LIST OTWARTY - PROJEKT - WERSJA OST. s.6.
Moderator: beata
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Drodzy Koledzy,
co jakiś czas pytacie na forach "Co zrobić żeby moja dziewczyna biegała" lub też z żalem zauważacie, że szkoda, że biegło tak mało kobiet (to chyba po ostatniej Maniackiej-najświeższy przykład)
Z drugiej strony, jak już się te dziewczyny gdzieś zbiorą (np próbują zorganizować Strefę Kobiet na bieganie.pl) to się szczerze dziwicie, "dlaczego?" A jak już próbujemy "walczyć" (o tej walce za chwilę) to wysyłacie do garów.
No i gdzie tu konsekwencja?
Wysokość nagród... Czy to naprawdę tak boli, że pierwsza kobieta dostanie nagrodę tej samej wartości, co pierwszy mężczyzna, nawet gdy dotrze na metę dużo później?
A z drugiej strony, gdy w generalce wygrywa zawodnik ze Wschodu, to pojawiają się głosy, żeby dla Polaków ustanowić nową kategorię...
co jakiś czas pytacie na forach "Co zrobić żeby moja dziewczyna biegała" lub też z żalem zauważacie, że szkoda, że biegło tak mało kobiet (to chyba po ostatniej Maniackiej-najświeższy przykład)
Z drugiej strony, jak już się te dziewczyny gdzieś zbiorą (np próbują zorganizować Strefę Kobiet na bieganie.pl) to się szczerze dziwicie, "dlaczego?" A jak już próbujemy "walczyć" (o tej walce za chwilę) to wysyłacie do garów.
No i gdzie tu konsekwencja?
Wysokość nagród... Czy to naprawdę tak boli, że pierwsza kobieta dostanie nagrodę tej samej wartości, co pierwszy mężczyzna, nawet gdy dotrze na metę dużo później?
A z drugiej strony, gdy w generalce wygrywa zawodnik ze Wschodu, to pojawiają się głosy, żeby dla Polaków ustanowić nową kategorię...
- beata
- Ekspert/Trener
No właśnie, również zauważam tu pewną sprzeczność i niejednoznaczne podejście.agnieszka_ pisze:Drodzy Koledzy,
Chyba tam, gdzie zwykleNo i gdzie tu konsekwencja?
-
- Rozgrzewający Się
JarStary pisze:Drogie Panie, Dziewczyny, Kobiety, Matki, Żony, Narzeczone - proszę o litość nad naszym marnym męskim gronem.
... Dlatego proszę nie znęcajcie się nad nami - wszystkimi tymi apelami.
ale histeria!bebej pisze: Brońmy się , bo nas zjedzą na drugie sniadanie.
Dlaczego tak sie denerwujecie?
Czy na prawde tak malo wystarczy zeby ranic meska wrazliwosc?
NIE DO WIARY! Nie poznaje was! Gdzie sa ci rowni mezczyzni, z ktorymi trenujemy, z ktorymi dzielimy nadzieje i kleski, ktorzy nas wspieraja w sporcie i w zyciu?
Tutaj chodzi o pewne problemy, ktore zostaly sygnalizowane. Chyba tutaj nie chodzi o jakis boykot, ze kobiety ida na strajka, przestaja gotowac, zajmowac sie dziecmi, sie malowac, dbac o swoj wyglad, podziwiac mezczyzny, dac im uczucie wartosci itp. Zadna rewolucja. Nie o to tutaj chodzi.
Chodzi o rowne nagrody na biegach, o mozliwosci sie przebierac w sposob godny, o rowne warunki itp. Czy to tak rani?
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Droga koleżanko biegaczko,ester pisze:[
Chodzi o rowne nagrody na biegach, o mozliwosci sie przebierac w sposob godny, o rowne warunki itp. Czy to tak rani?
Chyba nie rozumiesz do końca facetów choć podejrzenia masz dobre.
Wiekszosc z nas nigdy nie wygrała zadnej nagrody a Wy zaczynacie od apelu aby zwiększyc dla siebie nagrody. Ok, w sumie nie mam nic przeciwko, ale chyba trzeba się Was bać - stąd tyle wpisów facetów w babskim dziale. Ka pe wu?
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Ja to już lepiej nic nie powiem...
A tak lubię kobiety, a tak lubię...
Już chyba tu więcej nie zajrzę - szkoda
Pozdrawiam niezrozumiale
A tak lubię kobiety, a tak lubię...
Już chyba tu więcej nie zajrzę - szkoda
Pozdrawiam niezrozumiale
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Nie chcialam pisac niczego w tej czesci forum tylko dlatego, ze jestem kobieta. Moja strefe mam wszedzie - w calym forum, wszedzie tam gdzie chce cos napisac/o cos spytac. Dlatego nie widzialam potrzeby istnienia specjalnej czesci i nie widze jej nadal. Ale to tylko moj, wysoce odosobniony poglad.
Jednak zdecydowalam sie na ten post, poniewaz niezwyke przykro czyta sie te wpisy i moze ktos mi cos wyjasni (bo jakas niekumata chyba jestem), lub odpowie na jedno proste pytnie:
Co Was ludzie* opetalo?
* kobiety i mezczyzni
Jednak zdecydowalam sie na ten post, poniewaz niezwyke przykro czyta sie te wpisy i moze ktos mi cos wyjasni (bo jakas niekumata chyba jestem), lub odpowie na jedno proste pytnie:
Co Was ludzie* opetalo?
* kobiety i mezczyzni
-
- Wyga
poniekąd zgadzam się z poprzedniczką. podczas konkursu zaproponowałam utworzenie takiej strefy tylko po to, żeby kobieta wchodząca na forum od razu wiedziała gdzie szukać informacji o stanikach sportowych lub wpływie treningów na cykl nie wiem, jak wygląda sytuacja na różnego rodzaju startach, ale obrażanie się na siebie, jest chyba poniżej wszelkich norm...
[url=http://runmania.com/rlog/?u=nationals_karen][img]http://runmania.com/f/e7dcb9919414218a69ba3f2310f826f1.gif[/img][/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Eh...
Wróćmy może jednak do listu.
Podobnie, jak Ester i Beata uważam, że jest za ostry.
W tej chwili biega nas ciągle zbyt mało. Noże najpierw warto się zastanowić co zrobić, by zachęcić dziewczyny do liczniejszego udziału w zawodach, dostrzec te biegi, w których kobiety są traktowane równorzędnie, aby organizatorzy wiedzieli, co nam-kobietom, sie podoba i do jakiego poziomu powinni równać.
Strasznie bojkotem może spowodować niezamierzoną przez nas reakcję w stylu: "nie podoba się to nie startujcie" (nikt nie lubi być straszony. Poza tym, czy organizator przejmie się tym, że nie wystartuje np 10 osób?)
Wróćmy może jednak do listu.
Podobnie, jak Ester i Beata uważam, że jest za ostry.
W tej chwili biega nas ciągle zbyt mało. Noże najpierw warto się zastanowić co zrobić, by zachęcić dziewczyny do liczniejszego udziału w zawodach, dostrzec te biegi, w których kobiety są traktowane równorzędnie, aby organizatorzy wiedzieli, co nam-kobietom, sie podoba i do jakiego poziomu powinni równać.
Strasznie bojkotem może spowodować niezamierzoną przez nas reakcję w stylu: "nie podoba się to nie startujcie" (nikt nie lubi być straszony. Poza tym, czy organizator przejmie się tym, że nie wystartuje np 10 osób?)
- Jędrzej
- Wyga
Cytat z listu:
Ilość kategorii wiekowych dla kobiet - 6! (czyli 18 kobiet nagrodzonych)
Ilość kategorii wiekowych dla mężczyzn - 6!!! (czyli 18 facetów nagrodzonych)
Ilość kobiet, które ukończyły maraton - 206
Ilość mężczyzn którzy ukończyli maraton - 2434
Zatem aż 8,73% kobiet zostało nagrodzonych w kategoriach wiekowych, podczas gdy procent nagrodzonych panów to 0,74%
Dlaczego większa część kobiet jest nagradzana? i czy to jest waszym zdaniem sprawiedliwe?
Pozdrawiam!
Fakty z Maratonu Warszawskiego:- brak lub ograniczona liczba kategorii wiekowych dla kobiet (np. kategorie wiekowe mężczyzn – co 10 lat, dla kobiet – dwie kategorie)
Zatem aż 8,73% kobiet zostało nagrodzonych w kategoriach wiekowych, podczas gdy procent nagrodzonych panów to 0,74%
Dlaczego większa część kobiet jest nagradzana? i czy to jest waszym zdaniem sprawiedliwe?
Osobne szatnie i łazienki należą się NAM wszystkim (zarówno paniom jak i panom) i dobrze, że o tak podstawową sprawę chcecie walczyć.- ograniczenie w dostępie do zaplecza logistyczno-sanitarnego (brak osobnych szatni, łazienek)
Pozdrawiam!
-
- Dyskutant
2008 - Łódź Maraton mBankNagor pisze: A serio, to zgadzam się z szatniami i tym podobnymi, ale co do reszty - macie przyklad chociaz jednego biegu, gdzie nagrody dla kobiet sa KILKAKROTNIE nizsze niz dla mezczyzn? Ja takiego nie znam.
I miejsce facet 8000
I miejsce kobieta 4000
2009 - Maraton Bydgoszcz-Toruń
I miejsce facet 10 000
I miejsce kobieta 4000
II miejsce facet 8000
II miejsce kobieta 3000
Różnice są przynajmniej dwukrotne !!!
Zawsze mnie rozbrajają takie komentarze! A czy twoim zdaniem sprawiedliwie jest karać kobiety, które UCZESTNICZĄ W BIEGU dlatego, że procentowo biegnie ich mniej niż facetów?? PRZECIEŻ TO ABSURD!Jędrzej pisze:Fakty z Maratonu Warszawskiego:
To może w imię sprawiedliwych cyferek dopuśćmy do zawodów tylko 206 panów... albo zniechęcajcie kolegów do uczestnictwa w biegu wówczas STATYSTYCZNIE będziecie mieć większe szanse!
I żeby nie było - o swoje się nie kłócę, nie mam szans na żadną nagrodę! No chyba, że losowanie samochodu
Ale najbardziej denerwują mnie te podwójne standardy! Gdzie się nie spojrzy coraz więcej głosów pojawia sie za tym żeby ograniczyć starty zawodników zagranicznych bo coraz więcej Polaków (czyt. oczywiście mężczyzn) nie dostaje nagród. Więc kiedy Panom nagrody przechodzą koło nosa to coś trzeba z tym zrobić a jak kobietom to jest OK ?!?!?!?!
Co do samego listu, zgadzam się z poprzedniczkami - ton jest zbyt ostry. Uważam również, że powinnyśmy się skupić na równych nagrodach w kategorii generalnej no i tych DAMSKICH PRZEBIERALNIACH!
edit: w tym roku mBank rozdaje po równo więc zaczyna powoli być widać jakieś światełko w tunelu.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Aby roszczenia byly przyjete na powaznie , po partnersku , kobiety powinny ze swojej strony wyjsc z konstruktywnymi formami propagacji sportu w swoim srodowisku .
Innymi slowy , powinien powstac dobrze wywazony business plan ( w koncu wiekszosc zawodow to rodzaj biznesu )
Inaczej taki list zostanie potraktowany jako forma awanturnictwa ala Rosinska .
Innymi slowy , powinien powstac dobrze wywazony business plan ( w koncu wiekszosc zawodow to rodzaj biznesu )
Inaczej taki list zostanie potraktowany jako forma awanturnictwa ala Rosinska .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wiadomo im wiecej ludzi tym wiecej sponsorów, wieksze dotacje ( pieniadze publiczne) i wieksze nagrody - gdyby ustalać uczciwie procentowo nagrody - biorąc pod uwage liczbe uczestników w ogóle i zaangazowanie płci to mamy jawną dyskryminację, ale kogo?
Trzeba drogie Panie spojrzec na temat obiektywnie i przyznać rację że obecny stan to pewien kompromis z tendentedcja do szarmanckiego zachowania mezczyzn.
Ostatnia Maniacka Dziesiatka - przypada 1 kobieta na 10 mężcczyzn malutko ale tendencja jest dobra. Mi tam nie zależy żeby biegały cztery dobre Ukrainki dwie Polki - wiekszosc z Was i tak podzieli mój los takze nie rozumiem troche tej dyskusji w kwesti nagród.
podpisano: dżentelmen bebej, a nie męska szowinistyczna świnia.
Trzeba drogie Panie spojrzec na temat obiektywnie i przyznać rację że obecny stan to pewien kompromis z tendentedcja do szarmanckiego zachowania mezczyzn.
Ostatnia Maniacka Dziesiatka - przypada 1 kobieta na 10 mężcczyzn malutko ale tendencja jest dobra. Mi tam nie zależy żeby biegały cztery dobre Ukrainki dwie Polki - wiekszosc z Was i tak podzieli mój los takze nie rozumiem troche tej dyskusji w kwesti nagród.
podpisano: dżentelmen bebej, a nie męska szowinistyczna świnia.
- Jędrzej
- Wyga
Właśnie! to ABSURD! - przecież nikt was nie kara.złośliwa wiedźma pisze:Zawsze mnie rozbrajają takie komentarze! A czy twoim zdaniem sprawiedliwie jest karać kobiety, które UCZESTNICZĄ W BIEGU dlatego, że procentowo biegnie ich mniej niż facetów?? PRZECIEŻ TO ABSURD!
To prawda, ostatnio nawet gdzieś o tym czytałem tylko tyle, że to ORGANIZATORZY nie chcą nagradzać zagranicznych zawodników. I tak np. w Pyzdrach doszło do tego, że BIEGACZE zebrali się i wystosowali odpowiednią petycję do organizatorów w tej sprawie. Wynik jest taki, że w tegorocznej edycji biegu mają być dopuszczeni również obcokrajowcy.złośliwa wiedźma pisze:Ale najbardziej denerwują mnie te podwójne standardy! Gdzie się nie spojrzy coraz więcej głosów pojawia sie za tym żeby ograniczyć starty zawodników zagranicznych bo coraz więcej Polaków (czyt. oczywiście mężczyzn) nie dostaje nagród. Więc kiedy Panom nagrody przechodzą koło nosa to coś trzeba z tym zrobić a jak kobietom to jest OK ?!?!?!?!
Także wcale nie jest tak, że to my dążymy do tego aby z naszego podwórka wymieść zagraniczną konkurencję. Jest wręcz przeciwnie - sami chcemy startować za granicą i chcemy być traktowani normalnie jak biegacze a nie jak II kategoria i rozumiemy to, że jeśli do nas przyjeżdżają obcokrajowcy to również trzeba ich traktować normalnie!
Podsumowując uważam, że przytoczony argument w cytacie jest nietrafiony.
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
Z całej dyskusji najbardziej podobał mi się pomysł wskazywania biegów przyjaznych kobietom. Takich w których organizatorom zależy na komforcie i liczbie kobiet. W ten sposób panie będą wiedziały gdzie lepiej pojechać a gdzie nie.
Pytanie na marginesie: żona znajomego biegacza stwierdziła że większość żon biegaczy, które nie biegają, czuje antypatię do biegaczy. Ciekawe prawda?
Mnie sporo w tej kwestii wyjaśniły te dyskusje.
Pytanie na marginesie: żona znajomego biegacza stwierdziła że większość żon biegaczy, które nie biegają, czuje antypatię do biegaczy. Ciekawe prawda?
Mnie sporo w tej kwestii wyjaśniły te dyskusje.