skakanka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dlatego, nie ma co gadać, trza skakać.

ja już zacząłem, siła łydek skoczyła, średnia ilość postów na dzień też skoczyła, tylko że w drugą stronę, i bardzo mi z tym dobrze.

jeszcze zostało to bieganie cholerne...coś muszę z tym zrobić.

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
PKO
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Russia i reszta skoczków,
Proponuję rezygnację z dwóch dni biegania w tygodniu na rzecz skakanki i skocznosci, Wejdźcie na siłownie, siła łydek jeszcze bardziej sie poprawi i pokażecie jakas nowatorską technikę kroku biegowego. Yacool to poklatkowo przeanalizuje i będziecie wzorem dla innych. Moze sie tez tak zdarzyć że trójskokiem pokona ktoś jako pierwszy na świecie ostatnie 100 metrów maratonu czy ultra maratonu. Sa dziwa na tym swiecie i trzeba tylko mocno wierzyc że sie uda. Moge służyc pomoca w dodatkowym doborze ćwiczeń na wzmocnienie łydek i polepszenie skocznosci Jakby ktos potrzebował to ad hoc napisze za friko jakis planik.
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Russia i reszta skoczków,
Proponuję rezygnację z dwóch dni biegania w tygodniu na rzecz skakanki i skocznosci,
Ale ja nie myślałem o skakance zamiast biegania tylko dodatkowo w ramach robienia siły :oczko:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bebej, jak go znam, też nie chciał napisać planu do treningu, tylko zamiast ...
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
owenb
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie czytam wątku bo za dużo tego, jeżeli macie zamiar poprawić technike biegu to zaczął bym na wszaym miejscu nie od skakanki a od rozciągania i płotków...
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja bym nawet płotki olał, bo nie są potrzebne do szczęścia większości z nas. W życiu nie przeskoczyłem przez jeden nawet, ale jak mi Bebej na Olimpii ustawi, to z ciekawości se przeskocze.
Ale rozciąganie to podstawa. Nogi muszą się bujać jak u marionetki w czasie biegu. Wtedy też i wahadła obszerniejsze wychodzą bez specjalnego stylizowania. W przeciwnym razie każdy krok to walka z mięśniami w pokonywaniu ich oporu.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

z rozciaganiem to róznie bywa - niekiedy moze przeszkadzac, a niekiedy wrecz przeciwnie - za to płotki to ho ho ho - płotki to wszystko: rytm gibkosc, koordynacja - po prostu uwielbiam i polecam - skakanka jako przerywnik tez nie zaszkodzi ja tylko ją krytykowałem jako srodek treningowy długodystansowca. Pietia mnie rozszyfrował. :oczko:
owenb
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Ja bym nawet płotki olał, bo nie są potrzebne do szczęścia większości z nas. W życiu nie przeskoczyłem przez jeden nawet, ale jak mi Bebej na Olimpii ustawi, to z ciekawości se przeskocze.
Ale rozciąganie to podstawa. Nogi muszą się bujać jak u marionetki w czasie biegu. Wtedy też i wahadła obszerniejsze wychodzą bez specjalnego stylizowania. W przeciwnym razie każdy krok to walka z mięśniami w pokonywaniu ich oporu.
hehe olal byś a nigdy ich nie robiłeś tu nie chodzi o jakies skakane przez płotki tylko różne cwiczenia/przejscia noga zakroczna i atakująca przydatna sprawa...
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

2 lata temu robiłem wywiad z płotkarką (400m). Machnąłem parę fotek jak przeskakuje płoty i zakochałem się w tym ruchu. Jej rytmy i skipy były też tak fantastycznie lekko-plastycznie-energiczne, że śliniłem się jak buldog na pedigree. Co z tego jednak, gdy dochodziło do zawodów. W jej biegu nie mogłem dostrzec już tej wcześniejszej gracji. Było inaczej. Bardziej spięcie, ciężej i z mniejszym luzem. Można zwalać wszystko na stres, presję wyniku itp. ale skoro specjaliści od płotków również mają kłopoty z przełożeniem treningowej umiejętności rozluźnienia się na rozluźnienie startowe, to nam leszczom też się to nie przełoży.
Jedno jednak przekłada się: to czucie głębokie przejawiające się perfekcyjnym chodzeniem w szpilkach i to po wybrukowanym Starym Rynku w Poznaniu. Od razu poznałem ją z daleka. Przy niej reszta lasek była jak z parkinsonem...
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PS. Na luz najlepsza jest małpka . :oczko:, Po niej należy kontrolować tor biegu ograniczony dwoma liniami- nadepniecie to dyskwalifikacja. :oczko:
A to najwiekszy luzak http://www.youtube.com/watch?v=sVaUWS6x2PE nota bene najlepszy wynik w tym sezonie na świecie, 2:40 :oczko:
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A teraz prosze państwa ten sam skoczek Iwan Uchow - not drunk - pewnie po skakance.
http://www.youtube.com/watch?v=c1krWgYdfYo&NR=1
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

super kolo.
Kiedyś na bani też tak skakałem. 2:50 z piętra żeńskich akademików. Tylko, że wtedy jutuba nie było.
airda

Nieprzeczytany post

Dzisiaj ponownie odkrylam skakanke.

Tak po treningu poskakac sobie i przypomniec zabawy z pieknych, dzieciecych czasow :) No i cwiczenie dla biegajacych/usilujacych biegac 'na przodzie' jak znalazl.

No polecam skakanke i tyle :) A w towarzystwie i w rywalizacji kto ile i jak (obunoz, na jednej nodze, krzyzak i rowerek, z dwoma obrotami skakanki przy jednym podskoku, ze skakanka skrzyzowana) powalczy, to dopiero frajda :)
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skacze już od dwóch lat i muszę powiedzieć że skakanka to jest piękna sprawa, ogólnorozwojowa i dobre na rozgrzewkę u mnie pozycja nr. 1 przed siłówką.
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ