Oficjalna Dyskusja o Biegach Wyczynowych

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zasady były może i jasne, ale pytanie - przez kogo ułożone i dlaczego akurat takie. Dlaczego 6ty zawodnik śmiesznej imprezy, jaka jest Pucher Europy, jest w kadrze Olimpijskiej, anie ma tam 9 zawodnika Igrzysk Olimpijskich? Zasady są takie, że Czapiewski, czyli zawodnik ze światowym wynikiem na 800m jest poza kadrą, podczas gdy są tam inni, z czasami słabszymi niż biegają na świecie kobiety. To jest chore. Zasady nie są dla samych siebie, tylko mają byc praktyczne, a tu najwyraźniej nie są.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No ..........cóż.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam inne zastrzeżenia - mój zawodnik został właczony do kadry Polski juniorów - kryteria właczenia nie były mi znane, ale nie bedę przecież protestował skoro niby to takie wyróznienie i to nas spotkało. Problem polega na czymś innym. Nie wiem kto ma trenować mojego zawodnika? ( znaczy sie wiem, ale poczta pantoflową, nic oficjalnie, zadnej koordynacji ze strony zwiazku pomimo mojego maila do działu szkolenia) Nikt sie nie pytał i nadal nie pyta mnie o zawodnika, o jego plan treningowy, cele na nowy sezon, kalendarz startów, jego słabe i mocne strony, nie mówiąc o tym, że nie pofatygowano sie przedstawic oferty współpracy klubowi. Na razie przyszły na klub 2 enigmatyczne i bardzo oficjalne powiadomienia o obozach kadry, w których nota bene jest informacja o karach dla klubu jeśli ten nie powiadomi związku, że zawodnik nie jedzie na kadrę ( ok nie buntuje sie, może na tych obozach takie cuda uczą i wszystko lepiej wiedzą, ale skad oni to wszystko niby wiedzą :niewiem: ). W sumie to jest mój pierwszy kontakt z PZLA w sensie szkolenia kadrowego i pierwsze wrazenie z tych wzgledów mam nieciekawe ( oni chyba tylko załatwiaja lokum, a reszta ich nie obchodzi)- suma sumarum na jeden i drugi obóz zawodnik nie jedzie - zastanawiam się co niby takiego PZLA oferuje ( kota w worku, tak to odbieram) dzisiaj w XXI wieku sa przecież maile, telefony, faxy, komunikatory, internet, a trenera klubowego i zawodnika jak równiez kadrowego traktuje się .......... nie powiem jak ....... Zero prepływu informacji. Zastanawiam sie co jest przyczyną tych niedopatrzeń i tak kiepskiej koordynacji - co jest przyczyną takiego traktowania klubu macieżystego, zawodnika i trenera kadrowego przez pzla?
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak dobrze sie orientuje to nalezy zadzwonic do szefa dzialu szkolenia on tam wszystko wytlumaczy jest nim chyba trener Olszewski. A co do trenera kadrowego to trzeba sie z nim porozumiec w celu dogrania szczegolow co ma robic w czym jest mocny itp. Ma to byc wspolpraca miedzy trenerem kadrowym a klubowym zeby trening sie nie roznil. Co do obozow mozna z nich oczywiscie rezygnowac nie ma obowiazku w nich uczestniczenia.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

szefo141 pisze:Jak dobrze sie orientuje to nalezy zadzwonic do szefa dzialu szkolenia on tam wszystko wytlumaczy jest nim chyba trener Olszewski. A co do trenera kadrowego to trzeba sie z nim porozumiec w celu dogrania szczegolow co ma robic w czym jest mocny itp. Ma to byc wspolpraca miedzy trenerem kadrowym, a klubowym zeby trening sie nie roznil. Co do obozow mozna z nich oczywiscie rezygnowac nie ma obowiazku w nich uczestniczenia.
Ok dzieki, zadzwonię, ale mimo wszystko na poczatek obligatoryjne, standardowe pisemko o zasadach współpracy mogli by wysyłać do kadrowiczów - dziwie sie, że nikt nie odpowiedział na mojego maila - dla zaczynajacych współpracę nie wszystko musi byc oczywiste i jasne - no i czuje sie po pierwszym kontakcie trochę jak petent, a to nie buduje dobrych relacji, które sa czasami wazniejsze niz jakosc szkolenia. Wniosek: PZLA powinna się na przyszłosc bardziej postarać. Wydaje mi sie że braki sa juz w bazie danych i trudności sa z kontaktem - co za problem do wszystkich kadrowiczów miec maile i hurtowo powiadamiać o niektórych rzeczach. Arti juz ma lepszy kontakt z maniacami. PZLA nakleja znaczki i ręcznie wysyła pisma.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Szefo, szef szkolenia może powiedzieć o wielu sprawach, ale na pewno niewiele o tym, kto będzie trenował na obozie kadry którego juniora, nie wspominając o jakichkolwiek szczegółach. Bebej, ponieważ mam lepszą orientację w szkoleniu centralnym, to wiedz, że zanim wyślesz tam zawodnika, musisz wykształcić w nim ten "gen opierdalania się", o którym mówi w wywiadzie Czapi.

Mój trener zawsze narzekał na to szkolenie centralne, mówiąc, że po dwóch tygodniach takiego obozu jego zawodnicy muszą 3 tygodnie odpoczywać, żeby dojść do siebie. Tam się nie cackają, tam jest fabryka. Trenerami kadry juniorów sa ci, którzy maja najlepsze wyniki szkolenia juniorów, czyli ci, którzy zasuną najmocniejszy trening. Znam przykłady drastyczne, kiedy np. zawodnik biegów średnich, biegający w domu 60km tygodniowo na obozie kadry dostawał momentalnie 130km/tygodniowo, potężną siłę, mocne tempo i - zależnie od szczęścia - kończyło się to zwykłym wykończeniem lub np. kontuzja kolana.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bebej pisze:
szefo141 pisze:Jak dobrze sie orientuje to nalezy zadzwonic do szefa dzialu szkolenia on tam wszystko wytlumaczy jest nim chyba trener Olszewski. A co do trenera kadrowego to trzeba sie z nim porozumiec w celu dogrania szczegolow co ma robic w czym jest mocny itp. Ma to byc wspolpraca miedzy trenerem kadrowym, a klubowym zeby trening sie nie roznil. Co do obozow mozna z nich oczywiscie rezygnowac nie ma obowiazku w nich uczestniczenia.
Ok dzieki, zadzwonię, ale mimo wszystko na poczatek obligatoryjne, standardowe pisemko o zasadach współpracy mogli by wysyłać do kadrowiczów - dziwie sie, że nikt nie odpowiedział na mojego maila - dla zaczynajacych współpracę nie wszystko musi byc oczywiste i jasne - no i czuje sie po pierwszym kontakcie trochę jak petent, a to nie buduje dobrych relacji, które sa czasami wazniejsze niz jakosc szkolenia. Wniosek: PZLA powinna się na przyszłosc bardziej postarać. Wydaje mi sie że braki sa juz w bazie danych i trudności sa z kontaktem - co za problem do wszystkich kadrowiczów miec maile i hurtowo powiadamiać o niektórych rzeczach. Arti juz ma lepszy kontakt z maniacami. PZLA nakleja znaczki i ręcznie wysyła pisma.
To pierwsze wrażenie jakie Cię spotkało to totalna amatorszczyzna rodem z lat 80-tych. Wołać o pomstę z taką komunikacją między zwiazkiem a trenerami. Mam nadzieję,że to się poprawi ale informuj proszę bo to ciekawe informacje. I gratuluję bo wg mnie to Twój sukces !

Ps. Mam nadzieję,że rok-dwa i będzie to funkcjonowało na nowocześniejszym poziomie, lepsze będą relacje i ktoś zrozumie na czym polega współpraca międzyludzka i między zwiazkiem a trenerami.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Paweł Ochal pobiegnie 1 marca maraton Lake Biwa. Wystartują tam m.in. Paul Tergat, Jose Rios, Abderrahime Bouramdane, Witalij Szafar.

http://www.lakebiwa-marathon.com/entry_e.cgi
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czy ktoś wie w jakiej formie jest Paweł ? i czy ten wyjazd to ewentualna forma podreperowania budżetu czy jakiś plan w cyklu przygotowań do wiosennego sezonu ?
Tomek
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z Japońskiego, więc mogę się mylić, ale chyba Paweł zajął 19 miejsce z czasem 2:19:49. Zwyciężył Paul Tergat - 2:10:22.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

widziałem, masakra , powoli spada po równi pochyłej, a taki był talent
wydaje mi się ,że 2:19 to oznacza sezon stracony
Tomek
Damiano
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:47;39

Nieprzeczytany post

Też mi sie wydaje że Paweł powoli stacza sie w dół... :ojoj: w tym roku już chyba biegał jeden maraton o ile pamiętam i pobiegł coś w granicach 2:23 co dało mu zwycięstwo i jakąś połówke też leciał... najlepiej byłoby spytać trenera o co chodzi ze startami Pawła, bo jakos ja tu logiki nie widze :ojoj:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Damiano pisze:Też mi sie wydaje że Paweł powoli stacza sie w dół... :ojoj: w tym roku już chyba biegał jeden maraton o ile pamiętam i pobiegł coś w granicach 2:23 co dało mu zwycięstwo i jakąś połówke też leciał... najlepiej byłoby spytać trenera o co chodzi ze startami Pawła, bo jakos ja tu logiki nie widze :ojoj:
Zapewne jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Chociaż nie wiem ile za takie 19 miejsce mógł zarobić? Raczej niewiele.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

żona go absorbuje :bum: wszak ładna , brak motywacji może się pojawił jak nie udało mu się zakwalifikować do Pekinu, brak motywacji do zrobienia światowego wyniku, coś od tej Osaki mu nie szło najwyrażniej
Tomek
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back: