Debiut w maratonie w 2009

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

bartess pisze:A Ty bleez tak nie kozokuj - ciekawe jak Ty będziesz w poniedziałek wyglądał ;-).
A co, maratończyk z maratończykiem na pewno się dogadają ;P
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ha - a ja dzisiaj dostałem gadżet sponsorski ;p - kurcze nie wiem tylko czy w niej pobiegnę - było by fajnie - ale po 1 jej nie wypróbowałem - więc boje się że może obcierać w nieprzewidzianych miejscach ... a 2 jest biała.. i jak się jakieś obtarcia zdarzą i nie daj borze "deszczyk" (który jest tradycją na CM) to wyglądał bym jak "wrestlrer" po walce ;-) - ponieważ mam szansę że będzie ze mną niemałe grono kibiców - to najwyżej np. pobiegnę w niej pierwsze 20 km... a potem zmienię na inna ;-)

swoją drogą - pytanie do "maratończyków" - czy ktoś z was ma doświadczenia z takim "prozaicznymi" rzeczami jak "zalepianie sutków" albo smarowanie czymś ud... bo w ogóle nie zgłębiłem tego tematu.

u mnie obtarcia przy dłuższych wybieganiach to norma... ale dłuższe dotychczas było max 30... a teraz ma być 42.. i zastanawiam się czy jeszcze nie da się jakoś "zabezpieczyć"
(nie chodzi mi o buty, tylko właśnie o uda, koszulki etc)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bartess ta moja lista to wszystkie niezbędne rzeczy jakie muszę ze sobą zabrać czyli np.buty,koszulka,spodenki... a kończąc na takich drobnostkach jak np krem nivea,długopis,mp3 i takie tam.Robie sobie taką listę i jak już jakaś rzecz ląduje w plecaku to wtedy skreślam bo czasami skleroza :oczko:
Bleez możesz przyjechać mam audit podtrzymujący ISO dla producentów w branży samochodowej oj będzie się działo :ojnie: .
Obrazek
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ja tam nie stosuje nic na sutki jakos nie potrzebowałem nigdy nie obcierało mi ich, ale dobrze jest je zakleić plastrami przed maratonem, newraligiczne miejsca można posmarować wazeliną np stopy, uda, stopy smarowałem osobiście dobrym kremem nawilżającym daje podobne rezultaty, obtarcia na stopach mniejsze.
Pozatym strój musi być wygodny, przewiewny, buty rozbiegane, żadnych eksperymentów typu nowe żele czy nowe skarpetki bo się to może źle skończyć nie wspominając już o nowych butach :-)
Ja zaraz zapisuje się na Kraków :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Jakubie(...) kończąc na takich drobnostkach jak np krem nivea,długopis,mp3 i takie tam.(...)” właśnie chodzi mi i te przysłowiowe „takie tam”. Jeżeli to nie tajemnica, to zrób proszę taką ściągę dla nas :-).
Ssokolow biegałem w koszulce „sponsorskiej” 2 razy i jest spoko. Co do obtarć to niczego nie zaklejałem/smarowałem (czasami coś na stopie zaklejałem jak się pojawiło). Raz mi się przytrafiło, że sobie obtarłem trochę wewnętrzną stronę uda krawędzią bielizny, to wtedy posmarowałem Bepantenem (bo akurat miałem pod ręką ;-)) od córki.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A oto lista rzeczy, które ja zabieram ze sobą , może to być mała wskazówka dla was

- buty - 2 pary: biegowe i "normalne" do chodzenia po maratonie
- ubranie biegowe (koszulka, spodenki, skarpety, czapka, rękawiczki)
- ubranie "pobiegowe" (w tym długie spodnie i bluza sucha bielizna, skarpetki)
- jeśli ktoś jedzie pociągiem to bilet na pociąg + regulamin maratonu + potwierdzenie rezerwacji hotelu + potwiedzenie wniesienia opłaty startowej
- portfel + dokument tożsamości (rejestracja) + prawo jazdy (jak ktoś jedzie samochodem)
- żele energetyczne, batony, izotoniki do popijania w pociągu czy samochodzie, odżywki wg uznania
- woda/izo/odżywka do popijania przed startem
- ręcznik
- przybory toaletowe + klapki
- krem z filtrem
- okulary p/słoneczne (opcjonalnie)
- coś do zjedzenia po maratonie (na mecie będzie jedzenie, ale ja lubię mieć coś własnego co lubię i co mogę dostać bez kolejki, pozatym nawet po pasta głód szybko chwyta i nawet warto coś zjeść odżywczego w samochodzie czy pociągu)
- duży worek foliowy (do ubrania przed startem lub nawet na pierwszych kilometrach później się go ściąga zależy od temteratury jak jest upał to worek odpada) lub bluza z długim rękawem jak jest ją komu dać zaraz przed startem,
- książka (do czytania w pociągu i w hotelu)
- zegarek (ew. pulsometr,gps jeśli ktoś używa)
- lekarstwa (No-Spa, coś przeciwbólowego, plastry, coś typu stoperan)
- papier toaletowy(przydaje się na trasie jeśli długo jedzimy w aucie lub w pociągu gdzie przeważnie go nie ma)
- aparat fotograficzny , telefon

:-)
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
GG 730243
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:ha - a ja dzisiaj dostałem gadżet sponsorski ;p - kurcze nie wiem tylko czy w niej pobiegnę
Za przesyłkę wisisz mi puszkę zimnego, złocistego izotonika ;-). Nie musisz w niej startować, wystarczy że wpiszesz co trzeba.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

aa... wpisuję to już od dawna na każdym biegu - ;-) bo w końcu gdyby nie "bieganie" to pewnie nici by były z biegania... i z motywacji ;p
Szymon
Obrazek
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

to powodzenia Panowie już teraz Wam życze póki jarzycie i myślicie jeszcze logicznie,im bliżej tym ciekawiej ale jak już podnie strzał startera zapewniam Was że nic prócz radości nie bedziecie czuli........
................................
ps.i taka sentencja mała......

Obrazek
Awatar użytkownika
tomek87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I ja dziś odebrałem paczkę i od razu przetestowałem koszulkę, która sprawuje się bardzo podobnie jak te w których do tej pory biegałem - czyli rewelacyjnie.

Ostatnio coś na treningach nie mogę zwolnić i co najlepsze w ogóle mnie to nie męczy - ale już najwyższa pora ciut przystopować - na Silesii powinno być dobrze ;).
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

josina - co do pink floyd to już był ze mnie cytat w tym temacie. Koncertu miestety nie zaliczyłem i już niestety nigdy nie zaliczę (+Wright), byłem tylko na Australian Pink Floyd Show w Spodku, namiastka jakaś była.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a z treningu to dzisiaj 32 km... na rowerze, 1,5 godziny fajnej, spokojnej, relaksującej jazdy..., no, to tyle.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tomek87 pisze:
Ostatnio coś na treningach nie mogę zwolnić i co najlepsze w ogóle mnie to nie męczy - ale już najwyższa pora ciut przystopować - na Silesii powinno być dobrze ;).
he he poczekaj aż miniesz trzydziesty km, nogi same zwalniają i siłą woli się trzyma tempo, albo i nie trzyma i się zwalnia, a jak dobrze zaczniesz to nawet możesz zacząć przyspieszać :-)
GG 730243
Awatar użytkownika
tomek87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Niech i zwolnią - byle dobiegły ;)
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

własnie sobie poczytałem te nasze wypowiedzi na Silesii.... kurcze, napisałem coś na szybko, myslałem, że bedzie jeszcze mozliwość jakiejś korekty a tu nic! a może to i lepiej bo wyszło spontanicznie no i prawdziwie a jakbym się zastanawiał 10 razy nad tym to by chyba wyszło nieszczerze...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ