Komentarz do artykułu Trening biegowy według Jacka Danielsa

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Na poziomie Zachodu byliśmy tylko na 3000m z przeszkodami czasami. Na wszystkich innych dystansach wyniki najlepszych naszych zawodników były kilometry za Zachodem.
a 800 metrów? moim zdaniem nie mamy genów to konkurencji wytrzymałościowych (zdarzają sie pojedyńcze przypadki) - a USA to miejsce, gdzie spotkały się setki narodów i nigdy nie będziemy mieli z nimi szans nawet przy najlepszych trenerach (nasi zawodnicy przecież też trenowali na zachodzie )
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Na 800m mamy jeden medal MŚ - brązowy. Było też bodajże jedno 5 miejsce Ostrowskiego. Tyle zdziałaliśmy w ostatnich 30 latach. Nie są to powalające wyniki, wydają się takie po prostu w naszej ogólnej mizerii.

Dziwne, że talent do biegów długich mają Niemcy, Skandynawowie, Rosjanie, Rumuni, Irlandczycy, Brytyjczycy, Hiszpanie, Włosi, Portugalczycy, a nie mają Polacy - dla mnie to się nie trzyma kupy. Powód jest ewidentnie jeden - kiepski sposób szkolenia. Tak słabych krajów jest w Europie tyko kilka - bardzo słaba jest np. Bułgaria. Ewidentnie tam, gdzie leży szkolenie, leżą i wyniki.

Warto zauważyć, że w porównaniu do innych krajów jesteśmy wręcz oszałamiająco słabi w długich biegach na bieżni, np. 5 i 10km. Robiłem takie porównania nie raz.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To sie cieszymy, Nagor. Nie rozumiem tylko po co wieszasz psy na polskich trenerach. . Czekam az udowodnisz im ze masz racje.
Juz niedługo juz za momencik, Nagor z plejada zawodników zacznie sie krecić. :hej:
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Na 800m mamy jeden medal MŚ - brązowy. Było też bodajże jedno 5 miejsce Ostrowskiego. Tyle zdziałaliśmy w ostatnich 30 latach. Nie są to powalające wyniki, wydają się takie po prostu w naszej ogólnej mizerii.

Dziwne, że talent do biegów długich mają Niemcy, Skandynawowie, Rosjanie, Rumuni, Irlandczycy, Brytyjczycy, Hiszpanie, Włosi, Portugalczycy, a nie mają Polacy - dla mnie to się nie trzyma kupy. Powód jest ewidentnie jeden - kiepski sposób szkolenia. Tak słabych krajów jest w Europie tyko kilka - bardzo słaba jest np. Bułgaria. Ewidentnie tam, gdzie leży szkolenie, leżą i wyniki.

Warto zauważyć, że w porównaniu do innych krajów jesteśmy wręcz oszałamiająco słabi w długich biegach na bieżni, np. 5 i 10km. Robiłem takie porównania nie raz.
rodowici Niemcy to Dieter Bauman, który jak sie okazuje nie był czysty - wielu Niemców ma domieszki genów albo tylko nazwisko albo wyniki są z czasów NRD
południowcy mają klimat do treningów - wyspiarze mają geny do biegów średnich
ja bym wszystkiego na szkolenie nie zwalał - ilu naszych trenuje - trenowało na Zachodzie i jak sie poprawili?
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czapiewski, Ostrowski Chojecka Rydz to wszystko nazywa sie nic ? chciałbym miec chociaz jednego zawodnika takiego formatu.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Czapiewski, Ostrowski Chojecka Rydz to wszystko nazywa sie nic ? chciałbym miec chociaz jednego zawodnika takiego formatu.
Sobańska
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bartoszak :oczko:
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pietia :orany:
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Pietia :orany:

nie no, Pietia jakby rzucił palenie i poszedł do Danielsa to by na 800m wszystkich dublował ;)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie mamay genów do sportów wytrzymałościowych ............... nie nie nie

Przykłady
Norwegia - może Ole Einar Bierdalen ( fonetycznie sorry ) byłby wielkim kolarzem bądz maratonczykiem, ale on sie urodził w Nirwegii i wiadomo został narciarzem

Anglia - nigdy nie miała wielkich kolarzy ............... dlaczego a kto będzie jeżdził w deszczu i mgle pół roku na rowerze................. ale beigac po tycg trwach wdeszczu, nie za ciepło nie za zimno................... miodzio

Hiszpanie - mają warunki na kolarstwo i bieganie................................ a narty biegowe nie

Portugalia koalrze biegacze narciarze nie warunki

Niemcy wszystko bo mają warunki na wszystko

itd.iyd.

i na to wszystko jeszcze się nakłada tradycja uprawiania jakiś sportów.

Kowalczykowa wcale nie ma budowy do styly łyzwiwego w biegach narciarkich ale dzieki treningowi i wielkiej wydolności porawiła technike i jest najlpesza na świecie. A kto wie jka by była biegaczką i tez nie mając do tego budowy wypracowała by okej technikę biegową i przy jej wielkiej wydolności może by wygrywała maratony.
Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Kurcze, wszyscy dużo piszecie, ale mało komu z Was chce się sprawdzić trochę faktów. Zgadzam się z tym, że wymienieni przez Was zawodnicy to nasza elita, ale mim wszystko trzeba znać miarę - w świecie oni są totalnie nieznani, a ich wyniki mocno przeciętne. I myślę, że każdy z nich by się ze mną zgodził.

Nie zdajecie sobie nawet sprawy, jak ogromna przepaść dzieli nas już nie tylko od najlepszych na świecie, ale nawet od najlepszych w Europie. Dla mnie to jest powodem do jakiejś tam frustracji i staram się ogarnąć przyczynę tego stanu rzeczy. Ja nie muszę nic udowadniać żadnemu polskiemu trenerowi - wystarczy rzucić okiem na tabele najlepszych w Europie, żeby mieć jasność sytuacji, jak żałosny jest poziom polskich biegów.

Nie zastanawia Was też fakt, że taki Michał Smalec, który 8 godzin dziennie zasuwa w aptece, a trenuje go ojciec ekonomista, biegnie najlepszy w Polsce wynik na 5km od kilku lat? Lepszy niż cała gromada zawodników, która od kilku lat nie robi nic więcej jak tylko jeździ z obozu na obóz i pod okiem tych twoich polskich trenerów Bebej - szlifuje formę. Na nic jednak cały kunszt tych polskich fachowców, na nic RPA, Szwajcaria, USA, Francja, Włochy i wysokie góry. Taki aptekarz ściąga z internetu amerykański plan i w przerwie między jednym dyżurem a drugim wdeptuje naszych w ziemię pod okiem ojca, który sport zna jedynie z TV. Nie zastanawia Was to? Mnie zastanawia.

Co do polskich zawodników, którzy jakoby wyjeżdżają za granicę i nie poprawiają się, to jest to mit, którym zajmowałem się już nie raz. Wyjeżdżają na ogół ludzie wykończeni polskim treningiem i kontuzjami, którzy za granicą bardziej myślą o pracy niż o trenowaniu. Tym niemniej - jest wśród nich kilka osób, które mimo pracy za granicą, studiów i treningów gdzieś pomiędzy, poprawiło wyniki. Najlepszych przykładem jest A. Lemiesz, która po pobycie w USA potrafiła na MP pobiec 800m poniżej 2 minut w samotnym biegu. Potem wróciła do Polski i biegała 2:03. Generalnie - ja znam większość naszych biegaczy, która siedzi w USA i znam przyczyny, dla których większość rzuca bieganie.

Co do wyników, to nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, że rekord życiowy Michała Bartoszaka na 5km dałby mu w jednym tylko roku 2008 dopiero 19 miejsce na liście europejskiej? Mówimy o jednym roku i rekordzie życiowym najlepszego polskiego biegacza ostatnich 20 lat! Wbrew pozorom Niemcy to nie tylko Bauman, którego sprawa nie jest wcale tak oczywista, jak się wydaje. Tylko w zeszłym roku (najlepszy wynik w Polsce na 5km - 13:49) mieli Gabiusa - 13:26 czy Fitschena - 28:02 na 10km. Tak reklamowany wynik Małgorzaty Sobańskiej z zeszłego roku, ta 1 godzina 12 minut i tylko 2 sekundy do rekordu Polski... nie daje jej w zeszłym roku miejsca w pierwszej 30-tce w Europie. Rozumiecie ten ogrom zapaści? W samej Europie, bez Kenijek, Etiopek, Japonek i tym podobnych!

Jaki naród wybieracie? Oto najlepsze wyniki na 5km z ostatnich 5 lat (przy 13:49 będącym w Polsce sensacją) Nie uwzględniam przygarniętych Afrykanów, choć w Polsce i Etiopczyka potrafiono wykończyć:

Belgia - 13:04
Hiszpania: 13:09
Irlandia - 13:07
Szwajcaria - 13:15
Szwecja - 13:25
Niemcy -13:14
Holandia - 13:22
Wielka Brytania - 13:25
Portugalia 13:19
Norwegia - 13:06
Ukraina - 13:12
Austria - 13:13
Rosja - 13:34
Włochy - 13:32

To są tylko pojedyncze wyniki, a np. Hiszpanie maja co roku 5 zawodników poniżej 13:20. 30 sekund różnicy to jest przepaść. Tymczasem w Polsce, o czym mówi wiele osób, szkolenie jest bardzo rozbudowane i mamy duże sukcesy juniorskie. Ktoś jeszcze chce bronić polskiej myśli szkoleniowej?
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Jaki naród wybieracie? Oto najlepsze wyniki na 5km z ostatnich 5 lat (przy 13:49 będącym w Polsce sensacją) Nie uwzględniam przygarniętych Afrykanów, choć w Polsce i Etiopczyka potrafiono wykończyć:

Belgia - 13:04
Hiszpania: 13:09
Irlandia - 13:07
Szwajcaria - 13:15
Szwecja - 13:25
Niemcy -13:14
Holandia - 13:22
Wielka Brytania - 13:25
Portugalia 13:19
Norwegia - 13:06
Ukraina - 13:12
Austria - 13:13
Rosja - 13:34
Włochy - 13:32
to powklejaj jeszcze zdjęcia tych od tych wyników - ciekawe ilu będzie białych -szczególnie poniżej 13:15
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie najbliżej Elity maratońskiej ( nie liczać naszych maratonek ) był Gajdus który naprawdę był wycieniowany strasznie i bardzo bliski czasów 2.07 i walczył z czołówką światową. Jeśli wPolsce są bardzo słabe wyniki na 10 km to z takich słabych 10 km nikt nie zrobi dobrego wyniku w maratonie nie oszukujmy się. Srednie czasy zbiegów na 10 km pokazuja siłę biegową dane kraju. Bo i to wyznacznik podstaw na maraton i na 5 km. Budowanie potęgi trzeba zaczac od szkół sportowych wyławiac tanenty i obraciac

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Gasper - wszystkie z wypisanych przeze mnie wyników pobiegli biali, tak biali, jak tylko można być. Specjalnie odrzuciłem ciemnoskórych, żeby pokazać, że inni mogą.

Jest jeszcze ciekawa sprawa, że w Polsce najlepiej biegają ci, którzy trzymają się z dala od polskich trenerów. Tak jak np. Grzegorz Gajdus.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Gasper - wszystkie z wypisanych przeze mnie wyników pobiegli biali, tak biali, jak tylko można być. Specjalnie odrzuciłem ciemnoskórych, żeby pokazać, że inni mogą.

Jest jeszcze ciekawa sprawa, że w Polsce najlepiej biegają ci, którzy trzymają się z dala od polskich trenerów. Tak jak np. Grzegorz Gajdus.
a Czapiewski to w szczególności ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ