Problem z ipod nano + sensor

pawlasty
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

jestem użytkowniem ipoda nano z sensorem nike. Od pewnego czasu zauważyłem problem z charakterystyką wykresu biegu na stronie nikeplus.com. Otóż wykres nie jest prawdziwy do tempa jakim biegne podczas pomiaru.
Mam pytanie czy ktoś juz sie spotkał z takim problemem ?

Zdaje sobie sprawę że wykresy nie oddają w 100% charakterystyki biegu, ale jesli biegam przez 20 min w tempie 5min/1km równo i stabilnie za to wykres mi pokazuje przebieg liniowy prosty przez 15 min po czym nagle po 15 minutach wykres idzie gwałtownie w dół i w punkcie pomiaru na 4 km mam tempo 10min/1km.

Nie wiem w czym jest problem, biegam na stadionie, przeprowadziłem kalibracje ipoda...

Do czego mogę się doczepić ? Mam kalibrować ipoda co bieg ? czy może do tego że ipoda mam w kieszeni i luzno lata ;) ?
PKO
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biorąc pod uwagę "fachowość" tego zestawu to i tak dobrze że jakiekolwiek wykresy generuje. Chyba będzie musiał z tym żyć.
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

e no nie dobijaj kolegi ...
a dystans się zgadza ?? bo jak by się nie zgadzał to może jakiś problem w komunikacji czujnika z ipodem... a wtedy np. warto sprawdzić baterię ;-)
Szymon
Obrazek
pawlasty
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzisiaj biegłem planem treningowym 2x12'biegu / 2x2'marszu
zauważyłem że na pierwszym okrążeniu miałem 370m zamiast 400m
po dzisiątym okrążeniu miałem 3960m...
oczywiście charakterystyka biegu na wykresie znów jest "wypaczona"
miałem dwie przerwy po 2minuty szybkiego marszu , a na wykresie mam 3 dołki z spadającą prędkością... choć cały czas biegłem rówym spokojnym tempem 2min na okrążenie :(

dobrze że music przynajmniej gra :oczko:
Krzychair
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

hej, u mnie też się to zdarza
często też nie ładuje mi danych po biegu wcale na stronę...
a to już wogole jest porażka
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Krzychair][img]http://runmania.com/f/52f975dbb143fc8d7cda527e035d7e59.gif[/img][/url]
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mi też nie wrzuca danych na stronę za każdym razem. Denerwujące. Dzisiaj chciałam wrzucic dwa ostatnie biegi i niestety mi dzisiejszy bieg po prostu znikł na zawsze, bo dane z ipoda też się ulotniły. Co do wykresu to mi pokazuje, że najszybciej biegnę pod sam koniec, a ja wtedy już ledwo przebieram nogami. Myslałam,że program jest ciekawszy, bo taki się wydawał, ale chyba nie warto tam wpisywac danych z biegania.
Krzychair
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mnie najbardziej chodzi i tak o ogólny dystans, i tak prowadzę osobny dziennik.
strone nikeplus traktuję raczej jako ciekawostkę

pozdrawiam
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Krzychair][img]http://runmania.com/f/52f975dbb143fc8d7cda527e035d7e59.gif[/img][/url]
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

elizakop pisze:Mi też nie wrzuca danych na stronę za każdym razem. Denerwujące. Dzisiaj chciałam wrzucic dwa ostatnie biegi i niestety mi dzisiejszy bieg po prostu znikł na zawsze, bo dane z ipoda też się ulotniły. Co do wykresu to mi pokazuje, że najszybciej biegnę pod sam koniec, a ja wtedy już ledwo przebieram nogami. Myslałam,że program jest ciekawszy, bo taki się wydawał, ale chyba nie warto tam wpisywac danych z biegania.
Z tego co pamiętam to ipod za każdym razem nie kasuje tych danych tylko wrzuca je u siebie do innego folderu, stąd po nieudanej synchronizacji nie można ich odnaleźć bo ipod myśli że wszystko się udało... Miałem kiedyś taki problem, spróbuj poszukać w google na forach. To co w takiej sytuacji trzeba zrobić to podłączyć ipoda jako dysk, wejść w jego strukturę katalogów i przekopiować niezsynchronizowane pliki z powrotem do katalogu z którego następuje synchronizacja, następnie odłączyć ipoda i podłączyć jako ipod'a a nie jako dysk. To tyle lakonicznego opisu, nazwy katalogów musisz sobie już wygooglać sama :)
e no nie dobijaj kolegi ...
a dystans się zgadza ?? bo jak by się nie zgadzał to może jakiś problem w komunikacji czujnika z ipodem... a wtedy np. warto sprawdzić baterię
Biegałem z tym zestawem ponad pół roku, nawet sobie specjalnie drugiego ipoda kupiłem... wiem jak to działa, :oczko:
Dystans się zgadzał, więc pewnie średnie tempo też ale wykres był na ogół z d@#py. Jeszcze jak wyjdziesz do lasu i lecisz cały czas to jakoś to wyglądało ale jak biegniesz po mieście i masz światła albo musisz przyspieszyć a potem stać to na wykresie jest masakra. Z tego co pamiętam bo kiedyś mnie to bardziej interesowało to z plików xml które generuje ipod (te do wysłania na nike+) wynika że to co jest zapisane to nie jest jakiś real time tylko średnie z określonego okresu, nie pamiętam już teraz ile to było ale coś mi świta że nawet kilkanaście sekund (10-20)... dlatego dokładność wykresu pozostawia wiele do życzenia.

Moim zdaniem nie o wykresy przecież w tym całym nike+ chodzi, ja miałem niezłą zajawkę przez ponad pół roku a przecież chodzi o bieganie. Jak ktoś chce wykresy to są inne sprzęty które nie mówią, nie wyglądają ale działają tylko do tego trzeba dojść samemu
:bum:
Michał

Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Jak ktoś chce wykresy to są inne sprzęty które nie mówią, nie wyglądają ale działają tylko do tego trzeba dojść samemu
no i to rzeczywiście pewnego rodzaju podsumowanie wszystkich wynalazków z serii nike + ;-) dość trafne muszę przyznać... -

ale lansiarskie to jest strasznie i sam bym sobie takie kupił ;-) gdyby nie to że nie dorobiłem się jeszcze ipoda, iphona ani nic ze znanej firmy ogrodniczej z jabuszkiem w logo.
Szymon
Obrazek
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Eeeetam. Nike + ipod dla biegacza amatora jest wystarczający. Czas biegu, dystans, kalorie i średnia prędkośc mi wystarczają, żeby sprawdzić to, co mnie interesuje. Poprawnego ustawienia pulsometru chyba bym samodzielnie nie przebrnęła. Moje niesamowite biegowe wyniki zapisuję sobie w kalendarzu długopisem, bo technika często zawodzi.
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I tak trzymaj mi też nike+ ipod długo wystarczał :oczko:
Michał

elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki!!! Jesteś bardzo miły. :hejhej:
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

elizakop pisze:Eeeetam. Nike + ipod dla biegacza amatora jest wystarczający.
Dla amatora wystarcza jako takie buty i zapał a nie gadżety
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dla amatora wystarcza jako takie buty i zapał a nie gadżety
Wiem, wiem, znowu o pięknie hasania i truchtania w celu utrzymania zdrowej i prężnej sylwetki najlepiej na łonie natury. Tylko uważam, że biegacz amator ma prawo wiedzieć ile kilometrów przebiegł i w jakim czasie. Nie żyjemy w latach dwudziestych. Skoro mogę sobie pozwolic na kupienie czegoś, co uważam, że mi pomaga w truchtaniu i odpowiada na moje najprostsze pytania to dlaczego bym nie mogła tego używać. Wiem!!! bo jestem amatorem i nie powinnam. Tak, czy jakoś inaczej? Przeciez Ty nie musisz niczego takiego używac, no chyba że nie jestes amatorem, a poważnym biegaczem i musisz znać wszystkie parametry swoich treningów.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Może lepszym sajtem do analizy treningów z Nike+ jest to: www.runnerplus.com

Musisz im podać swój login i hasło do Nike+ i oni stamtąd Twoje dane ściągają choć jeśli nie wszedł Ci jakiś trening to pewnie nie ma na to rady.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ