O który moment ci chodzi? Daj linka, proszę.wasyl pisze:To może teraz trochę o......skracaniu:)
Z mojej obserwacji,to w Łodzi 95% ludzi skracało...i to jak!Popatrzcie sobie na foty,ak na "dzieńdobry" na poczatku 2 km skręcaliście w lewo....popatrzcie na moje foty
Komentarz do artykułu mBank Maraton po raz ostatni ?
- marsowa
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Dyskutant
Tutaj skracali prawie wszyscy:marsowa pisze:O który moment ci chodzi? Daj linka, proszę.wasyl pisze:To może teraz trochę o......skracaniu:)
Z mojej obserwacji,to w Łodzi 95% ludzi skracało...i to jak!Popatrzcie sobie na foty,ak na "dzieńdobry" na poczatku 2 km skręcaliście w lewo....popatrzcie na moje foty
http://maratony.net/index.php?option=co ... &Itemid=13
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A tu trezba byłoe lecieć prosto, tak ?
No to wtopa, do biegaczy nie mozna mieć pretensji bo jak ktoś zaczyna to inny leci za nim.
Ale znaczy, że trasa była źle zabezpieczona.
No to wtopa, do biegaczy nie mozna mieć pretensji bo jak ktoś zaczyna to inny leci za nim.
-
- Dyskutant
jak łuk czy zakręt nie jest zabezpieczony taśmą albo barierką to jasen zę wszyscy taki zakret bedą ścinać jak się da.
-
- Dyskutant
Tak Fredzio,trza było biegnąć prosto do prostopadłej drogi i tam skręcić w lewo.Adam Klein pisze:A tu trezba byłoe lecieć prosto, tak ?
Nie piję tym postem do biegaczy,tylko mówię,że takich miejsc było bardzo dużo.
- Nagor
- Ekspert/Trener
Aż się nie chce wierzyć, że taka lipna trasa mogła dostać jakikolwiek atest. Zwykle atestowane, prestiżowe biegi są robione w taki sposób, że nie ma możliwości skrócenia, nawet gdyby ktoś bardzo chciał.
- pikkot
- Wyga
Nie do końca jasne. Przynajmniej dla mnie. Na Silesii jak zakręcaliśmy na skrzyżowaniu, to nie wbiegałem na chodniki, tylko biegłem asfaltem. Swoją drogą nawet nie wiem, czy atestator liczył ścinanie po chodnikach, czy nie.runPawelrun pisze:jak łuk czy zakręt nie jest zabezpieczony taśmą albo barierką to jasen zę wszyscy taki zakret bedą ścinać jak się da.
Zawsze mnie to nurtuje na biegach, bo czasem pręty i taśma są między chodnikiem i trawą. Ale to chyba dlatego, że w ziemię łatwo wbić pręt, a w asfalt trudno.
- Bennet
- Administrator
- Kontakt:
O ile znam naszego głównego atestatora to nigdy do głowy mu nie przyjdzie "ściąć" przez chodnik, ani przez krawężnik, no chyba, że na wyraźne życzenie towarzyszącego mu organizatora. Nigdy nie patrzy się na to czy jest gdzie wbić pręt, bo obecnie wykorzystywane są do ogrodzenia trasy płotki, a te można postawić praktycznie wszędzie.
Niestety, zdjęcia wasyla pokazują wyraźnie jak biegacze skrócili sobie trasę. Winny jest przeważnie pierwszy, który się tego dopuścił, pozostali w "owczym pędzie" idą w jego ślady.
Oczywiście obowiązkiem organizatora jest uniemożliwić biegaczom takie praktyki, ale powiedzcie czy biegacze w tym konkretnym przypadku są absolutnie bez winy?
Niestety, zdjęcia wasyla pokazują wyraźnie jak biegacze skrócili sobie trasę. Winny jest przeważnie pierwszy, który się tego dopuścił, pozostali w "owczym pędzie" idą w jego ślady.
Oczywiście obowiązkiem organizatora jest uniemożliwić biegaczom takie praktyki, ale powiedzcie czy biegacze w tym konkretnym przypadku są absolutnie bez winy?
No i co mam tu teraz napisać? ;)
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
- marsowa
- Wyga
Tak myślałem że o ten fragment trasy chodziło. Jednak, przynajmniej do pacemakera na 3:30 wszyscy pobiegli tak jak trzeba.runPawelrun pisze:jak łuk czy zakręt nie jest zabezpieczony taśmą albo barierką to jasen zę wszyscy taki zakret bedą ścinać jak się da.
-
- Zaprawiony W Bojach
standardowy atest wykonywany jest przed biegiem na podstawie informacji o przebiegu trasy podanej przez organizatora. Atest dotyczy trasy a nie przebiegu biegu. I tu nie ma co winić osoby przeprowadzającej atest.Nagor pisze:Aż się nie chce wierzyć, że taka lipna trasa mogła dostać jakikolwiek atest. Zwykle atestowane, prestiżowe biegi są robione w taki sposób, że nie ma możliwości skrócenia, nawet gdyby ktoś bardzo chciał.
Naprawdę dobre maratony do komunikatu końcowego dołączają oświadczenie osoby atestującej, że czołówka biegu pokonała trasę zgodnie z atestem, co oznacza, że atestator w takich imprezach nie kończy swojej roli na pomiarze trasy przed imprezą.
ENTRE.PL Team
- ooco
- Zaprawiony W Bojach
właśnie, ja tez nie pamiętam takiego ścinania. za to pamiętam jak Jar mnie objechał jak ściąłem 2m trawnikiem w parkumarsowa pisze: Tak myślałem że o ten fragment trasy chodziło. Jednak, przynajmniej do pacemakera na 3:30 wszyscy pobiegli tak jak trzeba.
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Ooco bo my tam pobiegliśmy prawidłowo. To jest na skręcie Z Karskiego w Drewnowską. Nie wiem czemu tu akurat niektórzy skrócili (nawet Łodzianie ), było wiadomo, że trzeba dobiec za te pasy do skrzyżowania. Za to w parku było wiele miejsc gzie można było skracać.
Znowu wyszedłem na gbura, który krytykuje. Uważam, że po to biegam dany dystans, żeby właśnie tą odległość przebiec więc nie skracam i niektórym wydawało się dziwne, że w parku biegłem cały czas chodnikiem nawet na zakrętach . To już historia i nie ma co wspominać. Emocje opadają więc i inaczej na ten bieg patrzę.
Zobaczymy jak będzie w Toruniu i Bydgoszczy.
Pozdrawiam wraz z Google Earth
Znowu wyszedłem na gbura, który krytykuje. Uważam, że po to biegam dany dystans, żeby właśnie tą odległość przebiec więc nie skracam i niektórym wydawało się dziwne, że w parku biegłem cały czas chodnikiem nawet na zakrętach . To już historia i nie ma co wspominać. Emocje opadają więc i inaczej na ten bieg patrzę.
Zobaczymy jak będzie w Toruniu i Bydgoszczy.
Pozdrawiam wraz z Google Earth
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!