hej:
Olek, a wędzenie na zimno? Coś złego robi rybie? (z punktu widzenia konsumenta, nie ryby oczywiście)
ODPOWIEDZ